De weg naar Oekraïne en Polen, Groep I

Het WK in Zuid Afrika ligt net achter ons, toch begint binnenkort alweer de weg naar het volgende grote toernooi. Namelijk het EK 2012 in Oekraïne en Polen. En hoewel het voor grote landen als Nederland, Spanje en Duitsland waarschijnlijk meer een formaliteit zal zijn, zijn er genoeg landen die deze kans willen grijpen om er weer eens bij te zijn bij een groot internationaal toernooi. Vandaag de laatste groep, groep I met daarin wereldkampioen Spanje samen met Schotland, Tsjechië, Litouwen en Liechtenstein. Spanje lijkt momenteel onverslaanbaar en ook deze kwalificatiepoule zal het land toch geen enkel probleem op moeten leveren.

Spain

De Favoriet -> Spanje

Spanje is natuurlijk zonder enige twijfel de favoriet, het land won het afgelopen EK, en het WK, en lijkt momenteel een klasse apart. Daarom hoef ik hier denk ik ook niet veel over te schrijven. Spanje beschikt over dermate veel kwaliteit dat ik het land nu al tip voor het aankomende EK als winnaar. Ik zie gewoon geen ander land dat ook maar een serieuze bedreiging kan vormen voor dit huidige Spanje. De afgelopen WK kwalificatie ging daarnaast ook perfect, alle wedstrijden werden gewonnen en gezien de zwakke concurrentie in deze groep zie ik ook hier Spanje een perfecte score behalen. Spanje begint de weg naar een nieuwe EK titel met een uitwedstrijd tegen Liechtenstein.

De Outsiders -> Tsjechië en Schotland

Hoewel we het hier over outsiders hebben moet wel gezegd worden dat het hier toch wel om de tweede plaats gaat. Spanje is een klasse apart en zowel Tsjechië als Schotland zullen daarom gaan voor de tweede plaats. Tsjechië lijkt op papier daarvoor de favoriet, hoewel de Tsjechen de afgelopen jaren iets minder zijn dan voorheen, en zich zelfs niet wisten te plaatsen voor het WK, schat ik hun hoger in dan Schotland. Het EK in 2008 werd nog wel behaald maar daar werd Tsjechië uitgeschakeld door Turkije na een hectische slotfase. Tijdens de kwalificatie voor dat EK wisten ze zelfs Duitsland achter zich te houden. Maar het WK werd dus niet gehaald. In een poule die niet zo zwaar leek werden de Tsjechen derde, achter Slovenië en Slowakije, en vooral het feit dat Slowakije de groep won was extra pijnlijk voor Tsjechië. Het vertrek van grootheden als Nedved en Koller heeft dus wel zijn sporen nagelaten, toch heeft het land nog wel toppers met Cech en Rosicky maar het land is beduidend minder als voorheen. Het rekent daarnaast voorin vooral op de jongelingen Necid en Fenin aangezien Baros al een tijdje niet meer op dreef is voor het nationale elftal. Tsjechië begint thuis met een wedstrijd tegen Litouwen.

En dan Schotland, sinds 1998 is het land niet meer aanwezig geweest op een groot toernooi. Daarna zijn ze er wel vaak dichtbij geweest, maar nooit wilde het lukken. Tijdens de kwalificatie voor het EK in 2008 bijvoorbeeld deed het land lang mee in een poule met Frankrijk en Italië. Heel lang leek het er zelfs op dat ze Frankrijk achter zich zouden houden, maar een nederlaag tegen Georgië, en een nederlaag in de slotfase tegen Italië betekende dat Frankrijk met 2 punten voorsprong op Schotland zou eindigen en daarmee naar het EK zou gaan. Daarna ging de WK kwalificatie een stuk minder, in de poule van Nederland werd Schotland derde en daarnaast ontstonden er ook verschillende relletjes. Nu wil Schotland onder Craig Levein weer omhoog kijken en voor het eerst sinds lange tijd zich te plaatsen voor een EK. En de kans is er zeker want veel doet het land niet onder voor Tsjechië. Schotland begint uit tegen Litouwen en speelt daarna thuis tegen Liechtenstein.

gary-caldwell

De Kleintjes -> Litouwen en Liechtenstein

Ook Litouwen is een typisch geval van een net-niet land, het land komt tekort om voor de kwalificatieplaatsen mee te doen maar weet toch altijd wel wat puntjes bij elkaar te sprokkelen. Vooral voor landen als Schotland en Tsjechië kunnen daarom ook de duels tegen Litouwen nog weleens van doorslaggevend belang zijn. Zo wist het tijdens de kwalificatiereeks voor het EK Italië op een gelijkspel te houden en Oekraïne te verslaan. Terwijl het tijdens de afgelopen kwalificatie voor het WK in eigen huis won van Oostenrijk en Servië, en uit een 0-3 overwinning boekte op Roemenië. Dus ondanks het feit dat Litouwen over het algemeen kwaliteit tekort lijkt te komen kan het zeker landen als Tsjechié en Schotland weleens problemen opleveren. Litouwen zou zelfs weleens kunnen stunten als het haar eerste twee wedstrijden goed doorkomt, het begint namelijk thuis tegen Schotland en speelt daarna uit tegen Tsjechië.

Tot slot Liechtenstein, ook een kleintje in het Europese voetbal maar wel een land dat toch wel wat puntjes bij elkaar heeft weten te sprokkelen de afgelopen jaren. Ondanks het feit dat het land van San Marino verloor in 2004, en daarmee het enige land is dat niet wist te winnen of gelijk te spelen tegen de kleine Italiaanse staat, worden er regelmatig wel wat leuke resultaten geboekt. Zo ging de kwalificatie voor het EK in 2008 redelijk, er werd gewonnen van Letland en IJsland en vervolgens nog een keer gelijkgespeeld tegen datzelfde IJsland. Er werden maarliefst 7 punten behaald en daar was men dik tevreden mee. Toch ging de WK kwalificatie iets minder, er werden wel punten behaald maar het bleef bij gelijke spelen tegen Finland en Azerbeidzjan. Het doel van Liechtenstein zal ook nu weer zijn om te proberen niet alles te verliezen, in een poule met vijf landen, waardoor er geen zwakker 6e land aanwezig is zal het niet makkelijk worden voor Liechtenstein. Liechtenstein begint zijn zoektocht naar punten met een thuiswedstrijd tegen Spanje en een uitwedstrijd tegen Schotland.

liechtenstein

About Justin