De weg naar Oekraïne en Polen, Groep H

Het WK in Zuid Afrika ligt net achter ons, toch begint binnenkort alweer de weg naar het volgende grote toernooi. Namelijk het EK 2012 in Oekraïne en Polen. En hoewel het voor grote landen als Nederland, Spanje en Duitsland waarschijnlijk meer een formaliteit zal zijn, zijn er genoeg landen die deze kans willen grijpen om er weer eens bij te zijn bij een groot internationaal toernooi. Vandaag Groep H, met daarin Portugal, Denemarken, Noorwegen, Cyprus en IJsland. Een groep met maarliefst 3 Scandinavische ploegen die toch naar alle waarschijnlijkheid om de tweede plaats zullen vechten achter het Portugal van Cristiano Ronaldo.

cristianoronaldo

De Favoriet -> Portugal

Het wil Portugal nog steeds niet lukken, met Cristiano Ronaldo als absolute sterspeler werd in 2004 wel de finale van het EK gehaald maar die ging uitgerekend in eigen land verloren tegen Griekenland. En nu komt er dus weer een kans voor Ronaldo om met zijn land een toernooi te winnen, maar dan moet eerst de kwalificatiepoule gewonnen worden.  En makkelijk gaat dat zeker niet worden. Voor het vorige EK plaatste Portugal zich ook met de nodige moeite, het werd tweede achter Polen maar plaatste zich hiermee toch voor het EK. En twee jaar later voor de WK kwalificatie moesten er playoffs aan te pas komen. Denemarken hield Portugal van de eerste plek af en dus moest Portugal nog langs Bosnië & Herzegovina om zich te plaatsen voor het WK. Uitgerekend Denemarken komen ze nu dus weer tegen en gezien de voorgaande kwalificatiereeksen is het dus helemaal geen zekerheidje dat Portugal deze groep wint. Toch zijn ze het wel gezien het spelersmateriaal verplicht om landen als Denemarken en Noorwegen achter zich te houden. Portugal begint, zonder Ronaldo, thuis tegen Cyprus en daarna uit tegen Noorwegen.

De Outsiders -> Denemarken en Noorwegen

En dan Denemarken, het land lijkt na een paar magere jaren weer op de weg terug, nadat het land sinds 1984 onafgebroken aanwezig was op elk EK liep het land het EK van 2008 mis. In een zware poule met Spanje en Zweden eindigde het land zelfs nog 4e achter Noord Ierland en werd dus voor het eerst sinds lange tijd het EK misgelopen. Maar afgelopen zomer waren de Denen er wel bij op het WK. In wederom een zware poule, met Portugal en Zweden wisten zij zelfs eerste te eindigen. Op het WK kwam het land vervolgens niet verder dan de groepsfase maar het gaf in ieder geval wel aan dat Denemarken weer een land is om rekening mee te houden. En nu komen ze dus weer Portugal tegen, tijdens de WK kwalificatie werd uitgerekend in Portugal een grote stap richting kwalificatie gezet toen ze voor een stunt zorgden en met 2-3 wonnen. En nu zijn de Denen erop gebrand om de stunt wederom te herhalen en het EK te behalen. Dit zal wel zonder Jon Dahl Tomasson moeten, die na het WK aankondigde niet meer uit te willen komen voor het Deense elftal. Overigens is ook hier Nederland de hofleverancier, voor de aankomende interland tegen IJsland zijn maarliefst 7 Eredivisie spelers geselecteerd: Silberbauer, Enevoldsen, Eriksen, Skoubo, Junker, Schöne en Pedersen. Denemarken begint zoals gezegd de kwalificatiereeks met een thuiswedstrijd tegen IJsland.

Denmark

Maar Denemarken is niet het enige Scandinavische land dat een bedreiging kan vormen voor Portugal, ook Noorwegen is een land om voor uit te kijken. Toch wil het niet meer zo lukken de laatste jaren, waar Denemarken en Zweden zich zo nu en dan wel plaatsen voor de grote toernooien was Noorwegen voor het laatst actief op een groot toernooi in 2000 toen het EK in Nederland en België werd gehouden. Het land was er vervolgens in 2008 heel dichtbij, maar thuis tegen Turkije gaven de Noren het weg, er werd met 1-2 verloren in Oslo waardoor ze uiteindelijk 1 punt achter Turkije zouden eindigen. De WK Kwalificatie ging vervolgens een stuk slechter, waar Nederland van iedereen won hadden de andere landen het maar moeilijk met elkaar, Noorwegen werd wel tweede maar was de slechtste nummer twee en liep daardoor de playoffs mis. Nu wil Noorwegen dus weer eens het EK halen, en gezien het feit dat de spitsen Iversen, Helstad en Carew op leeftijd geraken lijkt dit voor hun ook de laatste kans om nog actief te zijn op een EK. Noorwegen begint uit tegen IJsland en speelt daarna thuis tegen Portugal, een wedstrijd die Noorwegen moet winnen willen ze echt voor de groepswinst gaan.

De Kleintjes -> Cyprus & IJsland

Het voetbal in Cyprus gaat de goede kant op, in de Champions League waren zowel APOEL als Anorthosis aanwezig in de groepsfase en hierdoor doet ook de nationale ploeg het langzaam aan steeds beter. Toch is het nog lang geen bedreiging voor de grotere landen maar een lachertje is het ook zeker niet meer. Tijdens de kwalificatie voor het vorige EK werd de ploeg weliswaar 6e maar werden er wel 13 punten behaald. De WK kwalificatie ging daarnaast ook al iets beter als voorheen, er werden 9 punten behaald en vooral de overwinning op Bulgarije (4-1) werd gevierd. Nu wil Cyprus nog een stapje verder en wellicht wel zorgen voor een verrassing. De kracht van de ploeg zit hem in het feit dat de gehele selectie ook in Cyprus speelt en dat  het daarom een hecht collectief is. Maar of ze daarmee ook voor een verrassing kunnen zorgen? Ik betwijfel het. Cyprus begint meteen met een zware uitwedstrijd tegen Portugal.

cyprus

Tot slot IJsland, het land beschikt al jarenlang over een topspits met Gudjohnsen maar verder is er te weinig kwaliteit aanwezig op het eiland om het land echt aan resultaten te helpen. Tijdens de afgelopen kwalificatie van het EK werd er zelfs met 3-0 van Liechtenstein verloren en hielden ze datzelfde Liechtenstein maar ternauwernood achter zich in de groep. De WK kwalificatie ging niet veel beter, er werd maar één keer gewonnen, thuis tegen Macedonië, en het land eindigde laatste met 5 punten. Hoewel ze zich nu niet in een uitzonderlijk sterke poule bevinden lijkt het dus naïef om te denken dat IJsland nu wel eens gaat verrassend. Het land komt daar simpelweg kwaliteit voor tekort en de kans lijkt vrij groot dat ze ook nu weer laatste gaan eindigen in de groep. Als ze dat willen voorkomen dan zal er tijdens de eerste twee wedstrijden minimaal een punt gepakt moeten worden. IJsland begint thuis tegen Noorwegen en speelt daarna uit tegen Denemarken.

About Justin