De weg naar Oekraïne en Polen, Groep G

Het WK in Zuid Afrika ligt net achter ons, toch begint binnenkort alweer de weg naar het volgende grote toernooi. Namelijk het EK 2012 in Oekraïne en Polen. En hoewel het voor grote landen als Nederland, Spanje en Duitsland waarschijnlijk meer een formaliteit zal zijn, zijn er genoeg landen die deze kans willen grijpen om er weer eens bij te zijn bij een groot internationaal toernooi. Vandaag groep G, met daarin Engeland, Zwitserland, Bulgarije, Wales en Montenegro. Een groep waarmee Engeland ditmaal toch geen problemen moet hebben.

beckham

De Favoriet -> Engeland

Het Engelse voetbal beleeft niet zijn beste jaren, het afgelopen WK eindigde in mineur en daarvoor was de ploeg op het EK 2008 er niet eens bij. Ondanks het tegenvallende WK bleef Capello aan en hij zal nu een herkansing krijgen op het EK maar dan moet dat EK eerst wel gehaald worden. Onder voorganger Steve McLaren ging het tijdens de vorige EK kwalificatie dus mis. Engeland verloor tweemaal van Kroatië en liep zelfs een playoff-plek mis, Rusland werd in deze poule destijds tweede. Dit werd ervaren als een vernedering en Fabio Capello  moest Engeland hier boven op helpen, het leek eerst goed te gaan, de kwalificatie voor het WK verliep nagenoeg perfect. Kroatië werd ditmaal tweemaal verslagen en alleen van Oekraïne werd nipt verloren (0-1). De verwachtingen waren dus hooggespannen op het WK, de teleurstelling was daarom des te groter, vooral toen Engeland met 0-0 gelijk speelde tegen Algerije bleek wederom dat dit Engelse elftal niet bij de wereldtop hoort op dit moment. De achtste finale werd nog wel gehaald maar daar was het Duitsland dat Engeland op pijnlijke wijze terug naar huis stuurde. Maar zoals gezegd, nu dus een herkansing. De poule lijkt niet echt sterk en dus moet kwalificatie geen probleem worden voor de Engelsen. De vraag wordt ook wie de nieuwe doelman wordt van Engeland, voor de aankomende interland liet Capello zowel James als Green thuis. Green heeft zichzelf in de voet geschoten door te blunderen op het WK en James is 40 jaar en simpelweg te oud om nog een beroep op te doen. Hij zal nu zijn keuze maken uit Joe Hart, Ben Foster en Scott Carson. Bij elkaar hebben deze mannen 11 interlands gekeept maar wellicht dat een van deze keepers nu opstaat als de echte nummer 1 van Engeland. Engeland begint thuis tegen Bulgarije en speelt daarna uit tegen Zwitserland, wat in deze poule de voornaamste concurrent lijkt te zijn.

De Outsiders -> Zwitserland, Bulgarije, Wales en Montenegro

Alle overige ploegen in deze groep zijn op papier outsiders, een land is misschien wat sterker dan de andere maar veel ontloopt het elkaar niet. Met dat ene sterkere land bedoel ik dan Zwitserland. Het land was als mede-organisator vanzelfsprekend aanwezig op het vorige EK maar het afgelopen WK haalden de Zwitsers wel op eigen kracht. Met de toptrainer Hitzfeld aan het roer werd weliswaar een vernederende nederlaag geleden tegen Luxemburg (1-2), toch stond de ploeg verder bekend om zijn degelijkheid en hield het land hiermee Griekenland en Letland achter zich. Ook op het WK lieten de Zwitsers zien dat je met een collectief en met verdedigend spel soms veel kan bereiken, de uiteindelijk wereldkampioen Spanje werd met 0-1 verslagen maar tegen zowel Chili als Honduras leed het land puntverlies. Dit leidde tot uitschakeling en hieruit bleek dat als de Zwitsers zelf het spel moeten maken, ze er lang niet altijd uitkomen. Toch lijkt de Zwitserse selectie over genoeg kwaliteit te beschikken om landen als Bulgarije achter zich te houden. Ze hebben immers een stugge defensie met als uitblinker de keeper Benaglio, een goed middenveld met Fernandes, Behrami, Barnetta en Inler. En tot slot een sterke afmaker met Frei. De vraag is of Eren Derdiyok tijdens de kwalificatie eindelijk doorbreekt als Zwitsers international, waar Frei en Streller regelmatig scoren scoorde Derdiyok in 25 interlands vooralsnog 2 maal. En dat is te weinig voor een jongen die op termijn Frei moet opvolgen. Zwitserland heeft eerst een vrije dag en begint daarna thuis meteen aan een cruciaal duel tegen Engeland in Basel.

fernandes

En dan Bulgarije, het land verkeert in een lichte crisis kan je toch wel stellen nadat sterspeler Berbatov aankondigde dat hij niet meer zou uitkomen voor het Bulgaarse elftal. Berbatov was al het gedoe rond het nationale elftal zat en vond dat dit de juiste beslissing was, het leidde tot woede bij de fans maar vooralsnog lijkt Berbatov bij zijn standpunt te bberbalijven. En nu moet Bulgarije het dus zonder hem doen, het land dat voorheen weleens op een groot toernooi aanwezig was liep het afgelopen EK en WK mis en was er voor het laatst bij in 2004 toen het EK in Portugal werd gehouden. En nu is het er niet gemakkelijker op geworden. Hoewel er kansen liggen met Zwitserland als voornaamste concurrent voor de tweede plaats wordt het de vraag wie nu de aanval moet leiden. Naar alle waarschijnleid zal bondscoach Stoilov nu rekenen op Valeri Bojinov, die in 31 interlands tot 7 goals kwam. Het wordt dus een ware test voor dit Bulgarije, kan het land zonder de grote Berbatov toch stunten of zal het gemis van de spits te groot zijn en wordt het een groot fiasco? Bulgarije begint uit tegen Engeland en speelt daarna tegen Montenegro.

Het Verenigd Koninkrijk is goed vertegenwoordigd in deze groep, want naast Engeland zit ook Wales in deze groep. Het land was voor het laatst aanwezig op een groot toernooi in 1976 toen de kwartfinale van het EK werd gehaald. Sindsdien is het Wales niet meer gelukt, het land beschikt over goede voetballers met Giggs, Bellamy, Bale en Ledley maar toch komen ze telkens tekort. En tijdens de afgelopen twee kwalificatiereeksen wist het land niet te imponeren. Of daar nu verandering in komt moet nog maar blijken, zoals gezegd beschikt het land over aardig wat kwaliteit maar komt het toch tekort en ook nu denk ik dat dit het geval wordt. Wel is het zo dat in een poule waarin Zwitersland en Bulgarije de voornaamste concurrenten zijn, er wel degelijk kansen liggen, maar dan moet het land in ieder geval wel de eerste wedstrijd zien te winnen, uit tegen Montenegro.

Tot slot Montenegro, het land werd in 2007 zelfstandig maar waar het grote Servië door blijft gaan met het behalen van goede resultaten loopt het zoals verwacht iets minder hard met Montenegro. Enkele sterspelers als Vucinic, Vukicevic en Jovetic zijn actief voor het land maar voor de rest lijkt het land niet over genoeg kwaliteit te beschikken. De kwalificatie voor het WK was de eerste kwalificatiereeks waaraan het land meedeed en daarin waren de resultaten matig. Er werd maar één keer gewonnen en verder werd er maarliefst 6 keer gelijkgespeeld. De bond was niet tevreden over deze resultaten en nu moet de Kroaat Zlatko Kranjcar voor betere resultaten zorgen. Met Vucinic en Jovetic als aanvalsleiders (al is laatstgenoemde er voor de aankomende interlands niet bij in verband met een blessure) wil het land voor een verrassing zorgen. Wil het land een kans maken dan moeten er meteen punten gepakt worden, thuis tegen Wales en daarna uit tegen Bulgarije.

About Justin