De weg naar Oekraïne en Polen, Groep E

Het WK in Zuid Afrika ligt net achter ons, toch begint binnenkort alweer de weg naar het volgende grote toernooi. Namelijk het EK 2012 in Oekraïne en Polen. En hoewel het voor grote landen als Nederland, Spanje en Duitsland waarschijnlijk meer een formaliteit zal zijn, zijn er genoeg landen die deze kans willen grijpen om er weer eens bij te zijn bij een groot internationaal toernooi. Vandaag groep E, de groep van Nederland en in deze groep zullen zij Zweden, Finland, Hongarije, Moldavië en San Marino tegenkomen. Een groep die op het eerste oog niet echt zwaar lijkt en geen probleem zal moeten opleveren voor Oranje.

De Favoriet -> Nederland

Nederland is zonder enige twijfel de favoriet in deze groep. Ze haalden deze zomer nog de finale van het WK en onder Bert van Marwijk verloren ze geen enkel punt tijdens de kwalificatie voor datzelfde WK. Waar Nederland voorheen nog weleens een steekje liet vallen tijdens de kwalificatie lijkt dit onder Van Marwijk geen probleem te vormen. En zo hoort het ook want met Zweden, Hongarije en Finland als voornaamste concurrenten hoor je gewoon als Nederland zijnde de groep te winnen. Alleen Zweden zou eventueel problemen kunnen geven, zo werd het Nederlands elftal tijdens de vorige EK kwalificatie namelijk wel 2e achter Roemenië. Maar toen was Van Basten de bondscoach en als Nederland de lijn doorzet die door Van Marwijk getrokken is dan moet dit geen problemen opleveren. Nederland mag 3 september al gaan proberen aan het doelsaldo te werken als het op bezoek gaat bij San Marino. Vier dagen later volgt een thuiswedstrijd tegen het Finland van Jari Litmanen.

De Outsiders -> Zweden, Finland en Hongarije_48702407_toivenen282

Er zijn in deze poule drie outsiders maar de sterkste lijkt toch wel Zweden. Zweden was er afgelopen zomer niet bij op het WK doordat zowel Portugal als aartsrivaal Denemarken boven de Zweden wisten te eindigen. Het kostte Lagerback zijn baan als bondscoach (Die ironisch genoeg daarna alsnog actief was op het WK als coach van Nigeria) en Erik Hamren is nu de nieuwe bondscoach. Hij moet ervoor zorgen dat Zweden niet nogmaals een groot toernooi misloopt. Een ding waar Hamren zich geen zorgen over hoeft te maken lijkt toch wel de voorhoede, de goede start van Toivonen zal de coach deugd doen en met hem en Ibrahimovic lijken de Zweden een gevaarlijk spitsenkoppel te hebben. Dit bleek al tijdens de meest recente wedstrijd van Zweden tegen Schotland toen zowel Ibrahimovic als Toivonen scoorde (het werd uiteindelijk 3-0). En mocht het toch niet lopen hebben ze met Berg en Elmander nog twee goede spitsen achter de hand. Daarentegen lijkt de defensie de zwakte, Mellberg en Majstorovic zijn de 30 gepasseerd en lijken niet meer zo betrouwbaar als voorheen, jongere jongens als Granqvist, Safari en Wendt zullen zich daarom moeten bewijzen en de nieuwe defensie van Zweden moeten gaan vormen. Apart is trouwens ook het feit dat Nederland hofleverancier is van dit Zweedse elftal, Isaksson, Granqvist, Wernbloom, Bajrami, Toivonen en Berg spelen allemaal in de Eredivisie. Daarentegen zijn uit de eigen Zweedse competitie maar twee spelers opgeroepen. Zweden begint met twee thuiswedstrijden, eerst thuis tegen Hongarije en daarna tegen San Marino.

En dan het buurland van Zweden, Finland. Het land probeert met de grote Jari Litmanen al jaren zich te plaatsen voor een groot toernooi maar het wil maar niet lukken. Telkens komen de Finnen net tekort en zo lijkt ook Litmanen een van die voetballers te gaan worden die nooit op een groot toernooi is geweest. Toch lijkt hij het nog een keer te willen proberen, bondscoach Baxter heeft hem immers opgeroepen voor de aankomende twee wedstrijden samen met de andere grote veteraan Sami Hyppia. De Finnen beschikken verder met de gebroeders Eremenko, Moisander, Forssell en Tainio over aardig wat kwaliteit. Maar of het genoeg is om bijvoorbeeld buurland Zweden achter zich te houden? Wie kijkt naar de resultaten van de afgelopen jaren ziet dat Finland op een uitzondering na het nooit af laat weten tegen kleinere tegenstanders en dat het enige puntverlies meestal komt tegen de betere landen. Het gevolg hiervan is dat Finland meestal 4e of 3e eindigt op 3/4 punten van een playoff-plek. Daar moet dit jaar maar eens verandering in komen, voor zowel Litmanen als Hyppia lijkt het immers de laatste kans. Finland begint met twee uitwedstrijden, eerst tegen Moldavië en daarna tegen Nederland.

litmanen

De Hongaren zijn ook op papier een outsider, het land beleefde na de oorlog geweldige jaren met een team dat in de jaren 50 bekend stond als de Magische Magyaren. Maar de afgelopen jaren wil het maar niet vlotten, het land wil dolgraag weer meedoen op het hoogste niveau maar snapt ook wel dat het niveau van de jaren 50 waarschijnlijk nooit meer behaald zal worden. Tijdens de vorige kwalificaties kwam Hongarije tekort, tijdens de kwalificatie voor het EK 2008 stelde het land zwaar teleur met als absoluut dieptepunt het 2-1 verlies tegen Malta. De Hongaren besloten toen Erwin Koeman aan te stellen, hij deed het een stuk verdienstelijker tijdens de WK kwalificatie. In een zware poule met Denemarken, Zweden en Portugal werden de Hongaren 4e, maar het verschil met de nummer twee Portugal bedroeg maar drie punten. Daarnaast wist Hongarije uit van Denemarken te winnen. Maar een machtsspelletje bij de voetbalbond kostte Koeman uiteindelijk zijn baan, Sandor Egervari is nu de nieuwe man en aan hem de taak om het nog beter te doen als Koeman. Ofwel minimaal een 3e plaats lijkt er gevraagd te worden van die Hongaarse team, waarvan de kracht op de middenlinie lijkt te liggen met Huzsti en Dzsudzsak op de flanken, Gera als nummer tien en Vadocz als verdedigende middenvelder. Hongarije staat meteen een cruciaal duel te wachten, het moet uit beginnen tegen Zweden en speelt vervolgens thuis tegen Moldavië.

Hungary

De Kleintjes -> Moldavië en San Marino

Een van de kleine landen in deze groep is Moldavië, het kleine oostblok land beleefde een uiterst teleurstellende WK Kwalificatie. De ploeg wist in een groep met Luxemburg laatste te eindigen met als gevolg dat er een nieuwe coach kwam, de Roemeen Gavril Bilant. Hij moet Moldavië weer omhoog helpen en ervoor zorgen dat het niet weer een blamage wordt. Waarschijnlijk hoopt het land op een herhaling van de vorige EK kwalificatie, het land wist toen immers thuis te winnen van Hongarije en speelde daarnaast gelijk tegen Bosnië & Herzegovina en Turkije. Hiermee hield het land toen zowel Malta als Hongarije achter zich en mochten de Moldaviërs nu weer slagen in zo’n prestatie dan zullen de mannen bij de bond toch wel tevreden zijn. Ondanks dat de Moldavische ploeg Sherrif FC het vorig jaar Twente heel lastig maakte spelen de meeste Moldaviërs in Rusland of Roemenië. Daarnaast zijn ze ook actief in de competities van Azerbeidzjan, Oekraïne, Denemarken, Polen en Wit Rusland, slechts 5 spelers komen uit in de eigen Moldavische competitie, geen een daarvan komt uit voor landskampioen Sherrif FC. Moldavië speelt eerst thuis tegen Finland en gaat daarna op bezoek bij Hongarije.

Tot slot San Marino, misschien wel het kleinste voetballand van Europa. De statistieken spreken immers voor zich, nog nooit wist San Marino een kwalificatiewedstrijd te winnen, wel werd er verschillende keren gelijkgespeeld, en er werd maar één keer gewonnen in vriendschappelijk verband, 1-0 van Liechtenstein. Dit is ook meteen de enige overwinning van het land, daarnaast beschikt men over maar één spits die meer dan één goal heeft gemaakt! Andy Selva is de man, die in eigen land als een levende legende wordt gezien vanwege zijn 8 goals in het blauwe shirt. De afgelopen jaren lijkt San Marino echter nog verder te zijn afgezakt, de voorgaande kwalificatiereeksen werden afgesloten met de volgende doelcijfers: 2-57 en 1-47. Beide malen werden er geen punten behaald. San Marino lijkt dus vooral ervoor te willen zorgen dat het niet zonder punten eindigt, als ze daarin weten te slagen zijn ze al meer dan tevreden. San Marino begint thuis tegen Nederland en speelt daarna uit tegen Zweden, meteen een moeilijk begin voor het kleinste voetballand van Europa.

About Justin