De weg naar Oekraïne en Polen, Groep D

Het WK in Zuid Afrika ligt net achter ons, toch begint binnenkort alweer de weg naar het volgende grote toernooi. Namelijk het EK 2012 in Oekraïne en Polen. En hoewel het voor grote landen als Nederland, Spanje en Duitsland waarschijnlijk meer een formaliteit zal zijn, zijn er genoeg landen die deze kans willen grijpen om er weer eens bij te zijn bij een groot internationaal toernooi. Vandaag Groep D met daarin Frankrijk, Roemenië, Bosnië & Herzegovina, Wit Rusland, Albanië en Luxemburg. De Fransen willen na een desastreus verlopen WK laten zien dat ze nog steeds bij de beste landen van Europa horen.

France

De Favoriet -> Frankrijk

Ondanks dat de Fransen de afgelopen jaren hebben teleurgesteld op grote toernooien zijn zij in deze poule de favoriet omdat de concurrentie niet heel erg sterk is. Daarnaast heb ik er ook vertrouwen in dat de Franse ploeg onder Laurent Blanc weer met trots voor volk en vaderland zal spelen en dat er een beter selectiebeleid is. Domenech had namelijk nog weleens de neiging om de sterrenbeelden en hemellichamen te onderzoeken om zo tot zijn selectie te komen. Met andere woorden dit Franse elftal was de afgelopen vier jaar toch eigenlijk wel het lachertje. Op het vorige EK ging het al niet goed, en dit WK was helemaal een ramp, een ware soap ontaarde waarin groepjes ontstonden en er uiteindelijk sprake was van werkweigering en het wegsturen van spits Anelka. Laatsgenoemde is ook voor lange tijd geschorst maar meneer heeft zelf al aangegeven alleen nog in het blauw van Chelsea te willen spelen. Evra, Ribery en Toulalan die voor respectievelijk vijf, drie en één wedstrijd zijn geschorst lijken wel terug te willen komen na hun schorsing. Blanc moet de Fransen nu dus naar het EK leiden, onder Domenech werden het EK en het WK toch niet al te makkelijk gehaald. Tijdens de vorige EK kwalificatiereeks dreef Schotland de Fransen tot het uiterste en vorig jaar was daar natuurlijk de playoff tegen Ierland die nodig was en die op schandalige wijze werd gewonnen. Maar met een goede coach als Blanc aan het roer verwacht ik dat de Fransen toch wel landen als Roemenië en Bosnië & Herzegovina achter zich kunnen houden. Frankrijk speelt eerst thuis tegen Wit Rusland en daarna uit tegen Bosnië & Herzegovina wat meteen een echte test wordt voor die nieuwe Franse elftal.

De Outsiders -> Roemenië en Bosnie & Herzegovina

De voornaamste concurrent op papier lijkt toch wel Roemenië maar het is nog maar de vraag hoe sterk dit team echt is. Het EK in 2008 werd vrij makkelijk behaald en in de kwalificatiepoule voor dat EK wisten ze zelfs Nederland achter zich te houden. Maar de vorige kwalificatiereeks ging een stuk stuk minder, het WK werd niet gehaald en Roemenië werd 5e achter Litouwen, Oostenrijk, Frankrijk en Servië. Het kostte bondscoach Piturca zijn baan en nu zal Lucescu de Roemenen terug op hun oude niveau moeten krijgen. Het probleem lijkt hem er toch in te zitten dat ze aanvallend geen sterren hebben. Mutu is geschorst en de enige sterspeler staat in de defensie, namelijk Christian Chivu. Ze missen dus een Mutu of een legende als Hagi die aanvallend de touwtjes in handen nam. Het is dus maar gissen hoe sterk deze ploeg echt is en of het eventueel een bedreiging kan vormen voor Frankrijk. Een antwoord daarop krijgen we misschien al begin september. Dan speelt Roemenië thuis tegen Albanië en daarna uit tegen Wit Rusland.

Zoals gezegd lijkt Roemenië op papier de voornaamste concurrent van Frankrijk, maar wie kijkt naar de afgelopen WK kwalificatiereeks ziet dat Bosnië het toen een stuk beter deed en wellicht wel beter dan Roemenië is. Bosnië & Herzegovina heeft zich nog nooit geplaatst voor een groot toernooi maar lijkt nu te beschikken over een gouden generatie met voetballers als Dzeko, Misimovic en Pjanic. Tijdens de EK kwalificatie voor het vorige EK was het nog allemaal niet al te best, de resultaten waren matig en Bosnië speelde geen rol in de poule destijds. Maar wat een verschil was het met Blazevic aan het roer, daarnaast braken talenten als Dzeko, Misimovic en Pjanic nu ook echt door bij hun clubs. Tijdens de WK kwalificatiereeks dwong het team respect af met het aanvallende en aantrekkelijke spel en dit resulteerde in een tweede plaats achter wereldkampioen Spanje terwijl zij Turkije en België achter zich lieten. In de playoffs kwam het land vervolgens tekort, tweemaal werd er met 1-0 van Portugal verloren. Maar nu wil het land zijn kans grijpen, Frankrijk is wellicht nog iets te sterk voor de ploeg maar met alleen Roemenië als echte concurrent voor de tweede plaats lijkt de weg vrij voor Bosnië. Als de ploeg net zo speelt als tijdens de WK kwalificatie dan denk ik dat het land weleens zijn debuut kan gaan maken op het aankomende EK. Bosnië begint uit tegen Luxemburg en speelt daarna in Sarajevo de topper tegen Frankrijk.

Bosnia
De Kleintjes -> Wit Rusland, Albanië en Luxemburg
.
Wit Rusland is niet echt een kleintje in het Europese voetbal maar ook geen ploeg waar men echt rekening mee hoeft te houden. Het land beschikt met Aleksandr Hleb over een ster maar het elftal eromheen is de afgelopen jaren te zwak gebleken om mee te doen om de bovenste plekken. Toch gaat het wel steeds iets beter, de eigen competitie is sterker geworden met als gevolg dat Bate Borisov als eerste Wit Russische club de Champions League haalde in 2008. Het meerendeel van de selectie is ook actief in Wit Rusland of in Rusland zelf. Op Hleb na speelt alleen spits Kutuzov in een grote competitie, hij speelt bij Bari in Italië. Het manco van Wit Rusland lijkt de afgelopen jaren toch de wisselvalligheid. Het is een ploeg die soms kan stunten maar dan weer thuis kan verliezen van een klein land. Zo versloegen ze tijdens de kwalificatiereeks voor het vorige EK Nederland in eigen huis met 2-1, maar verloren ze ook van Luxemburg met 0-1, een land dat ze nu weer tegenkomen. Wit Rusland moet ook meteen aan de bak, eerst een uitwedstrijd tegen Frankrijk en daarna in eigen huis tegen Roemenië.
belarus
Ook Albanië is een beetje een net-niet ploeg. Ook dit land beschikt over een ster, Lorik Cana spelend voor Galatasaray, maar beschikt verder over te weinig talent om mee te spelen voor WK of EK kwalificatie. Tijdens de kwalificatiereeks voor het vorige EK zat Albanië toevallig genoeg ook bij Wit Rusland en Luxemburg. Net als Wit Rusland was ook Albanië toen uiterst wisselvallig, het wist het Nederland in Albanië nog heel lastig te maken maar van Wit Rusland werd kansloos met 1-4 verloren. Tijdens de kwalificatie voor het WK waren de resultaten slechter. Er werd maar één keer gewonnen, van Malta met 3-0 maar het uitduel tegen het kleine Malta werd met 0-0 gelijkgespeeld. Verder werd wel Portugal en ook Zweden op een gelijkspel gehouden maar dat was een schrale troost. De Kroaat Josip Kuze moet nu betere resultaten halen en er eventueel voor zorgen dat Albanië zo lang mogelijk een rol speelt in deze groep. Albanië begint uit tegen Roemenië en speelt daarna thuis tegen Luxemburg.
.
Tot slot Luxemburg, het kleine land zal geen rol van betekenis gaan spelen in deze poule en vooral proberen te genieten van deze duels en eventueel proberen ergens voor een stunt te zorgen. Tijdens de vorige EK kwalificatie bijvoorbeeld behaalde Luxemburg een overwinning uit tegen Wit Rusland, er werd met 0-1 gewonnen en het land was hiermee uiterst tevreden. En tijdens de kwalificatiereeks voor het WK wist Luxemburg zelfs een land achter zich te houden. Zowel uit als thuis werd er gelijkgespeeld tegen Moldavië (0-0 beide keren) maar uit werd er met 1-2 van Zwitersland gewonnen, een stunt van jewelste voor een land dat op dit moment maar twee full-profs in de selectie heeft namelijk: Strasser (Grasshoppers) en Mutsch (FC Metz). Met dit resultaat hielden ze ook nog eens Moldavië achter zich, in deze poule zal het lastiger zijn om niet laatste te worden. Maar naar alle waarschijnlijkheid zal het land al dik tevreden zijn met één overwinning. Luxemburg begint thuis tegen Bosnië & Herzegovina en speelt daarna uit tegen Albanië.
Luxemburg

About Justin