De weg naar Oekraïne en Polen, Groep C

Het WK in Zuid Afrika ligt net achter ons, toch begint binnenkort alweer de weg naar het volgende grote toernooi. Namelijk het EK 2012 in Oekraïne en Polen. En hoewel het voor grote landen als Nederland, Spanje en Duitsland waarschijnlijk meer een formaliteit zal zijn, zijn er genoeg landen die deze kans willen grijpen om er weer eens bij te zijn bij een groot internationaal toernooi. Vandaag Groep C, met daarin Italië, Servië, Slovenië, Noord-Ierland, Estland en de Faeroer Eilanden. Een groep waarin maarliefst 3  landen zitten die actief waren op het WK maar die wel allemaal in de groepsfase strandden. Kan Italië zich herpakken onder Prandelli of gaat de Servische ploeg er met de groepswinst vandoor?

Italia

De Favoriet -> ItaliëItalia

Ondanks het feit dat Italië een kansloos WK speelde waarin de ploeg in een groep met Paraguay, Slowakije en Nieuwe Zeeland niet wist te winnen noch zich wist te kwalificeren, zijn zij toch de favoriet in deze groep. De wereldkampioen van 2006 beschikt over een goede ploeg maar zal moeten vernieuwen onder bondscoach Prandelli. Toch liet et name het optreden van Cannavaro tijdens het WK pijnlijke wijze zien dat Italië verdedigend niet meer zo sterk is als voorheen en dat er opvolgers op zullen moeten staan om zijn plaats in te nemen. In ieder geval riep Prandelli voor de vrienschappelijke interland tegen Ivoorkust maar één dertiger op (Amauri) maar de kans lijkt toch groot te zijn dat mannen als Camoranesi en Zambrotta weer opgeroepen zullen worden bij gebrek aan beter. Maar moeten de Italianen zich na dit zeer zwakke WK zorgen maken over deze poule? In zekere mate toch wel want met Servië is er een hele sterke ploeg aanwezig en ook het stugge Slovenië mag niet vergeten worden. Toch wist deze Italiaanse ploeg zich wel vrij makkelijk te kwalificeren voor het WK in Zuid Afrika, alleen met Ierland hadden de Italianen het echt moeilijk. Toch zullen de andere ploegen weten dat ze niet kansloos zijn, als Prandelli niets aan de lekke defensie doet kan het ook weleens een hele vervelende kwalificatiereeks gaan worden. En wie denk dat dat niet mogelijk is moet nog maar eens terug denken aan het Engeland van Steve McLaren dat het EK in 2008 misliep. Italië komt eerst de twee kleintjes tegen, eerst nemen ze het in Talinn op tegen Estland en een paar dagen later ontvangen ze in eigen huis de Faeroer Eilanden.

De Outsiders -> Servië, Slovenië & Noord-Ierland

Van de drie outsiders lijkt Servië op papier toch wel de ploeg waar het meest rekening mee gehouden moet worden. De ploeg beschikt over een getalenteerde groep en met name de defensie en op het middenveld beschikt het land over genoeg kwaliteit. Maar het manco van Servië is dat het land zeer wisselvallig. Het WK liet dit zien, tegen Ghana was de ploeg zwak maar een paar dagen later tegen Duitsland werd er gewonnen, weliswaar tegen tien man maar toch het resultaat telt zullen we dan maar zeggen. Servië had weer vollop hoop maar een verlies tegen Australië betekende uiteindelijk zelfs een laatste plaats in de poule. Bondscoach Antic kreeg zware kritiek te verduren maar mocht aanblijven tegen een verlaagd salaris. Tijdens het vorige EK was Servië er niet bij, Portugal en Polen waren toen te sterk voor de Serviërs maar tijdens de kwalificatie voor het afgelopen WK deed de ploeg het uitstekend en wist het Frankrijk achter zich te laten en de poule te winnen. Ditmaal zitten ze in de groep met Italië, maar de vraag is dus of Servië op constante basis resultaten kan behalen, als Antic hier in slaagt dan mag Italië zijn borst nat gaan maken. Servië mag eerst naar de Faeroer Eilanden alvorens thuis de eerste echte test wacht als Slovenië op bezoek komt.

KorenSlovenië is weer terug van weggeweest zo lijkt het. En dat allemaal dankzij bondscoach Matjaz Kek. Tijdens de kwalificatie van het EK 2008 was het niveau bedroevend van de Sloveense ploeg. Ze zaten in dezelfde groep als Nederland, wisten thuis alleen te winnen van Wit Rusland en Luxemburg en wisten alleen datzelfde Luxemburg onder zich te houden in de groep. Kek had de ploeg tijdens de laatste kwalificatiewedstrijden onder zijn hoede en het feit dat hij het elftal opnieuw op wilde bouwen terwijl de kwalificatiereeks nog niet afgelopen was kwam hem eerst op zware kritiek te staan. Maar alles kan zomaar veranderen in de voetballerij, toen de ploeg van Kek vervolgens landen als Polen, Tsjechië en Noord Ierland achter zich hield en de playoffs haalde voor het WK 2010 was men al zeer tevreden. Maar het kon nog beter, en dat bleek toen het grote Rusland werd verslagen, het gevolg was een feest in Slovenië dat als kleinste land deelnam aan het WK. En tijdens datzelfde WK zaten ze op een haar na in de achtste finale, ware het niet dat de Amerikanen in de slotseconden hun wedstrijd tegen Algerije wonnen. Maar er is dus weer optimisme bij Slovenië en ondanks het feit dat ze bij twee hele sterke landen zitten, Italië en Servië, zullen ze veel zelfvertrouwen hebben. Zowel Italië als Servië zullen daarom deze Sloveense ploeg niet moeten onderschatten, doen ze dat wel dan kunnen de Slovenen wederom voor een verrassing zorgen.

Healy

En dan is er ook nog Noord-Ierland, het land heeft zich sinds 1990 niet meer geplaatst voor een groot toernooi, en op een EK was het land nog nooit actief. Toch moet er zeker rekening gehouden worden met de Noord-Ieren die zich altijd wel mengen in de strijd om een playoff ticket. Het is een team van spelers die allemaal actief zijn in Schotland of in Engeland met als sterspeler de spits David Healy die tijdens de vorige kwalificatiereeks voor het EK opzien baarde door maarliefst 13 goals te maken, waarmee hij ook meteen de recordhouder is. Verder lijkt het vooral het collectief dat deze Noord Ierse ploeg zo gevaarlijk maakt vooral als het op Windsor Park in Belfast speelt. Tijdens de kwalificatiereeks waarin Healy op dreef was werden op Windsor Park Denemarken (2-1), Zweden (2-1) en zelfs wereldkampioen Spanje (3-2) verslagen. Zelfs uit werden Denemarken en Zweden op gelijke spelen gehouden en zo zou je ook wel de conclusie kunnen trekken dat ze graag tegen grote landen spelen. Gezien het feit dat in dezelfde kwalificatiereeks tweemaal van IJsland werd verloren. Tijdens de kwalificatie voor het WK 2010 waren het uiteindelijk de uitwedstrijden die de ploeg de das omdeden, alleen van San Marino werd gewonnen en verder werden alle winsten thuis behaald. Noord Ierland en Slovenië kwamen elkaar overigens tegen in deze groep, in Belfast werd het 1-0 voor Noord Ierland en in Ljubljana 2-0 voor Slovenië. Noord Ierland begint deze kwalificatie met een lastige uitwedstrijd in Maribor tegen Slovenië.

De Kleintjes -> Estland & Faeroer Eilanden

Tot slot de kleintjes uit deze groep, ten eerste Estland, waar Letland in 2004 het EK haalde wil het de buurlanden en dan met name Estland maar niet echt lukken. Het land weet altijd wel een ploeg onder zich te houden maar mengt zich nooit in de strijd om de bovenste plekken. Sterspelers van het Estse elftal zijn Rari Pijroja, Ragnar Klavan en Andres Oper. Laatsgenoemde heeft nog steeds geen club en dat baart het land toch wel zorgen want is ondanks zijn leeftijd nog steeds de beste spits die het land heeft. Een groot toernooi heeft het land dus nooit gehaald, tijdens de kwalificatie voor het vorige EK werd alleen van Andorra tweemaal gewonnen en was er een gelijkspel tegen Macedonië. Tijdens de laatste kwalificatiereeks voor het WK deed Estland het wel beter, thuis werden Armenië en België verslagen en werd Turkije op een gelijkspel gehouden. De eerste wedstrijd heeft Estland trouwens al gespeeld, 11 augustus speelden zij hun eerste duel tegen de Faeroer Eilanden in Tallinn. Lange tijd leek het een blamage te worden, de Faeroer Eilanden kwamen al vroeg via Edmundson op voorsprong. Maar Estland wist zich een vernedering te besparen, in de 91e minuut maakte spits Kaimar Saag de gelijkmaker en in de slotseconden maakte aanvoerder Pijroja zelfs de winnende. Zo staat Estland momenteel bovenaan in deze poule maar getuige de zeer moeizame overwinning op de Faeroer Eilanden lijkt dit maar voor even te zijn. Estland speelt zijn tweede wedstrijd ook in Tallinn, tegen het grote Italië. 

En dan zijn daar nog de Faeroer Eilanden, ook een van de kleintjes in Europa. En ook ditmaal lijkt het met een selectie met voornamelijk spelers uit de eigen competitie en een paar uit de Deense of Engelse competitie vooral de vraag te gaan worden of ze uberhaupt punten gaan halen. Eerst leek dit al meteen gerealiseerd te gaan worden maar in Estland werd op dramatische wijze een 0-1 voorsprong weggegeven. En dus zullen ze ergens anders de punten moeten gaan pakken. Tijdens de kwalificatiereeks voor het EK 2008 lukte dit niet, de ploeg verloor al haar wedstrijden maar was wel enigszins trots op het feit dat Italië met pijn en moeite van hen wist te winnen (1-2). Tijdens de kwalificatiereeks voor het WK werd er wel een overwinning geboekt. Thuis werd Litouwen met 2-1 verslagen en ook werd Oostenrijk op een gelijkspel gehouden, dat smaakt dus naar meer en vooral thuis tegen Estland zal het land erop gebrand zijn om wraak te nemen voor het verlies in Tallinn. De Faeroer Eilanden spelen begin september thuis tegen Servië en daarna uit tegen Italië.

Saag

Saag met de gelijkmaker, Estland zou daarna in extremis nog een treffer maken om zo de Faeroer Eilanden te verslaan met 2-1

 

About Justin