De weg naar Oekraïne en Polen, Groep B

Het WK in Zuid Afrika ligt net achter ons, toch begint binnenkort alweer de weg naar het volgende grote toernooi. Namelijk het EK 2012 in Oekraïne en Polen. En hoewel het voor grote landen als Nederland, Spanje en Duitsland waarschijnlijk meer een formaliteit zal zijn, zijn er genoeg landen die deze kans willen grijpen om er weer eens bij te zijn bij een groot internationaal toernooi. Vandaag Groep B, een groep die bestaat uit: Rusland, Ierland, Slowakije, Macedonië, Armenië en Andorra. Een interessante groep waarin geen echte grootmacht aanwezig is. Slovakia

De Favoriet -> RuslandPoetin e Advocaat

Groep B is een van de twee groepen waarin de ploeg die op papier de favoriet is, niet deelnam aan het WK in Zuid Afrika. In dit geval is het dus Rusland. Onder Guus Hiddink leek de ploeg zich zonder al teveel problemen te gaan kwalificeren voor het WK. Er werden alleen punten verloren tegen Duitsland en eenmaal tegen Azerbeidzjan maar in de playoffs zouden de Russen wel even gaan afrekenen met Slovenië. Maar hoe anders liep het, Slovenië won van Rusland en op basis van uitdoelpunten mocht Rusland thuisblijven. En dat was zeer pijnlijk voor het Russische voetbal waar de afgelopen jaren veel geld in is gestopt. Guus Hiddink vertrok en ging naar Turkije en Rusland vond haar nieuwe bondscoach in België. Dick Advocaat kreeg een beter salaris voorgelegd en een betere selectie en zo ging Dick de uitdaging aan. Nu is aan hem de taak om de opmars van het Russische voetbal voort te zetten en om de Russen naar het EK te loodsen. En gezien de sterkte van deze groep moet dat toch wel lukken. In 2008 verrasste Rusland nog, ten eerste omdat ze samen met Kroatië het grote Engeland uit het EK wisten te houden. En daarna doordat ze ook nog eens Nederland uitschakelde in de kwartfinale van datzelfde EK. Maar wil Rusland dit wederom herhalen dan zal er eerst afgerekend moeten worden met Ierland en Slowakije, twee ploegen die niet onderschat mogen worden. Rusland begint uit tegen Andorra en moet een paar dagen later het thuis opnemen tegen Slowakije.

De Outsiders -> Ierland & SlowakijeIreland

Bijna iedereen heeft wel enige sympathie voor de Ierse ploeg nadat deze werd uitgeschakeld door de Fransen in de playoffs voor het WK. En dan natuurlijk vanwege de manier waarop, iedereen wilde Ierland naar het WK zien gaan in plaats van de valsspelende Fransen, behalve de FIFA. Nog schrijnender was dat de Fransen vervolgens, al ruziënd, een wanprestatie afleverden op het WK. Iets waar de Ieren ook furieus over waren en verschillende Ierse media schreven dat hun jongens tenminste wel voor volk en vaderland zouden hebben gespeeld. Maar dat is allemaal verleden tijd, Ierland zal zich nu moeten richten op het EK en wil zich natuurlijk revancheren. Met de Italiaan Trappatoni aan het roer lieten ze een goede indruk achter tijdens de WK kwalificatie. De Ieren beschikken over een uiterst degelijke ploeg die tijdens deze kwalificatie geen enkele keer verloor, maar een gebrek aan doelpunten resulteerden uiteindelijk in 6 gelijke spelen. Alles zal dus afhangen van de aanval van Ierland die nog steeds geleidt wordt door good old Robbie Keane. Alleen als de Ieren meer goals gaan maken hebben ze een goede kans om Rusland achter zich te laten. Ook zal Ierland af moeten rekenen met WK debutant Slowakije. Tijdens de EK kwalificatie voor 2008 zaten Ierland en Slowakije ook al bij elkaar in de poule. In deze poule werden ze respectievelijk 3e en 4e en was Ierland over twee wedstrijden de betere ploeg (1-0 thuis en 2-2 uit). Ierland heeft in ieder geval een makkelijk begin, het moet uit beginnen bij Armenië en neemt het daarna in eigen huis op tegen Andorra.

En dan de enige ploeg die actief was op het WK, namelijk Slowakije. Voor de Slowaken was het de eerste keer dat zij als onafhankelijk land actief waren op een groot toernooi. En op dit WK waren zij er na teleurstellende wedstrijden tegen Nieuw Zeeland en Paraguay toch voor verantwoordelijk dat wereldkampioen Italië naar huis mocht. In de achtste finale was Nederland te sterk voor de mannen van Weiss maar toch smaakt dit WK debuut naar meer. En dus wil Slowakije nu ook zijn debuut op het EK gaan maken, en ze zitten in een poule die dus mogelijkheden biedt. Toch is het nog maar een beetje gissen hoe sterk deze Slowaakse ploeg echt is, in de kwalificatiepoule voor het WK hielden ze Slovenië, Tsjechië en Polen achter zich en werd er tweemaal verloren van Slovenië. En ook op het WK was het lang niet altijd goed, tegen Nieuw Zeeland en Paraguay maakte de ploeg een zeer zwakke indruk. Pas tegen Italië liet de Slowaakse ploeg zijn tanden zien en dit resulteerde dan ook in een geweldige overwinning. Toch kan niet ontkent worden dat er een goede generatie is met mannen als Skrtel, Hamsik, Stoch, Weiss en de ervaren spitsen Vittek en Sestak. Slowakije begint thuis tegen Macedonië en neemt het een paar dagen later op tegen Rusland in Moskou. Dat laatste zal meteen een interessante krachtmeting worden en een goede indruk geven van wat er verwacht kan worden van deze ploegen.

Vittek

Pandev

De Kleintjes -> Macedonië, Armenië en Andorra

Macedonië is misschien meer een ‘net niet’ ploeg in plaats van een voetbaldreumes. Het land beschikt over een superster met Goran Pandev maar beschikt verder net niet over genoeg kwaliteit om het de grotere landen echt moeilijk te maken. Tijdens de afgelopen kwalificatierondes wist Macedonië wel aardige resultaten te behalen maar dichtbij het behalen van een groot toernooi is de ploeg nog nooit gekomen. Tijdens de kwalificatie voor het EK 2008 beleefde Macedonië misschien nog wel zijn beste kwalificatie, in deze reeks werd thuis Kroatië verslagen met 2-0 en werd uit gelijk gespeeld tegen Engeland met 0-0. Tijdens de WK kwalificatie ging het een stuk minder, thuis werden weliswaar IJsland en Schotland verslagen maar alle uitwedstrijden gingen verloren. En zo lijkt Goran Pandev ook een voetballer te gaan worden die heel goed is, maar nooit op een groot toernooi gaat uitkomen zoals het er nu naar uitziet. Macedonië begint uit tegen Slowakije en neemt het daarna thuis op tegen Armenië. Als Macedonië een rol van betekenis wilt gaan spelen zal het punten moeten pakken tegen Slowakije.

Armenië daarentegen is wel een dwerg in het internationale voetbal. Al weet de ploeg zo nu en dan in eigen huis weleens punten te pakken tegen op papier betere landen. Zo verloor België ook in en van Armenië (2-0) tijdens de kwalificatie voor het WK in Zuid Afrika en was daarmee de enige ploeg waarvan de ‘Lernakanner’ wisten te winnen tijdens deze reeks. In 2008 daarentegen wist België wel te winnen en was samen met Kazachstan de enige ploeg die hier in slaagde. Finland, Portugal en Servië daarentegen moesten het doen met een gelijkspel terwijl Polen zelfs met 1-0 verloor. Armenië zal dus geen rol van betekenis gaan spelen in deze poule maar de kansrijke ploegen zijn in ieder geval gewaarschuwd en moeten niet denken dat Armenië uit een eitje is. De eerste ploeg waartegen Armenië voor een stunt mag gaan is Ierland, een paar dagen later zullen de Armenen naar Macedonië afreizen.

Tot slot is er dan Andorra, misschien wel de dwerg der dwergen wat betreft het Europese voetbal ware het niet dat San Marino het meestal nog slechter doet dan het kleine Andorra. Wie kijkt naar de geschiedenis ziet dat ze tijdens de kwalificatie voor het EK in 2008 geen enkel punt pakten en dat met een doelsaldo van 2-42. En ook tijdens de kwalificatiereeks voor het WK van afgelopen zomer bleef Andorra met legen handen achter, 0 punten en een doelsaldo van 3-39. Verder heeft Andorra sinds 1998 toen het voor het eerst meedeed aan de kwalificatietoernooien pas één keer meer dan één goal gemaakt (2-3 tegen Cyprus in 2000). Velen zullen dan ook vermoeden dat Andorra tijdens deze kwalificatiereeksen nog nooit een duel heeft gewonnen. Maar dat is onjuist,  want uitgerekend Macedonië werd in 2004 tijdens een WK kwalificatiewedstrijd met 1-0 verslagen. Het is vooralsnog het enige duel dat Andorra heeft gewonnen tijdens de kwalificatiereeksen. Maar één ding lijkt zeker, dat Andorra uit kijkt naar de thuiswedstrijd tegen Macedonie op 8 oktober. En daarnaast zullen zij ook het duel tegen Armenië als een kans zien om te stunten. Andorra begint thuis tegen Rusland en moet daarna uit spelen tegen Ierland.

About Justin