De weg naar Oekraïne en Polen, Groep A

Het WK in Zuid Afrika ligt net achter ons, toch begint binnenkort alweer de weg naar het volgende grote toernooi. Namelijk het EK 2012 in Oekraïne en Polen. En hoewel het voor grote landen als Nederland, Spanje en Duitsland waarschijnlijk meer een formaliteit zal zijn, zijn er genoeg landen die deze kans willen grijpen om er weer eens bij te zijn bij een groot internationaal toernooi. In dit eerste deel kijken we naar groep A, een groep die bestaat uit Duitsland, België, Turkije, Oostenrijk, Kazachstan en Azerbeidzjan. Daarnaast is Groep A een groep waarin maarliefst drie Duitse bondscoaches zitten!

germanyturkey

 

Ozil

Duitsland - Turkije, een interessant duel voor Özil

De Favoriet -> Duitsland

Duitsland is in deze groep A natuurlijk dé gedoodverfde favoriet voor rechstreekse kwalificatie. De Duitsers staan erom bekend dat ze zich altijd zonder al teveel problemen plaatsen voor dit soort toernooien. En ook in deze groep moet het eigenlijk geen probleem worden. Toch zijn het voor Duitsland wel interessante duels, zo zullen ze tegen buurland Oostenrijk moeten spelen en tegen Turkije. Ook dit is een bijzonder duel gezien de grote Turkse gemeenschap in Duitsland en het feit dat sterspeler Mesut Özil zelf Turkse ouders heeft. Maar echt veel problemen zullen deze duels niet op moeten leveren, tijdens het WK bleek hoe sterk dit nieuwe Duitse elftal is met mannen als Khedira, Schweinsteiger Müller en Özil op het middenveld. Je zou bijna zijn vergeten dat er ook nog ene Michael Ballack. Duitsland speelt in haar eerste kwalificatiewedstrijd uit in Brussel tegen België en daar kan ‘Der Mannschaft’ al meteen drie belangrijke punten pakken.

De Outsiders -> Turkije, België & Oostenrijk

Waar Duitsland de favoriet is voor de eerste plaats zijn er daarachter drie teams die op papier kans maken op de tweede plaats in deze groep die recht geeft op playoffs. Ten eerste is er Turkije. Kwalitatief sterker dan België en Oostenrijk maar de vraag is of Guus Hiddink de wisselvalligheid eruit kan halen. De Turken staan erom bekend dat ze vanwege hun mentaliteit op toernooien boven zichzelf uit kunnen stijgen. Maar tijdens de kwalificatie wil het weleens fout gaan. Werden ze op het WK van 2002 3e, twee jaar laten was Letland te sterk in de kwalificatie playoffs voor het EK 2004. En dan was er het EK van 2008 waar de Turken wederom op miraculeuze wijze tot de halve finale kwamen, terwijl ze twee jaar later op het WK weer ontbraken doordat ze derde eindigde achter Spanje en Bosnië & Herzegovina. Thuis zijn de Turken ijzersterk, en als Guus Hiddink er ook voor kan zorgen dat de Turken in uitwedstrijden boven zichzelf uit kunnen stijgen moeten zij België en Oostenrijk achter zich kunnen laten. Ze hebben immers met jongens als Arda, Altintop, Tuncay, Aurelio en Emre genoeg kwaliteit. We zullen zien of de Turken het ditmaal wel waar kunnen maken.

Dan zijn er onze zuiderburen, België. Waar Nederland het uiteindelijk tot de finale van het WK 2010 schopte moeten we voor de laatste Belgische deelname aan een groot toernooi terug naar 2002, het WK in Zuid Korea en Japan. Het jaar waarin uitgerekend Nederland er niet bij was. Maar de afgelopen jaren waren het zware jaren voor het Belgische voetbal, nu met een nieuwe en talentvolle generatie hopen de Belgen weer eens kwalificatie af te kunnen dwingen. Eerst was het Dick Advocaat die deze klus moest klaren, maar toen Dick het Russische elftal zag, en eens uit ging rekenen waar hij meer kon verdienen koos hij eieren voor zijn geld en liet hij België achter zich. Georges Leekens werd uiteindelijk de bondscoach en zal België door deze zware poule heen moeten loodsen. Toch is er hoop voor België, ondanks dat Turkije op papier sterker lijkt was België in kwalificatiepoule 5 voor het WK thuis te sterk voor Turkije (2-0) en wisten ze uit de Turken op een gelijkspel te houden (1-1). En dat terwijl de Belgen het zo zwaar hadden op vreemde bodem, want dit gelijkspel was het enige behaalde punt in uitwedstrijden. Zowel Estland (2-0) als Armenië (2-1) wisten België namelijk te verslaan en daar zal dus ook de taak liggen voor Leekens. Om de wisselvalligheid eruit te krijgen en ervoor te zorgen dat tegen dit soort kleine landen gewoon drie punten worden behaald. Maar begin september zullen we waarschijnlijk een duidelijk beeld hebben van waar deze Belgische ploeg staat. Dan wachten er namelijk al meteen twee cruciale duels. Eerst ontvangt België in Brussel de favoriet Duitsland en vier dagen later komt het in Istanbul het Turkije van Hiddink tegen.

Kan België de teleurstellende jaren achter zich laten?

Kan België de teleurstellende jaren achter zich laten?

 

En dan is daar nog Oostenrijk, op het vorige EK waren zij erbij omdat zij mede organisatoren waren samen met Zwitserland. Het hele land was bang voor een afgang in eigen land, Oostenrijk deed het immers al lange tijd niet best en had zich nog nooit geplaatst voor een EK. Maar Oostenrijk deed het beter dan verwacht, er werd een punt behaald tegen Polen en tegen zowel Duitsland als Kroatië werd er nipt verloren. Toch lijkt het een lastige opdracht te worden voor Oostenrijk om zich te kwalificeren maar ik geef ze wel een kleine kans alleen omdat zowel Turkije als België twee wisselvallige ploegen zijn. Maar op kwaliteit zal het land het helaas af moeten leggen tegen de Turken en de Belgen. Net als België is Oostenrijk een land dat het in uitwedstrijden heel zwaar heeft. Tijdens de WK kwalificatie werden uit een punt behaald tegen Roemenië (1-1) en zelfs op de Faeroer eilanden kwamen ze niet verder dan een gelijkspel (1-1). In eigen huis daarentegen werd alleen van Servië verloren (1-3) en werd wel Frankrijk verslagen met 3-1. Toch zullen de Oostenrijkers realistisch zijn inzien dat hun kansen niet groot zijn, wel zullen ze uitkijken naar de duels tegen buurland Duitsland en proberen om daar punten te pakken. Oostenrijk begint in september thuis tegen Kazachstan. De eerste echte test komt dan in oktober als ze het in Brussel opnemen tegen België.
 
De Kleintjes -> Kazachstan & Azerbeidzjan
 

Berti Vogts, Bondscoach van Azerbeidzjan

Berti Vogts, Bondscoach van Azerbeidzjan

In elke groep zitten er ondertussen ook landen tussen die eigenlijk weinig te zoeken hebben op het hoogste podium. Één daarvan is Azerbeidzjan. Het land staat sinds 2008 onder leiding van de bekende Duitser Berti Vogts. Hij moet ervoor zorgen dat het voetbal profesioneler wordt en dat het land zich niet blameert op het internationale podium. Iets wat niet eenvoudig zal worden. Tijdens de WK kwalificatie behaalde Vogts’ mannen slechts vijf puntjes waarvan er vier tegen Liechstenstein werden behaald. Toch werd er aan één puntje wel veel waarde gehecht, namelijk het punt dat thuis tegen het grote Rusland werd behaald (1-1). Het was toen uitgerekend Vagif Javadov, de enige speler die in een West Europese competitie speelt, die de gelijkmaker maakte. Als Vogts erin slaagt om niet laatste te eindigen, en om eventueel thuis een puntje te pakken tegen een van de grotere landen is hij geslaagd in zijn taak. Azerbeidzjan’s avontuur begint in september met een uitwedstrijd tegen Duitsland.  
Tot slot Kazachstan , het land dat zich met vele oliedollars in de meeste sporten omhoog probeert te werken, maar in het voetbal wil het vooralsnog niet lukken. Het land waar Arno Pijpers tot 2008 bondscoach was is hard bezig om de eigen competitie professioneler te maken en de faciliteiten te verbeteren. Toch spelen alle internationals nog in eigen land en lijkt echte kwaliteit te ontbreken. Sinds 2008 is de Duitser Bernd Storck de bondscoach en zijn taak zal vooral zijn om tenminste Azerbeidzjan achter zich te houden en het voetbal naar een  hoger niveau te brengen. Tijdens de WK kwalificatie van 2010 wist Kazachstan tweemaal te winnen, thuis en uit tegen Andorra werden ruime overwinningen geboekt maar verder had de ploeg geen schijn van kans tegen Wit Rusland (1-5), Engeland (0-4) en Oekraïne (1-3). Toch zullen ze wel uitkijken naar de duels met België, tijdens de kwalificatie voor het EK 2008 wisten de Kazakken zowel uit als thuis de Rode Duivels op een gelijkspel te houden (respectievelijk 2-2 en 0-0). Kazachstan ontvangt in september Turkije en reist daarna af naar Oostenrijk. In oktober is dan het duel in Astana tegen België, het is voor de Belgen te hopen dat het ditmaal wel goed gaat.
 
 

About Justin