De vloek van de Johan Cruijff Schaal

Afgelopen zaterdag won FC Twente voor het eerst in haar historie de Johan Cruijff Schaal, maar of ze daar nou zo blij mee moeten zijn is nog maar de vraag. De clubs die de afgelopen jaren de Johan Cruijff Schaal omhoog hielden gingen namelijk zelden een goed seizoen tegemoet. De wedstrijd van het vorige seizoen was daarvoor illustratief. Landskampioen AZ vernederde bekerwinnaar SC Heerenveen in de eindstrijd met 5-1. Nog geen halfjaar later konden de titelambities van AZ de kast in, was succestrainer Ronald Koeman de laan uit gestuurd en wilde eigenaar Dirk Scheringa nog maar weinig met zijn favoriete speeltje te maken hebben.

AZ viert feest met de Johan Cruijff Schaal

AZ viert feest met de Johan Cruijff Schaal

De kans dat FC Twente dezelfde rampspoed gaat overkomen is klein, maar dat het een zwaar seizoen gaat worden voor de Tukkers staat vast. In de veertien jaar dat er om de Johan Cruijff Schaal gestreden werd, wisten namelijk slechts twee clubs in hetzelfde jaar zowel de Johan Cruijff Schaal als de titel binnen te slepen. Voor Ajax, dat in de strijd met FC Twente het onderspit moest delven, ziet het er al niet veel rooskleuriger uit. De verliezer in de strijd om de ‘fruitschaal’ wist namelijk slechts viermaal met de landstitel aan de haal te gaan. Nog een opmerkelijk weetje: in alle jaren dat Ajax meedeed in de strijd om de Nederlandse Supercup wist men geen enkele keer de titel te veroveren. In de overige acht wedstrijden om de Johan Cruijff Schaal was de uiteindelijke kampioen niet aanwezig. PSV, AZ en Feyenoord mogen dus alvast hopen op een succesvolle jaargang. Hieronder zijn de uitslagen weergegeven in een grafiek.

jcschaal

De enige plausibele verklaring voor de opmerkelijke verhoudingen tussen de winnaar van de Johan Cruijff Schaal en de uiteindelijke kampioen is het voetbalklimaat in Nederland. De Nederlandse Eredivisie is namelijk een enorm handelshuis. De spelers van de succesvolle teams uit de eerdere jaargang zullen hun belangrijkste spelers, vaak pas na de strijd om de schaal, kwijtraken en gedurende het seizoen nieuwe spelers moeten inpassen. Het traditionele probleem van aan de top komen is makkelijker dan er te blijven. Een andere reden zou kunnen zijn dat een team dat niet uit de traditionele top drie komt meer gemotiveerd zou zijn om de Johan Cruijff Schaal binnen te slepen. De geschiedenis leert ons echter dat alleen FC Utrecht, AZ en FC Twente beslag hebben weten te leggen op de fruitschaal. Een ander argument zou kunnen zijn dat teams na het winnen van de schaal zelfgenoegzaam werden, maar gezien de reputatie van de prijs is die kans klein. Ook naar andere verklaringen kunnen we slechts gissen. Zou er dan toch een vloek op de Johan Cruijff Schaal rusten?

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter