De UNIEKE prestatie van Olympique Lyon

Lyon scoorde tegen Dinamo Zagreb in dertig minuten zeven keer. Een nieuw record: dat is sneller dan ooit eerder in een Champions League-wedstrijd die met minimaal zes doelpunten verschil eindigde. De meeste ploegen doen er de hele wedstrijd over om zo’n monsterscore te bewerkstelligen.

Olympique Lyon begon op bezoek bij Zagreb pas opvallend laat met scoren. Nooit eerder was er een ploeg in de historie van de Champions League  die pas zo laat haar openingstreffer scoorde (45e minuut) en toch nog met zes doelpunten verschil wist te winnen. Eveneens was er nog nooit een ploeg waarbij de productie al zo vroeg in de wedstrijd (75e minuut) ten einde kwam.

Tijdspanne (aantal minuten) tussen eerste en laatste doelpunt van monsterscore en gemiddelde aantal minuten tussen doelpunten van de winnende ploeg.

 

Gemiddeld zet een ploeg haar monsterscore in een tijdsbestek van ruim 66 minuten neer (van de eerste tot de laatste goal), maar Lyon deed het in dertig minuten. In wedstrijden met monsterscores wordt gemiddeld elke 9,77 minuten gescoord door de winnende ploeg, Lyon had in Zagreb slechts 4,29 minuten nodig per doelpunt. Alleen Real Madrid’s overwinning tegen Genk uit 2002/2003 komt in de buurt van dergelijke cijfers.

Al met al heeft Lyon een unieke prestatie neergezet in Zagreb en zich in de recordboeken gevestigd. Ze was ook nog eens de eerste ploeg die een uit-overwinning in de Champions League boekte met meer dan zes doelpunten verschil. Bafétimbi Gomis mocht nog een persoonlijk feestje vieren: zijn hattrick was de snelste in de geschiedenis van de CL. Uiteraard is niets van dit alles is reden voor de UEFA om mogelijke misstanden te onderzoeken...

Met dank aan Martijn Weghorst voor de verzameling van de data. 

About Thomas Boeschoten

Thomas is uitgever van Catenaccio. Volg Thomas op Twitter | Meer artikelen van Thomas