De UEFA stelt zich schandalig op in Zagreb-gate

De UEFA weigert een onderzoek in te stellen naar omkoping in het duel Dinamo Zagreb – Lyon omdat hun “speciale fraudesoftware” geen onregelmatigheden heeft ontdekt bij wedkantoren. De UEFA maakt hiermee totaal ongeloofwaardig, want dit soort fraude valt niet met die software op te sporen.

De speciale fraudesoftware van de UEFA houdt 400 wedkantoren in de gaten en controleert alle wedstrijden op onregelmatige wedpatronen. Uit de analyse van deze software blijkt dat er rondom het duel, dat in een bizarre 1-7 eindigde waardoor Ajax werd uitgeschakeld, geen opvallende zaken te melden waren. De fout die de UEFA hier maakt is dat zij veronderstelt dat fraude meetbaar is door naar gokkantoren te kijken.

Deze methodiek is ongetwijfeld geschikt om de gokkers die belang hebben bij een bepaalde uitslag op te sporen, maar iedereen weet dat het in dit geval niet de gokkers waren. Het is de club Olympique Lyonnais die belang had bij een bepaalde uitslag. Wedden had hier simpelweg niets mee te maken.

Lyon zou wel gek zijn om iets uit te laten lekken aan gokkers over deze omkoping, laat staan dat betrokkenen zelf op de wedstrijd zouden gokken. Dat zou immers alleen maar verdenkingen oproepen. Als Zagreb is omgekocht, is het in ‘t aller diepste geheim gebeurt – en is het dus evident dat je hier niets van terugziet in bij de gokkantoren.

De UEFA zou een onderzoek moeten instellen, al was het alleen maar om de twijfel weg te nemen. Al was het alleen maar om te laten zien dat ze elke verdachte situatie serieus nemen. Dat ze de onderste steen boven willen hebben als het gaat om de geloofwaardigheid van deze prachtige sport. Maar door geen actie te ondernemen doet de UEFA het tegenovergestelde. Ze degraderen de kernwaarden die onder haar logo sieren tot holle kreten: fair play en respect. Een regelrechte schande.

About Thomas Boeschoten

Thomas is uitgever van Catenaccio. Volg Thomas op Twitter | Meer artikelen van Thomas