De tweede jeugd van Robert Pirès

Er zijn verschillende spelers geweest waar ik een zwak voor heb gehad. Robert Pirès is er daar eentje van. De ervaren middenvelder van Villarreal scoorde zondagavond weer eens, maar voor zijn club mocht dat helaas niet baten. Desondanks steekt Pirès in zeer goede vorm, en het lijkt alsof hij zijn tweede jeugd heeft gevonden.

robert-pires2-415x275

De Fransman leek afgeschreven, toen hij Arsenal in 2006 verliet voor de Spaanse subtopper Villarreal. In zijn eerste seizoen speelde hij dan ook niet veel, maar door de ontstane problemen tussen Juan Román Riquelme en Villarreal, kreeg Pires in het seizoen erna wel een basisplaats toebedeeld. Met zijn leiderschapskwaliteiten en onverminderde techniek leidde hij Villarreal naar een fabelachtige tweede plek in de rangschikking. Het mannetje die Overmars moest doen vergeten bij Arsenal was terug, en die vorm heeft hij behouden tot aan de dag van vandaag.

Wat ik het mooiste vind aan Pirès is zijn vermogen om puur op techniek te voetballen. Dennis Bergkamp was ook zo iemand, die zag je zelden iemand op kracht voorbij komen. Deze begaafdheid zorgde ervoor dat hij bij Arsenal belandde, nadat ook Real Madrid en Juventus hevige interesse hadden getoond. De klasse waarmee hij met functionele techniek een doelpunt kon en kan maken, dat is voor weinigen weggelegd.

Het is altijd een beetje een stille, rustige jongen geweest, die Robert Pirès. Zelden zag je eens een uitspatting van hem, altijd werkte hij iedere wedstrijd keihard. Geen aanvoerderstype dus, zou je zeggen. Maar voetbalkenners weten dat niet elke aanvoerder controversieel hoeft te zijn, of dat hij moet kunnen praten als Brugman. Nee, aanvoerders kunnen ook met simpele fysieke gebaren laten zien dat ze je vertrouwen, hoe het spel verlegd moet worden, waar de ruimtes liggen. Pirès is zo’n aanvoerder.

Arsenal-fans zijn hun stille goudhaantje nog niet vergeten, Pirès werd in 2008 zesde in de uitverkiezing van beste Arsenal-speler allertijden. Ik hoop voor hem dat ze hem bij Villarreal ook zo zullen gaan herinneren.

About Gino van Montfort

Gino is hoofdredacteur en mede-oprichter van Catenaccio. Hij is al van kinds af aan voor Feyenoord, maar laat in zijn artikelen vooral een merkwaardige interesse zien in clubs, spelers en verhalen uit Zuid-Amerika. Oh, en nu Feyenoord het wat minder doet, hoor je hem vooral over zijn andere grote liefde: Real Madrid. Volg Gino op Twitter | Meer artikelen van Gino