De trein die Utrecht heet

De transferperiode in de zomerstop; het is voor veel jonge voetballers de kans om een stap te zettend richting de voetbaltop. Maar die stap naar de top is groot; Royston Drenthe is hiervan -volgens ‘de’ Nederlandse voetbalkenner- het levende bewijs. Hij zit te verstoffen op de reservebank van Real Madrid. En het lijkt erop dat spelers als Marko Arnautović en Eljero Elia dezelfde fout gaan maken. Nee, neem nu eens Ricky van Wolfswinkel. Hij verruilt Vitesse komende zomer voor FC Utrecht. Dát is pas verstandig…

vwolfswinkel

Van Wolfswinkel kiest voor Utrecht, een “club met potentie.” Daar zal hij veel speelminuten gaan pakken, dat is goed voor zijn ontwikkeling. De meeste Nederlanders juichen deze transfer toe. Eindelijk eens een speler die wél een slimme, doordachte keuze maakt.
De Domstedelingen toonden eerder deze week al hun ambitie met exotische transfers als Nana Asare en Jacob Mulenga. FC Utrecht gaat zich onderscheiden van de grijze middenmoot. De transfer van ‘Ricky Goal’ past natuurlijk helemaal in dat plaatje. Hij zet een stap op de lange weg der geleidelijkheid. Een stommiteit.

Afgelopen donderdagavond: mijn vader -verstokt NAC-fan- komt thuis van de wedstrijd NAC-Groningen. “Dat Idabdelhay nog 1-1 maakte joh, hartstikke leuk natuurlijk! Maar ik hoop dat Groningen zondag wint. Ze verdienen het toch gewoon?”

Hij heeft gelijk; Groningen is één van de Nederlandse clubs met een sterk en duidelijk beleid. Samen met AZ, Heerenveen en Twente vertegenwoordigen zij momenteel de subtop van Nederland. Gaat Utrecht in de toekomst wel tot dat rijtje behoren? Wanneer we Frans van Seumeren en Jan Willem van Dop mogen geloven wel, maar wat is hiervoor het fundament? Een goed beleid hebben we in de Domstad namelijk al een tijdje niet meer gezien. Wat ga je daar toch zoeken, Ricky?

En wat is er trouwens mis met talenten die wél het lef in hun donder hebben om de stap naar een absolute topclub te wagen? Laat ze gaan, laat ze hun vleugels spreiden. Robin van Persie is er echt niet minder van geworden. En Drenthe ook niet. Hij speelde inmiddels al meer dan dertig wedstrijden in het Madrileense wit, traint dagelijks met topvoetballers en zit financieel geramd. Toch niet slecht, als jonge twintiger…

trein

Laat die trein naar Utrecht nu maar langsrazen. Nederlandse treinen leveren toch alleen maar vertragingen op. Beter kun je het vliegtuig nemen, naar Londen of Madrid. Of richting een andere voetbalhoofdstad.

About Rens