De terugkeer van Co Adriaanse

In zijn eerste persconferentie voor FC Twente liet Co Adriaanse er geen misverstand over bestaan. Hij is terug in Nederland, en iedereen mag het weten. De excentrieke Amsterdammer voorzag de opgekomen pers van een aantal smeuïge citaten, maar gaf tussen die uitspraken door ook nog een duidelijk beeld van zijn werkzaamheden voor komend seizoen. Nederland mag blij zijn dat hij terug is.

twente

Adriaanse is een vakman pur sang. Een coach die voetbal ademt, eet, slaapt en drinkt. Hij mag dan een control freak genoemd worden, dat is enkel omdat hij het allerbeste eist van zichzelf, en daarmee ook van degenen die hij moet begeleiden. De vertrokken oefenmeester bij Twente, Michel Preud’homme, was ook een control freak. Toch is er een wezenlijk verschil tussen beide trainers.

Waar de Belg een ijzeren greep op een ingecalculeerde manier van spelen predikte, daar is Adriaanse fervent aanhanger van ‘de Nederlandse school’. Aanvallen tot je erbij neervalt. Attractief voetbal spelen, waar mensen voor naar het stadion komen. “Als de mensen een kwartier voor tijd weg gaan, dan heb je het als trainer niet goed gedaan, dan heb je te weinig doelpunten gemaakt of op de paal geschoten.”

Dit zal ongetwijfeld in goede aarde vallen bij eenieder die FC Twente een warm hart toedraagt, want ondanks de mooie prestaties van afgelopen seizoen, waren er hier en daar enkele binnenbrandjes die geblust moesten worden. Deels werden die veroorzaakt door geïrriteerde spelers, maar deels ook door de hoofdtrainer.

Dat zal bij Adriaanse niet snel gebeuren. Zijn rebelse dagen, die hij eerder in zijn trainerscarrière had, zijn voorbij. Daarnaast krijgt hij nu, als gelouterde coach, het respect dat hij verdient. Ook in Nederland. Co heeft het geweldig gedaan bij Willem II, bij AZ, Red Bull Salzburg en zelfs bij Ajax. Dat we dat in Nederland niet eerder in hebben gezien, is onze fout geweest, niet de zijne.

De attractieve manier van voetballen, die opgezet is onder de Engelsman Steve McClaren, krijgt weer vorm in Enschede. Voetballen hoeft Adriaanse de spelers van Twente niet te leren, dat kunnen ze al. Hij is gehaald om ze net dat laatste zetje te geven. Adriaanse is gehaald om Twente definitief naar het topniveau te leiden. Dat begint bij een gedegen organisatie in alle gelederen van de provincieclub, en vertaalt zich uiteindelijk in een dominante speelwijze op de grasmat. Spel waarvoor het publiek naar het stadion komt.

In een tijd waar resultaatvoetbal angstvallig populair is, is het aanstellen van Adriaanse een uitstekende zet van Twente. Zijn terugkeer had niet op een beter moment kunnen komen. In Enschede mag hij een topclub realiseren. Ik duim in ieder geval mee.

About Gino van Montfort

Gino is hoofdredacteur en mede-oprichter van Catenaccio. Hij is al van kinds af aan voor Feyenoord, maar laat in zijn artikelen vooral een merkwaardige interesse zien in clubs, spelers en verhalen uit Zuid-Amerika. Oh, en nu Feyenoord het wat minder doet, hoor je hem vooral over zijn andere grote liefde: Real Madrid. Volg Gino op Twitter | Meer artikelen van Gino