De sportieve wederopstanding van Feyenoord

Nog niet zo lang geleden was er in de Kuip weinig hoop voor de toekomst. Feyenoord stond niet alleen financieel, maar ook sportief aan de afgrond. Het was een scenario dat velen deed terugdenken aan de situatie van eind jaren ’80, begin jaren ’90, met de beruchte HCS-affaire. Inmiddels heeft Feyenoord het sportieve hoofd weer geheven en staat het fier met de kop op de schouders te stralen van trots. De zon schijnt weer in de Kuip. Dat is onder meer te danken aan de technische staf van dit Feyenoord.

De zon schijnt weer in de Kuip

Sportief gezien beleeft Feyenoord een wederopstanding. Bijna een jaar geleden kwamen supporters op een absoluut dieptepunt, toen in Eindhoven met 10-0 verloren werd van PSV. Nu doet de ploeg mee in de subtop van de Eredivisie, en belangrijker, laat het ook in topwedstrijden haar gezicht weer zien. Deze wedstrijden waren voorheen een struikelblok voor de onervaren spelersgroep, die zich geen raad wist met het niveau en de kwaliteiten van de tegenstander.

Dat alles is (voorlopig) voorbij. Onder leiding van technisch directeur Martin van Geel en trainer Ronald Koeman is de spelersgroep getransformeerd tot een team dat voor elkaar door het vuur gaat. De waterdragers die vorig seizoen zo nodig gemist werden dat Marcel Meeuwis gehaald moest worden, heten nu Jordy Clasie en de vorig seizoen nog afgeserveerde Karim El Ahmadi. Het is een tandem op het middenveld die zich iedere wedstrijd weer helemaal leeg speelt. Die mentaliteit heeft de Feyenoord-supporter al lang niet meer gezien.

Ook andere jonge spelers van Feyenoord ontwikkelen zich naar behoren. Het is de verdienste van een technische staf met veel voetbalkennis, maar nog belangrijker, de wil en de kunde om deze kennis over te brengen.

Hierbij is een groot compliment naar Ronald Koeman op zijn plaats. Koeman is op diverse plekken verguisd, weggezet als een incompetente trainer die teerde op successen van voorgangers. Ook door ondergetekende. Hij bewijst hier (voorlopig) zijn ongelijk. En hoe. Terwijl zijn privéleven ernstig overhoop gegooid is door het gevecht van zijn vrouw, weet hij toch de kracht en de focus te bewaren om zijn werk en thuissituatie gescheiden te houden, en het een niet onder het ander te laten lijden. Dat vereist een heel sterk karakter.

Maar Koeman doet het niet alleen. Zijn assistenten doen, net als bij eerdere stations van zijn trainersloopbaan, ieder een eigen duit in het zakje. Met Van Bronckhorst en Van Gastel zitten er twee clubmannen in het team die de jonge kern van Feyenoord weet te prikkelen.

Daarnaast is er Martin van Geel. De Brabander moet ongetwijfeld geschrokken zijn toen hij aankwam in het Maasgebouw. Hoewel Feyenoord druk bezig was om te saneren, lagen er nogal wat lijken in de kast met betrekking tot spelerscontracten. In de afgelopen periode heeft Van Geel veel werk verzet om die contracten op orde te brengen. Daarbij heeft hij zeer duidelijke prioriteiten gesteld, en is hij niet bang geweest om met zijn vuist op tafel te slaan. Het is het soort management dat Feyenoord, nu zeker, nodig heeft.

Vandaag werd bekend dat Feyenoord de contracten met Jordy Clasie, in korte tijd uitgegroeid tot een publiekslieveling in de toch altijd kritische Kuip, en Matthew Steenvoorden verlengd heeft. Tevens kwam deze week de bevestiging dat Ruud Vormer transfervrij overkomt van Roda JC.

Hiermee zijn signalen afgegeven dat het met de sportieve continuïteit van Feyenoord wel goed komt, zolang de huidige technische staf haar werk naar behoren kan en mag doen. Feyenoord-supporters, hopende dat dat nog even duurt, zoeken zolang hun plekje in de zon weer op.

About Gino van Montfort

Gino is hoofdredacteur en mede-oprichter van Catenaccio. Hij is al van kinds af aan voor Feyenoord, maar laat in zijn artikelen vooral een merkwaardige interesse zien in clubs, spelers en verhalen uit Zuid-Amerika. Oh, en nu Feyenoord het wat minder doet, hoor je hem vooral over zijn andere grote liefde: Real Madrid. Volg Gino op Twitter | Meer artikelen van Gino