De schwalbe is een sieraad voor voetbal

Het woordenboek omschrijft een schwalbe als “het zich laten vallen om zo een vrije trap of strafschop mee te krijgen.” Voor mij is het veel meer dan dat. De schwalbe is een absoluut kunststukje. Het gaat bij een schwalbe niet alleen om het versieren van een penalty, maar ook om het vernederen van de tegenstander. Niets is mooier dan het aannaaien van een kaart aan de tegenstander, zonder dat hij je ook maar met een vinger heeft aangeraakt. Daarom kan ik, als een van de weinige voetballiefhebbers, zo genieten van Luis Suarez. Hij beheerst de fijne kneepjes van de schwalbe, ook al is het geen Duitser.

Suarez gaat naar de grond.

Suarez gaat naar de grond.


Schwalbes zijn fantastisch en een sieraad voor het voetbal. In geen elke andere sport zie je een speler een schwalbe maken. De schwalbe maakt voetbal uniek. De maatregelen van de voetbalbond om de schwalbe te straffen zijn in mijn ogen dan ook kinderachtig en ongepast. De schwalbe is van absolute schoonheid. Bovendien nodigen de strenge maatregelen om schwalbes te voorkomen uit om een fopduik te maken. Hogere straffen maken je een grotere held als je schwalbe wél lukt.

Ik geef toe, het is vervelend als jouw ploeg benadeeld wordt door een schwalbe. Maar wie objectief kijkt ziet dat de schwalbe van buitengewone schoonheid is. Voor mij zijn de mislukte schwalbes een genot voor het oog. Het is heerlijk om te zien hoe een speler het uitschreeuwt van de pijn, terwijl er feitelijk niets aan de hand is. De schwalbe is een wanhoopspoging. Het is daarom des de mooier als deze mislukt. De reactie van de schwalbemaker is onbetaalbaar. Hij weet dat zijn schwalbe mislukt is, maar probeert er nog het beste uit te halen. Een schwalbe laat zien dat alles geoorloofd is om te winnen. Dat maakt de schwalbe voor mij een absolute must voor het voetbal.

Wie voetbal zegt, hoort direct daarachter aan schwalbe te zeggen. De schwalbe moet het visitekaartje worden van het voetbal in mijn ogen. Het heeft alles in zich wat een sport als voetbal nodig moet hebben en het zou dan ook zonde zijn als de schwalbe uit zal sterven. Voetbal is emotie, en daar hoort de emotie na een schwalbe bij. Het doet er niet toe of deze mislukt is, als er wat leven in de brouwerij komt. Dus heren Suarez en Gilardino, keep on faling!

About Robin