De renaissance van Feyenoord is een moeilijke bevalling

Na de beschamende nederlaag tegen het kleine broertje Excelsior is de waarheid hard, keihard. Feyenoord zakte volledig door het ijs, kon het niet brengen en verloor nog niet eens onverdiend. Zo kwam de angst van één van onze schrijvers dan ook uit, Feyenoord kon vandaag de druk niet aan.

De nederlaag zou echter een belangrijke afslag kunnen vormen in de weg die Feyenoord heeft ingeslagen.
mulderbahia_jpg_750172i
Wat je aan kwaliteit tekort komt moet je met gretigheid, werklust en teamspirit compenseren. Been heeft met de wissel en de daaropvolgende ruzie met Tim de Cler in de rust duidelijk gemaakt dat dat voor dit Feyenoord zeker moet gelden. De Cler vond zichzelf, zo willen de verhalen, helemaal niet zo slecht spelen in de eerste helft. Toegegeven, hij hoorde bij de minder slechten, maar gezien de eerste helft en de 1-1 tussenstand stond Been volledig in zijn recht bij de collectieve reprimande in de kleedkamer.

Het huwelijk tussen De Cler en Feyenoord is nooit echt een gelukkige geweest. In zijn eerste seizoen speelde hij nog in de basis, maar vorig seizoen verloor hij die plaats aan Giovanni van Bronkhorst die van het middenveld werd terug gehaald. Door publicaties van de media raakte hij in opspraak onder supporters, zo zou hij voor wedstrijden ’s nachts met onder andere Henk Timmer meermaals gezien zijn in het Rotterdamse nachtleven.

De Cler werd gehaald in een uiterste poging om Feyenoord snel weer op de rit te krijgen. In het jubileum jaar moest en zou Champions League voetbal worden gehaald. Hiertoe werden in de zomer van 2007 enkele ervaren spelers aangetrokken die zich op hoog niveau hadden bewezen. Naast De Cler kwamen onder andere Makaay, Hofland en Van Bronckhorst. Het liep echter niet als gewenst. De aankopen leverden welgeteld één KNVB beker op.

De prestaties in de competitie zorgden voor een financiële noodsituatie. De club moest via constructies met investeerders zijn versterkingen binnenhalen. Voor €3,5 miljoen kwam Cissé over van Roda en voor €5 miljoen kwam Karim el Ahmadi uit Enschede. Deze investeringen hebben duidelijk (nog) niet gebracht wat verwacht werd.

Hoe nu verder?

De directie van Feyenoord is aan het bezuinigen geslagen. Er is geen geld voor nieuwe spelers, van dure krachten wordt afscheid genomen, de doelstelling wordt aangepast en Beenhakker belt en speurt heel Europa af naar gratis huurlingen. Tot nu toe is hij daar wonderwel goed in geslaagd met Smolov en Lumb. Geen toppers, maar spelers die het algehele niveau van de selectie wel verbeteren.

Feyenoord is de enige eenrichtingsweg ingeslagen die nog open lag. Aan Been is het nu de taak om uit het beschikbare materiaal het beste te halen. In iets andere bewoordingen: De jonge spelers moeten zich ontwikkelen tot spelers met transferwaarde. Dat is de enige manier waarop Feyenoord weer vooruit kan komen.

Dat dat consequenties heeft op het sportieve vlak werd tegen Excelsior duidelijk. Waar Feyenoord zo’n wedstrijd eigenlijk gemakkelijk zou moeten winnen zie je dat het niveau ver terug kan vallen.

Kijk je naar de selectie, dan kom je echter tot de conclusie dat Feyenoord op de goede weg is. Veelal jonge, talentvolle spelers die in de toekomst transferwaardes gaan vertegenwoordigen die Feyenoord financieel weer op de been moeten helpen. Met spelers als Vlaar, Fer, Wijnaldum en aanstormende talenten als Cabral, Martins Indi en Castaignos is er in potentie genoeg kwaliteit om op termijn weer een sportieve en financieel stabiele (sub)top club te worden.

Mijn advies aan Been en de rest van Feyenoord is dan ook: Ga door op de ingeslagen weg. Concentreer je volledig op de jeugdige talenten en geef ze de voorkeur boven de ervaren krachten. Dus verkies Mulder of Darley boven Van Dijk en Castaignos boven Tomasson.
Neem een voorbeeld aan het adagium van de aardsrivaal: “de jeugd heeft de toekomst”.

Foto: Pics United

About Michael