De New York Cosmos zijn terug

Pelé maakte afgelopen zondag op een indrukwekkende presentatie bekend dat de meest geruchtmakende club uit de Verenigde Staten eindelijk terug is. Waar dit jaar de uitgerangeerde Thierry Henry, David Beckham en Rafael Marquez de grote sterren van de Major Soccer League zijn, was dat vroeger wel anders. Van Pelé tot Beckenbauer en van Cruijff tot Chinaglia, alle wereldsterren kwamen uit voor het sterrenensemble uit New York. Nu zijn ze precies 25 jaar nadat ze uit het voetbal verdwenen weer terug. Nog niet op het hoogste podium, maar daar hebben ze nog tijd genoeg voor. Tot die tijd doen we het met de oude verhalen.

Pelé juicht nadat hij opnieuw heeft gescoord voor 'The Mo's'

Pelé juicht nadat hij opnieuw heeft gescoord voor 'The Mo's'

Aangezien het een te lang verhaal wordt om de hele historie van de New York Cosmos te beschrijven, begin ik bij de aankomst van Franz Beckenbauer in New York. Beckenbauer was op dat moment de grootste ster aan de Europese voetbalhemel, maar werd tot zijn grote verbazing niet herkend bij de douane. Voetbal was in de Verenigde Staten nog een kleine sport. Sinds de komst van Pelé en de controversiële Chinaglia was de sport weliswaar populairder geworden, maar het stelde allemaal nog niet veel voor. Voorzitter Steve Ross was echter bezig met een groot plan. Hij haalde ster na ster naar zijn team en wist zo voetbal eindelijk onder de aandacht te brengen bij het grote publiek.

Binnen de kortste keren ontdekt Beckenbauer dat de wereld waarin hij is beland een wereld is van sex, drugs en rock’-n-roll. Sportjournalist David Hirshey beschrijft hoe de vaste maandagavond van de selectie, inclusief eigenaar Steve Ross, de volledige trainersstaf en enkele journalisten eruit zag: “Na de training werd er gedoucht en deed iedereen zijn mooiste kleren aan. ’s Avonds was het verzamelen in Studio 54 waar alles wat hot was samenkwam.”

Beckenbauer en Pelé amuseren zich

Beckenbauer en Pelé amuseren zich

Eigenaar Steve Ross, die ook de baas was van Warner Bros, bracht in die tijd in de kleedkamer ook vele beroemdheden binnen in de kleedkamer. Dit tot grote ergernis van trainer Gordon Bradley, die zelfs een keer een junkie in zijn kleedkamer ontdekte. Hij alarmeerde de beveiliging: “Gooi die junkie eruit!” Het antwoord was simpel: “Maar meneer, dat is Mick Jagger.” De glamourreputatie van New York Cosmos werkte ook wel eens in hun nadeel. Zo vertelt Rodney Marsh, die in die tijd de spits was van Tampa Bay Rowdies: “Op het vliegveld stond een limousine voor Pelé en Chinaglia. Ze kregen van ons een VIP-behandeling. In de auto zaten twee mooie vrouwen, de minibar was gevuld met Chivas Regal, het favoriete drankje van Chinaglia. Vierentwintig uur later zag ik de mannen het veld opkomen, laat ik zeggen dat ze niet in topvorm waren. We wonnen die dag met 3-1.”

Opvallend was ook de kortstondige entree van Johan Cruijff in 1978. Nadat hij in Spanje een financiële tegenvaller had gehad, moest hij zijn voetbalcarrière weer hervatten. Hij besloot een voorcontract te tekenen bij de New York Cosmos. Op 30 augustus mocht hij alvast meedoen in een benefietwedstrijd. New York Times-journalist Alex Yannis vertelt over de legendarische wedstrijd: “Johan droeg het rugnummer 30. Dat vond ik raar, want hij hoorde toch nummer 14 te dragen. De entree van Johan vergeet ik nooit. De mensen hadden echt wel door dat er iets bijzonder plaatsvond. Beckenbauer en Cruijff in één elftal, hier werd historie geschreven, ook al was het maar een vriendschappelijk potje. Johan kreeg bij zijn opkomst een staande ovatie. Er ging een trilling door het Giant Stadium, terwijl die mensen met spelers als Pelé toch heel wat gewend waren.” De wedstrijd eindigde uiteindelijk in 2-2. Zowel Beckenbauer als Cruijff leverden een assist, terwijl Chinaglia en Sininho de doelpunten voor hun rekening namen.

Het meest legendarische elftal van de Cosmos stamt uit 1977

Het meest legendarische elftal van de Cosmos stamt uit 1977

Tot een werkelijke overgang naar New York zou het voor Cruijff nooit komen. Terwijl de Cosmos hem voor drie jaar wilden vastleggen, wilde Cruijff slechts één jaar voor het team uitkomen. Ook weigerde El Salvador mee te gaan op de wereldtournee, die de ploeg uit New York jaarlijks miljoenen opbracht. Andere verhalen vertellen dat Giorgio Chinaglia de voorzitter, Steve Ross, in zijn macht had en tegen de komst van Cruijff was. Chinaglia was in die tijd sowieso tegen iedere aankoop en presteerde het zelfs kritiek te hebben op Pelé. De superster zou namelijk in zijn weg lopen en ervoor zorgen dat hij niet genoeg scoorde. De Italiaan toonde zijn werkelijke macht binnen Cosmos toen hij trainer Bradley de laan uitstuurde, omdat hij hem naar het tweede had verbannen en zijn vriend Eddie Firmani aanstelde als nieuwe manager. Cruijff zou uiteindelijk gaan spelen voor de Los Angeles Aztecs en later bij de Washington Diplomats.

Het zijn slechts enkele verhalen uit de roemruchte historie van de Cosmos. Toch bleef ook op het veld het succes niet uit voor het sterrenensemble. Zo wist men in 1977, 1978, 1980 en 1982 de Super Bowl te winnen. In die periode stonden ook de Nederlanders Guus Hiddink, Wim Rijsbergen en Johan Neeskens onder contract in New York. Nog geen drie jaar na de laatste titel van de Cosmos in 1982 ging het meest geruchtmakende team uit de historie van het Amerikaanse voetbal roemloos ten onder. Er volgden sindsdien enkele pogingen om de Cosmos uit de dood te laten herrijzen, waarin men nu eindelijk geslaagd is met Pelé als legendarische voorzitter. Het is het ideale scenario voor een nieuw succesverhaal. Eindelijk, de Cosmos zijn terug!

Geïnteresseerd geraakt in de New York Cosmos? Bekijk de documentaire Once in a Lifetime: The Extraordinary Story of the New York Cosmos door middel van een simpele muisklik. Om de hele documentaire te bekijken moet je even kijken onder het kopje afspeellijsten en New York Cosmos aanklikken. Have fun!

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter