De mentale weerbaarheid van een dode otter

Afgelopen zondag verloor Feyenoord weer eens in de eigen competitie. Uitgerekend tegen aartsrivaal Ajax werd het 5-1 voor de Amsterdammers, en dat was niet eens onterecht. Natuurlijk, er waren een aantal verzachtende omstandigheden op te noemen, zoals het feit dat er geen uitsupporters mochten zijn, of de dubieuze rode kaart die scheidsrechter Blom trok voor Babovic, maar is dat werkelijk een excuus voor een elftal dat al een paar weken zonder ziel rondloopt?

media_xl_78059

Het leek zo mooi bij de start van de competitie, Feyenoord zat lekker in zijn vel en de spelers betaalden het vertrouwen van de nieuwbakken trainer Mario Been terug met strijd en vechtlust. Zo werd menig tegenstander bij vlagen vakkundig weggespeeld. Het was hosanna in Rotterdam-Zuid en de supporters hoopten stiekem op een stunt van hun slapende reus.

Maar toen kwam de eerste tik, thuis in de topper tegen PSV. Een nederlaag die de tekortkomingen van Feyenoord aanstipte, onder andere een gebrek aan kwaliteit. Daarna kwakkelde Feyenoord voort, met hier en daar een overwinning, maar overtuigend was het allerminst. Wat ontbreekt in dit elftal is mentale weerbaarheid. Een van de weinige mensen die hierover beschikt, Jon Dahl Tomasson, kon zichzelf uit bij Sparta niet in de hand houden en liep tegen een schorsing aan. Oliedom, de weerbaarheid van Tomasson gaf niet thuis, of hij gaf er op een negatieve manier uiting aan. Zo’n ervaren speler moet beter weten.

Het was te zien dat deze mentale weerbaarheid in de ArenA bij geen van de Feyenoorders aanwezig is op dit moment. Rob van Dijk ging twee keer in de fout, de achterhoede liet zich een aantal keer kinderlijk wegzetten, het middenveld was niet in staat om veel duels te winnen en de aanval, met kruidvaatje Slory in de punt, gaf al helemaal niet thuis. De enige Feyenoorder die zich onderscheidde van de rest was Denny Landzaat. Nota bene normaliter een reserve, maar nu de personele problemen hoog zijn, wordt er door de trainer op hem weer een beroep gedaan.

Jonge talenten als Wijnaldum, Biseswar en Bruins zouden moeten leren van ervaren jongens als Van Bronckhorst, Makaay en Tomasson, maar zolang Feyenoord collectief de mentale weerbaarheid van een dode otter heeft, zal het nog lang duren voordat de Club van Zuid eindelijk een prijs wint. Het is de harde realiteit, en dat zeg ik als Feyenoord-supporter.

About Gino van Montfort

Gino is hoofdredacteur en mede-oprichter van Catenaccio. Hij is al van kinds af aan voor Feyenoord, maar laat in zijn artikelen vooral een merkwaardige interesse zien in clubs, spelers en verhalen uit Zuid-Amerika. Oh, en nu Feyenoord het wat minder doet, hoor je hem vooral over zijn andere grote liefde: Real Madrid. Volg Gino op Twitter | Meer artikelen van Gino