De Maradona van Alkmaar

Graziano Pellè is een held. Een icoon. Een voorbeeld. Voor wie? Eigenlijk voor alle voetballers niet goed kunnen voetballen maar denken dat ze de beste zijn. De lange Italiaan is namelijk een perfect aanspeelpunt, maar daarna houdt het een beetje op.

Louis van Gaal bejubelde zijn komst, een jaar of drie geleden. De targetman kwam voor een recordbedrag naar Alkmaar. Met een transfersom waar maar liefst zes miljoen euro gemoeid was, kwam de Italiaanse jeugdinternational vanuit Lecce naar de Kaasstad. De supporters stonden op de banken: dit was een topspits. Een waar fenomeen.

pelle

Maar was dat wel zo? Pellè had namelijk nog geen indruk gemaakt in clubverband. AZ leek Graziano alleen te kopen na een uitstekend EK voor spelers onder de 21 jaar. Het maakte Louis van Gaal niet uit. Hij wilde de spits. En Dirk Scheringa zorgde, nadat hij was hypotheekjes afsloot, dat die wens ingewilligd ging worden.

De eerste maanden lachte Nederland zich suf. Die houten Klaas in de Alkmaarse spits was een regelrechte aanfluiting. Hij kon er duidelijk niet veel van. Alleen Louis van Gaal hield vertrouwen. Maar nadat de huidige trainer van Bayern München vertrok, kozen zowel Ronald Koeman, Dick Advocaat als Gertjan Verbeek voor andere aanvallers.

Tot afgelopen weekend. Na een paar uitstekende, en doeltreffende, invalbeurten, mocht Pellè beginnen tegen Ajax. En dat deed hij, om eerlijk te zijn, naar behoren. Uitstekend zelfs. Met zijn rug naar het doel, wachtend op de inkomende man.

Het mooie is dat Graziano zichzelf ook uitstekend vond. In de reacties na de wedstrijd bestempeld hij zichzelf als een soort van onmisbare schakel in het Alkmaarse team. En dat na één goed wedstrijd. De verlosser van de Kaasstad. De Maradona van Alkmaar. Of Pellè AZ echt verder gaat helpen is nog maar de vraag. Aan zijn ego zal het in ieder geval niet liggen.

Via Mascini.net

About Mascini

Leander is een schrijver, columnist, blogger én wielrenner. Hij schrijft wat hij vindt en is niet bang om tegen heilige huisjes aan te schoppen. Niets ontkomt aan zijn vaak ongefundeerde kritiek. Zijn doel: de mensen vermaken. Zijn motto: spreken is zilver, schrijven is goud. Zijn droom: De Tour de France winnen.