De late wraak van Johan Neeskens

Ons voetbalspelletje staat bol van vieze spelletjes, provoceren en terugpakken van je vijanden. Een schoolvoorbeeld hiervan is de Engelsman Jack Charlton. De keiharde voetballer hield in een notitieboekje bij welke spelers hij met Leeds United en Engeland nog een keer moest terugpakken. Dit voerde Charlton ook werkelijk uit en het was dan ook geen pretje om tegen hem te voetballen. Neeskens had jarenlang geleden hiervoor geen notitieboekje nodig. Zelfs vier jaar na dato herinnerde hij zich de Peruaan Jaime Duarte maar al te goed.

Het incident, waardoor Neeskens zoveel haat had tegen Duarte, stamt uit het WK van 1978. In een toch al keihard duel stompt Duarte met zijn elleboog vol in de ribbenkast van Neeskens. De keiharde middenvelder, die bekend stond om zijn vermogen te kunnen uitdelen en incasseren, kon na de stoot geen stap meer verzetten. De doelman van Peru moest uiteindelijk de Nederlander buiten de lijnen leggen. Neeskens bleek achteraf twee gekneusde ribben te hebben.

neeskens3Deze ribben deden echter zoveel pijn dat Neeskens het verzoek deed terug te mogen keren naar zijn woonplaats Barcelona. Uiteindelijk wist KNVB-arts Frits Kessel Neeskens ervan te overtuigen te blijven. Het toernooi zou namelijk nog achttien dagen duren en Neeskens kon nog van grote waarde zijn voor Oranje. Bondscoaches Jan Zwartkruis en Ernst Happel erkennen de waarde van Neeskens en laten hem ondanks een helse pijn aantreden tegen Schotland. Dit duel vond vier dagen na de elleboogstoot plaats en Neeskens had dan ook een flinke bandage om zijn ribben. Na tien minuten werd echter Neeskens de pijn te veel en hij moest vervangen worden. De twee duels in de volgende ronde, tegen Oostenrijk en West-Duitsland, moest Neeskens vervolgens ook aan zich voorbij laten gaan.

Op het moment dat Nederland zich tegen Italië kon plaatsen voor de finale, wilde Neeskens, tegen beter weten in, toch meedoen. Teamarts Kessel legt Neeskens de gevaren uit die meespelen met zich meebrengen, maar Neeskens is vastberaden om te spelen. Het hele gebied rond zijn borstkast wordt verdoofd. Een nieuwe botsing zou echter een groot gevaar betekenen, omdat dat blijvende klachten zou kunnen opleveren. De botsing kwam er toen een Italiaan hem opnieuw een elleboog in zijn ribben stootte. Na de wedstrijd ondergaat Neeskens vier dagen lang helse pijnen, maar met een nieuwe spijt treed Neeskens toch aan in de verloren finale. Nog maanden na het WK zal Neeskens last hebben van zijn ribben.

In 1982 kan Neeskens eindelijk revanche nemen op zijn aartsrivaal. Zijn New York Cosmos neemt het namelijk op tegen Peru, dat zich voorbereid op het WK. Duarte speelt nog steeds mee bij Peru en Neeskens had zijn strijdplan al klaarliggen. Hij zag zijn kans schoon op het moment dat er een opstootje plaatsvond tussen Duarte en één van Neeskens’ ploeggenoten. In een vlaag van woede sprint Neeskens het hele veld over en hij plaatst een vliegende tackle op de benen van de verbaasde Duarte. Zowel Neeskens als Duarte, die vlak daarvoor ook een doodschop had uitgedeeld, worden vervolgens door de verbaasde scheidsrechter van het veld gestuurd.

Neeskens had achteraf alles behalve spijt van zijn actie: “Ik voelde me op slag voldaan”, vertelde Neeskens. “Soms heb je spijt van een overtreding, maar hier heb ik nooit spijt van gehad. We werden allebei van het veld gestuurd, maar ik liep op eigen kracht, die Duarte werd per brancard weggedragen.”

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter