De kwalijke invloeden van Mino Raiola

Eind mei 2009 kwam Martin Jol binnen als hoofdtrainer bij Ajax. De gloednieuwe hoofdtrainer die, na het mislukte verblijf van Marco van Basten, Ajax uit het slop moest trekken nam echter iemand in zijn achterzak mee: Mino Raiola, ook bekend als Carmine Raiola. Deze zaakwaarnemer van Jol was in Amsterdam persona non grata geworden na de transfers van Zlatan Ibrahimovic, Maxwell en Zdenek Grygera. Nu heeft hij zich via Jol weer helemaal versmolten met Ajax, maar wie is Raiola nou eigenlijk en wat is zijn werkelijke invloed binnen de club?

Voordat we dieper op zijn banden binnen Ajax gaan is het noodzakelijk om de voorgeschiedenis van Raiola te kennen. De ambitieuze zakenman groeide op in Haarlem, waar zijn vader een Italiaans restaurant in bezit had. In plaats van de zaak van zijn vader over te nemen stortte de jonge Raiola zich samen met jeugdvriend Fabio Ahio in de voetbalwereld. Als voetballer kreeg hij echter geen poot aan de grond, hoewel hij volgens eigen zeggen nog mee heeft gedaan met het Nederlands elftal onder zeventien. Meerdere journalisten ontkennen dat. Raiola zal zich vervolgens richten op het bestuurderswerk. Hij werkt zich op zijn 22e al binnen bij Haarlem, maar werd daar ook weer snel uit de club gezet. Raiola zelf beweert dat hij is vertrokken omdat de rest van het bestuur te conservatief was.

Na zijn mislukte avonturen als voetballer en bestuurslid besluit Raiola zich in de makelaarswereld te storten. Hij werkt zich binnen bij Sport Promotions, waar Rob Jansen de scepter zwaait en hij weet zich dankzij zijn welbespraaktheid en sociale intelligentie razendsnel op te werken binnen het bedrijf. Zo assisteerde hij bij de Italiaanse transfers van Wim Jonk, Dennis Bergkamp en Bryan Roy. Even later besloot hij voor zichzelf te beginnen. Zijn grootste vis haalde hij binnen met Pavel Nedved, die hij na een goed EK wist te slijten aan Lazio Roma. Via deze transfer weet hij een goede grip te krijgen op zowel de Tsjechische als de Italiaanse markt, waar hij bijvoorbeeld Henry van der Vegt wist te slijten.

Rond de eeuwwisseling, als hij zo’n vijf jaar in het vak zit, duikt Raiola voor het eerst op bij Ajax. Zo weet hij zich dankzij zijn welbespraaktheid binnen te praten bij Zlatan Ibrahimovic, Maxwell en Mido. Later zou hij ook Zdenek Grygera naar Amsterdam brengen. Raiola stelde zich dienstbaar op naar Ajax met de transfer van Mido naar AS Roma, maar vond dat hij daarna wel een extra zakcentje had verdiend. Ibrahimovic blesseerde Van der Vaart in een oefenduel, zijn zaakwaarnemer zorgde op advies van Juventus voor een rel en op 31 augustus trok Ibrahimovic voor zestien miljoen richting Juventus. Vervolgens adviseert hij Grygera en Maxwell, die beiden graag bij wilden tekenen bij Ajax, niet bij te tekenen en brengt ze transfervrij naar Juventus en Inter. Ajax vond het nadien wel welletjes en liet de deals met de Haarlemmer voortaan links liggen. De gewiekste zakenman wist ondertussen nog wel even Östlund en Van der Berg binnen te brengen bij Feyenoord.

Ook zonder Ajax wist onze vriend de laatste jaren hele goede zaken te doen. Zo kreeg hij flinke poten aan de grond in de Braziliaanse, Tsjechische, Zweedse, Spaanse, Italiaanse en natuurlijk Nederlandse markt. Zijn grootste succes boekte hij in eerste instantie met Nedved, die hij de best betaalde voetballer ter wereld maakte.“ Real Madrid en Manchester United hadden afgelopen zomer interesse in Pavel. Toen ze van zijn salaris hoorden, vielen ze steil achterover”, meldde de trotse Raiola tegenover de Volkskrant in 2003. Afgelopen zomer was het opnieuw flink raak voor hem, toen hij Zlatan Ibrahimovic en Maxwell samen richting Barcelona bracht en hierbij waarschijnlijk een flinke commissie opstreek.

In de periode dat hij niet erg actief was binnen de Nederlandse markt wist hij nog wel Leo Veloso binnen te brengen bij Willem II. De linksback verdiende een niet EU-salaris en streek zo’n vijf procent van de gehele begroting op. In diezelfde periode kwam ook Oscar Moens, ook iemand uit de stal van Raiola, langs bij Willem II. Het mag geen wonder heten dat afgelopen jaar Henry van der Vegt, die door Raiola ooit naar Italië is gebracht, plots technisch directeur werd bij Willem II. Vriendendienstje? U mag het zeggen.

Ondertussen is de invloed van onze geliefde zaakwaarnemer weer aan het groeien in Amsterdam. Nadat het hem niet lukte Mido binnen te brengen in de Arena, besloot hij zijn pijlen te richten op de Braziliaanse markt. Zo wist hij Kerlon, die maanden niet had gespeeld en last had van veel blessureleed, binnen te krijgen in Amsterdam. Ook Ze Eduardo is een speler uit de stal van Raiola. De jonge Braziliaan werd vroeg door onze Haarlemse vriend ingepalmd, richting Cruzeiro geloodst, maar na een jaar moest hij daar alweer weg. Raiola stalde hem via een papieren constructie bij een club in één van de lagere Braziliaanse divisies en leent hem vervolgens uit aan Ajax, waardoor zijn waarde zal stijgen. Een ideaal scenario voor de gewiekste zakenman Raiola. Ook deze zomer is hij weer druk bezig bij Ajax. Huidige proefspeler Bruno Andrade is via een zelfde constructie als Ze Eduardo vastgelegd en ook De Ridder, die vaak wordt genoemd in het geruchtencircuit, komt bij hem uit de stal. Het is op zijn minst opmerkelijk te noemen. Ook op de Toekomst weet hij steeds meer spelers te strikken. Zo kwamen Bouy en Zeegelaar via hem al terecht op de Italiaanse markt. In dat kader zijn de kansen die Jol biedt aan Zeegelaar ook extra interessant.

In dat kader zijn de onderhandelingen tussen Ajax en Jol alleen nog maar extra interessant. Jol is namelijk de man die de positie van Raiola binnen Ajax beschermt. Hiervoor heeft Jol van zijn zaakwaarnemer wel een riant salaris van zo’n drie miljoen per jaar gekregen bij Ajax. Alleen bij een langer aanblijven van Jol zou Raiola zijn spelers kunnen blijven binnenbrengen in de Arena. Dit is echter onmogelijk als er geen budget is. Het is dus goed mogelijk dat het juist de zaakwaarnemer van Jol is die heeft aangestuurd op een breuk met Ajax, zoals eerder gebeurd is met Ibrahimovic, Mido, Maxwell en Grygera. Het zou een eventueel vertrek van Jol voor de fans een stuk dragelijker moeten maken, want op de kwalijke invloeden van Raiola, die vooral aan zijn eigen portemonnee lijkt te denken, zit niemand te wachten.

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter