De kleine Zidane komt eraan

FC Girondins de Bordeaux staat al even aan de absolute top van Frankrijk. Dit seizoen hebben ze echter voor het eerst in jaren een serieuze kans op de titel, na 29 speeldagen. Dat komt onder andere doordat het in Lyon niet meer zo soepel loopt als voorheen, maar ook de sterker geworden concurrentie van Paris Saint-Germain en Olympique Marseille heeft de titelstrijd in de Ligue 1 goed gedaan. Bordeaux, de club uit de wijnstreek, heeft echter een structureel gedegen aankoopbeleid, iets waar concurrenten jaloers op zijn. Bovendien hebben ze de opvolger van Zidane in huis, zij het maar voor een seizoen.

yoann-gourcuff-002

Yoann Gourcuff is de naam, 22 jaar en afkomstig uit een plaatsje in Bretagne, aan de westkust van Frankrijk. Getooid met het rugnummer acht trekt deze middenvelder ten strijde voor Bordeaux, de club die ook ooit het eerste grote station was voor de Algerijnse baltovenaar uit de achterbuurten van Marseille. Met een elegantie die een echte spelmaker betaamt temt hij de bal en stuurt hij deze waar het oog hem naartoe wil zien.

Natuurlijk, de jonge Gourcuff is nog lang niet volgroeid als voetballer, maar de eerste tekenen van een troonopvolger doen zich aan. Niet in de laatste plaats omdat hij een aantal heerlijke doelpunten scoorde dit seizoen. Zo was zijn treffer tegen Paris Saint-Germain, toch niet de minste opponent, een lust voor het oog. Daarin kwamen schoonheid, snelheid en efficiëntie samen in een vijf seconden durend epos van ongekende kwaliteit.

Met zulke bewegingen maak je een naam voor jezelf. Sterker nog, met zulke bewegingen laat je zien dat je over capaciteiten beschikt die je een topvoetballer kunnen maken. Daarvoor zal Gourcuff echter nog wat meer ervaring op moeten doen. Naarmate hij ouder wordt, zal hij ook geslepener worden. Zidane ging ook pas op zijn vierentwintigste naar een grote club in de Serie A. Het zou dus goed voor de ontwikkeling van dit talent zijn om ervaring op te doen op een hoog niveau, in plaats van te verpieteren in een roulatiesysteem zoals ze dat bij AC Milan, zijn eigenaar, gebruiken, een systeem waar oude spelers de voorkeur krijgen boven jonge honden. Zolang er maar aanvallend voetbal gespeeld wordt bij de club waar hij terechtkomt, met ruimte voor creativiteit, zal het met zijn ontwikkeling wel goed komen.

Wanneer Gourcuff opnieuw verhuurd wordt, zullen we volgend seizoen nog meer vlagen van genialiteit zien doorsijpelen op YouTube of in andere media. Tot die tijd moeten we het doen met een aantal oude impressies van hem.

About Gino van Montfort

Gino is hoofdredacteur en mede-oprichter van Catenaccio. Hij is al van kinds af aan voor Feyenoord, maar laat in zijn artikelen vooral een merkwaardige interesse zien in clubs, spelers en verhalen uit Zuid-Amerika. Oh, en nu Feyenoord het wat minder doet, hoor je hem vooral over zijn andere grote liefde: Real Madrid. Volg Gino op Twitter | Meer artikelen van Gino