De Jim Carrey van de Eredivisie

Tweeënhalf jaar geleden deed Roda JC bij vele Nederlanders de wenkbrauwen fronsen. Nadat Raymond Atteveld door technisch directeur Martin van Geel de laan werd uitgestuurd, moest er een vervanger worden gezocht. Deze werd gevonden in de persoon van Harm van Veldhoven. Een trainer die ontslag nam bij de Belgische eersteklasser Germinal Beerschot, nadat hij in de beker verloren had van derdeklasser Racing Mechelen, dat belooft niet veel goeds. Toch gaf heel Nederland, want zo fair zijn we, hem een eerlijke kans. Tweeënhalf jaar later schiet heel Nederland bij het horen van de naam ‘Harm van Veldhoven’ spontaan in de lach.

o0495t

Roda JC en Van Veldhoven vieren feest na het behalen van de Champions League

Dat is niet geheel onterecht, want de eerlijke kans heeft Harm van Veldhoven niet met beide handen aangegrepen. Van Veldhoven kreeg de ondankbare taak het zwalkende Roda JC te behoeden voor degradatie. Als in 2007 niet al nieuwe wereldwonderen waren gekozen, had het feit dat Roda JC niet degradeerde prima op de lijst met wereldwonderen gekund. Eerst werd rechtstreekse degradatie afgewend door op miraculeuze wijze van Feyenoord te winnen. In de beslissingswedstrijd voor de play-offs tegen Cambuur zat er in de verlenging een engeltje op de lat toen Jeffrey de Visscher het Limburgse aluminium raakte. Alsof Jezus weer op aarde was neergestreken, zo werd Van Veldhoven op schouders gedragen.

Wie denkt dat de pret dan al voorbij is, komt bedrogen uit. Niets blijft Harm bespaard. De fusie met Fortuna Sittard houdt de gemoederen aardig bezig. Het zal Harm niet slecht uit zijn gekomen. Even is de aandacht niet op hem gericht. De fusie loopt echter op niets uit en Van Veldhoven is even helemaal uit het beeld verdwenen. Het moet hem pijn gedaan hebben dat hij nog steeds niet gevraagd is voor een komische Hollywood-film, want in de maanden die volgen lanceert hij een groot charmeoffensie.

In een kolkende Euroborg verliest Roda JC van Groningen. Het is echter niet de zoveelste nederlaag van Van Veldhoven die boekdelen spreekt, maar zijn optreden na de wedstrijd. In een interview met De Telegraaf vermoedt Van Veldhoven -door Hugo Borst overigens liefkozend Veld van Harmhoven genoemd- dat er een complot gaande is: “Ik heb sinds de gesprekken over een fusie het gevoel dat we er uit moeten.” Van Veldhoven had zichzelf en zijn ploeg beter een spiegel voor kunnen houden, want dan was de ware aard van de zwakke prestaties wél boven komen drijven.

En dan zijn er nog altijd zijn messcherpe wedstrijdanalyses. De slechte klassering van Roda JC moet wel een incident zijn, want volgens Van Veldhoven is Roda altijd beter dan de tegenstander. De climax wordt bereikt na de wedstrijd tegen Heracles Almelo. Andermaal vindt Van Veldhoven dat zijn ploeg meer had verdiend en beter was dan Heracles. Terwijl de aanwezige persmusketiers al gniffelen, vindt Gertjan Verbeek dat de gifbeker helemaal leeg moet. Hij noem Van Veldhoven ‘een vervelende kerel’ en is blij dat hij in Nederland zijn trainersdiploma heeft behaald.


Van Veldhoven en Verbeek verschillen van mening

Het wordt tijd dat Van Veldhoven zichzelf een spiegel voorhoudt, in plaats van anderen te bekritiseren. Alleen dan kan hij het stempel van clown kwijtraken. Dat stempel zit echter al zo diep in het geheugen van de Nederlanders gegrift dat het de vraag is of hij het überhaupt kwijt kan raken. Nee, Harm van Veldhoven en Nederland: het is geen goed huwelijk en dat zal het waarschijnlijk ook nooit worden. Van Veldhoven zal ongetwijfeld het tegenovergestelde vinden.

About Yordi