De guillotine van Galatasaray

Een contract als trainer uitdienen is in Turkije haast onmogelijk, Frank Rijkaard is het laatste slachtoffer van de ‘hobby’, die trainer ontslaan heet. Vervanger van de charismatische Nederlander is clublegende George Hagi, hij staat voor zijn tweede ambtstermijn als trainer van de Turkse topclub. Tijd om een blik te werpen op vijf roerige jaren bij Galatasaray.

frank-rijkaard-firma-galatasaray

Voor de onrustige periode, die begon in 2005, stond lange tijd Fatih Terim aan het roer bij Galatasaray, de clublegende won maarliefst vier keer het kampioenschap en zadelde daarmee zijn opvolgers op met torenhoge verwachtingen. Verwachtingen die vaak niet waar gemaakt konden worden.

De man die Frank Rijkaard opvolgt, Gheorghe Hagi, stond in 2004-2005 ook al aan het roer van de Turkse topclub. Hagi bleef één seizoen, de derde plaats en de bekerwinst was niet genoeg om Hagi aan te laten blijven.

Het seizoen erop stond Eric Gerets voor de groep, de Belg hield zich goed staande in het Turkse geweld en hield het twee seizoenen vol, ook kon de succesvolle Belg één kampioenschap aan zijn palmares toevoegen.

Als opvolger van Gerets kwam Karl-Heinz Feldkamp, Karl-Heinz had een verleden bij de club aangezien hij al eerder bij de club werkzaam was. In het seizoen 1992-1993 was hij als coach bij Galatasaray actief. Na problemen met zijn gezondheid moest Karl-Heinz stoppen.

De nieuwe coach werd Cevat Güler, hij werd net na de competitiestart aangesteld nadat Karl-Heinz gestopt was. Het was de bedoeling van Galatasaray om hem alleen als tussenpaus te gebruiken. Dat Cevat Güler dan ook in 2008 de titel won deed niks af aan het besluit van Galatasaray om met een nieuwe trainer verder te gaan. Michael Skibbe werd namelijk over gevlogen vanuit Duitsland, hierdoor moest Güler aftreden als hoofdtrainer, wel mocht hij als assistent nu plaatsnemen naast Skibbe. Skibbe hield het negen maanden uit als trainer van Galatasaray, na een blamerende nederlaag tegen hekkensluiter Kocaelispor moest hij het veld ruimen. De volgende trainer stond namelijk al weer klaar.

Bülent Korkmaz mocht het namelijk proberen, iets langer dan 3 maanden duurde het alleen niet. Korkmaz schreef zijn ontslagbrief en vertrok net zo snel als hij gekomen was.

Met Frank Rijkaard haalde Galatasaray een grote naam binnen, zou er na al die jaren van onrust nu eindelijk stabiliteit komen? Ondertussen weten we het antwoord, de teleurstellende resultaten en het slechte voetbal hebben ervoor gezorgd dat Rijkaard zijn koffers kan pakken. Als opvolger staat Hagi klaar, de cirkel is weer rond…

About Jasper