De grote Louis van Gaal-show

Vandaag was Catenaccio aanwezig bij de presentatie van de biografie & visie van Louis van Gaal. Een “uniek moment”, als we van Gaal mogen geloven: “het gebeurt niet vaak dat iemand die nog in leven is, een biografie schrijft.” Het is een flink, stevig boekwerk. “Hard van buiten, zacht van binnen…” en daarom volgens zijn kaartvrienden dus precies zoals Louis zelf.

arenastroomtvol

Het AD (screenshot) overdrijft misschien een beetje met haar titel, maar druk was het zeker. Bron: AD.nl Foto: Pim Ras

Nee, in de enkele uren dat we het boek in ons bezit hebben, konden we het nog niet lezen. Toch is er tijdens de presentatie van vanavond in de ArenA is al een hoop duidelijk geworden. Het wordt de grote van Gaal-show, maar wel met aandacht voor iedereen, of zoals van Gaal het noemt “mijn levenswerk”. Van Gaal koos een kleine, beginnende uitgever zodat hij “het laatste woord” heeft. Van Gaal stond er immers op dat hij inzicht en invloed had op álles rondom het boek: van het uiterlijk, de verkoopprijs (“duur, maar daarvoor krijgt u ook kwaliteit!”) en uiteraard de inhoud.

Ook de presentatie, niet voor niets in de ArenA, was zorgvuldig geregiseerd. Typisch van Gaal. Naast een flink publiek waren er de nodige grote sterren: Patrick Kluivert, Co Adriaanse, Andries Jonker en Danny Blind werden gespot. Ronald de Boer en Michael van Praag verschenen op het podium, laatstgenoemde nam het eerste exemplaar van het boek in ontvangst. Van Gaal noemde van Praag een visionair, omdat hij ooit de (als hoofdcoach onervaren) van Gaal aanstelde bij Ajax. Ook een flinke delegatie van AZ en familie en vrienden van van Gaal waren aanwezig.

Van Gaal is trots, bijzonder trots op zijn boek waar vele vrienden van hem aan meewerkten. Hij vertelt vol passie, als een ware leider. Als je hem hoort spreken, begrijp je alweer wat beter zijn succes. In het boek durft hij openhartig te zijn, maar naar eigen zeggen wel “genuanceerd”. De biografie zegt veel over van Gaal, de visie ongetwijfeld ook. Die ademt van Gaal.

About Thomas Boeschoten

Thomas is uitgever van Catenaccio. Volg Thomas op Twitter | Meer artikelen van Thomas