De Fins-Zambiaanse connectie

Het Finse voetbal zit de laatste jaren op een dood punt, zo lijkt het. Helden van weleer, zoals Jari Litmanen en Sami Hyppiä, zitten aan het einde van hun carrière en de geroemde talenten willen die laatste stap maar niet zetten. De eigen Finse competitie is een kwaliteitsarm vehikel geworden dat op de been wordt gehouden door buitenlanders, voornamelijk Afrikanen. De Finse middenmoter RoPS maakt het echter wel heel bont. Zij hebben maarliefst acht Zambianen onder contract staan.

rops

Dit opmerkelijke feit staat niet op zichzelf, omdat de Finse overheid nadrukkelijk bezig is met het ontwikkelen van het Afrikaanse land, om zodoende een bepaalde synergie te bewerkstelligen, een situatie waarbij zowel Finland als Zambia baat hebben bij deze intensieve samenwerking. Hiervoor zegde de overheid een bedrag van 20 miljoen euro toe.

Zambia behoort volgens de Finse overheid tot één van de vijf Afrikaanse landen die financiële steun krijgen van het EU-lid, vanwege de stabiele politieke situatie. Daarnaast is de bosbouw in het land een zeer interessant gegeven voor de Finnen, die deze sector in de toekomst beter willen ondersteunen. Vandaar dat de financiële steun aan het land zal groeien in de nabije toekomst.

Onderdeel van deze bilaterale relatie is dat er gemakkelijker werknemers uit Zambia gehaald kunnen worden door de Finnen. Daarom heeft een voetbalclub als RoPS (voluit Rovaniemen Palloseura geheten) zijn kans schoon gezien en deze spelers, hard als tropenhout, gecontracteerd.

saileti

Er is echter één uitzondering op die regel, de veertigjarige Zeddy Saileti. Deze spits speelt al sinds 1994 bij RoPS, als gevolg van een scoutingopdracht van de toenmalige voorzitter. In zijn 366 wedstrijden tot aan dit seizoen scoorde hij 91 keer voor de Finse club, wat hem naast de speler met de meeste wedstrijden in de Finse competitie ook tweede maakt in de topscorerslijst allertijden. Tegenwoordig is hij speler/coach van het eerste team, waarbij hij dus zijn landgenoten mag begeleiden op hun weg naar een geslaagde Europese loopbaan.

Lees hier en hier meer over de Zambiaanse connectie van RoPS.

About Gino van Montfort

Gino is hoofdredacteur en mede-oprichter van Catenaccio. Hij is al van kinds af aan voor Feyenoord, maar laat in zijn artikelen vooral een merkwaardige interesse zien in clubs, spelers en verhalen uit Zuid-Amerika. Oh, en nu Feyenoord het wat minder doet, hoor je hem vooral over zijn andere grote liefde: Real Madrid. Volg Gino op Twitter | Meer artikelen van Gino