De eredivisie is wereldtop

Afgelopen week viel mijn oog op een aantal wedstrijden op het Zuid-Amerikaanse contintent. Naast de beelden, zet je dan nog even de statistieken op een rij en dan zie je het volgende:

Uruguay – Argentinie 0-1 (Uruguay, Suárez / Argentinië, Romero)
Verenigde Staten – Costa Rica 2-2 (Costa Rica, Bryan Ruiz, 2 goals)
Trinidad&Tobago – Mexico 2-2 (Mexico, Carlos Salcido, 1 goal)

suarez1

Zomaar een drietal wedstrijden waarin een aantal eredivisiespelers opvielen. Romero hield fantastisch zijn doel schoon in het kolkende Stadio Centenario en redde daarmee zijn trainer Diego Armando Maradona. Aan de andere kant liet Luis Suárez zien van wereldniveau te zijn en vormt hij een dodelijk duo met oud-Europees topscorer Diego Forlan. Bryan Ruiz kwam in actie voor zijn Costa Rica en wist liefst twee keer het net te vinden. Het bracht de Zuid-Amerikanen tot een play-off wedstrijd tegen het Uruguay van Ajacied Suárez. Een van hen zal dus sowieso op het WK te bewonderen zijn. Tot slot kwam ook PSV’er Carlos Salcido nog in actie en ook hij wist namens zijn land het net te vinden.

Vaak wordt er geklaagd over het niveau van de eredivisie en wordt deze gekscherend Mickey Mouse-competitie genoemd. Dat lijkt mij onterecht. Vele sterren hebben hun Europese opleiding genoten in de eredivisie, waar op tactisch gebied een hoog niveau wordt gehaald. Van daaruit passen de spelers, die al over bovengemiddelde talenten beschikken, hun spel aan op de Europese speelstijl en zeggen we op een gegeven moment dat zulke spelers de eredivisie ontgroeid zijn. Onze vaderlandse competitie is zo de bakermat geweest voor spelers als Romário, Ronaldo, Zlatan Ibrahimovic, maar ook Robin van Persie, Arjen Robben en Wesley Sneijder.

marwijk-persie
Conclusie? De eredivisie is eigenlijk al wereldtop. Geen Ronaldo zonder PSV, geen Zlatan zonder Ajax en geen Van Persie zonder Feyenoord. Zonder hun opleiding hier hadden de sportkranten nooit vol gestaan met hun namen, maar was het wellicht alleen maar over de topspelers van Real Madrid en AC Milan gegaan. De clubs waar de eredivisiespelers dan niet terecht waren gekomen. De eredivisie heeft de aankomende wereldtop in huis. Er moet wel heel wat raars gebeuren willen Ruiz, Romero en Suárez niet uiteindelijk bij een topclub terechtkomen. En nu spelen ze nog in ons kikkerlandje. Volgens mij is de eredivisie al wereldtop…

About Dave