De echte afscheidswedstrijd van Cruijff

Om te beginnen even een quizvraagje: wat was de laatste wedstrijd, en dus zijn afscheidswedstrijd, die Cruijff speelde toen hij nog prof was? U zegt de afgang tegen Bayern München?  Nee hoor. U zegt Willem II-Feyenoord, waarin Feyenoord kampioen werd? Nee hoor. De laatste wedstrijd van Cruijff werd gespeeld voor Saoedi Arabië. In het verre oosten nam Cruijff voor vele miljoenen afscheid van het voetbalspelletje en dat zegt misschien wel iets over de persoon Cruijff.

Cruijff in het shirt van Feyenoord

Cruijff in het shirt van Feyenoord

Feyenoord kreeg na het seizoen 1983/1984 namelijk een niet af te wijzen aanbod van de koning van Saoedi Arabië. Voor een paar miljoen moest Cruijff, die toen toevallig bij Feyenoord speelde, opdraven in de afscheidswedstrijd van twee grote afscheidnemende internationals van zijn land. Cruijff was namelijk de beste voetballer die de koning ooit had gezien en dus moest en zo Cruijff meedoen. Daarbij speelde geld geen rol. Eerst huiverde Feyenoord nog omdat Cruijff al gestopt was met voetbal, maar toen ze het bedrag hoorde was er opmerkelijk snel een deal.

Dus reisde Cruijff, die totaal geen conditie meer had en zonder wedstrijdritme was,  met zijn oude ploeg af naar het verre Oosten. Bij aankomst bleek de koning echter nog een extra eis te hebben. Cruijff moest namelijk niet alleen met Feyenoord meedoen, maar ook een helft meespelen met de Arabische ploeg. Zo gezegd zo gedaan en Cruijff speelde de eerste helft mee met Saoedi Arabië en de tweede helft mocht hij meedoen met Feyenoord.

Ook op zijn 37e had hij nog grote klasse.

Ook op zijn 37e had hij nog grote klasse.

Cruijff kroonde zich tijdens de wedstrijd, waar geen beelden van te zien zijn, tot de beste international die de Arabieren ooit gehad hadden, en ooit zullen hebben. Met twee doelpunten in de eerste helft zorgde hij er namelijk voor dat Saoedi Arabië met een 2-0 voorsprong de rust inging. Na de rust deed hij echter mee met Feyenoord en ook daar maakte de niet afgetrainde Cruijff het verschil. Nadat hij zelf de 2-1 gemaakt had, stelde hij namelijk Ruud Gullit in staat de 2-2 te maken. Iedereen die dat duel gezien heeft, wist dat de beste voetballer van dat moment, en misschien wel aller tijden, daar afscheid nam. Na afloop beloonde de koning hem dan ook nog maar eens extra. Cruijff kreeg namelijk een veeldelig 24-karaats gouden servies. Na de afgang tegen Bayern München had Cruijff eindelijk een waardige afscheidswedstrijd gehad, gelukkig maar.

Reblog this post [with Zemanta]

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter