De charme van een mooie redding

September 1995. Ik was vijf jaar oud toen het gebeurde, maar ik heb het helaas niet bewust meegemaakt. Echter zal de actie van René Higuita nooit meer verdwijnen uit mijn geheugen. De beelden vlogen de gehele wereld over, de Colombiaanse doelman redde op onwaarschijnlijke wijze. De bal vloog hoog richting het doel en leek over de doelman heen te gaan. Higuita sprong naar voren en trapte de bal achter zijn rug langs met de hakken het doel uit. Een herinnering die ik voor altijd zal koesteren.

Keeper zijn is een lastig vak, slechts één enkel foutje kan fataal zijn. Waar een misser van de aanvallers hersteld kan worden met de volgende aanval is de keeper na een misser de schlemiel. Gelukkig zijn er ook positieve momenten voor een doelman. Een strafschop stoppen of een haast onmogelijke bal tegen houden geeft de sluitpost een hoop aanzien. Wie herinnert zich niet de capriolen van Peter Schmeichel bij Manchester United of de reflexen van Gomes bij PSV. Wanneer een keeper punten voor je pakt is dat natuurlijk geweldig, maar de manier waarop mag er ook zeker wezen. Enkele schitterende voorbeelden in het filmpje:

Een keeper staat op die lijn om ballen tegen te houden, het is zijn taak. Net zoals een spits goals moet maken en een spelmaker het spel moet verdelen. Mooie goals worden er regelmatig uitgepikt, waar fabuleuze reddingen vaak als ‘normaal’ betiteld worden. Het is immers de taak van een keeper om die bal tegen te houden. Maar vraag maar aan Gerald Sibon in hoeverre Gomes ‘normaal’ is. Ik hoop dat er in de toekomst wat meer aandacht wordt besteed aan de goede momenten van een doelman, deze mannen verdienen meer respect en zeker meer krediet. We zullen niet snel een sluitpost van het niveau Edwin van der Sar zien, maar we kunnen op zijn minst de keepers die we hebben het voordeel van de twijfel geven.

About Mario