De charme van een bikkelaar

Wanneer de naam Gennaro Gattuso voorbij komt krijg ik spontaan de rillingen over mijn lijf. De tegenpool van een speler als bijvoorbeeld Andres Iniesta, een klein mannetje die het van zijn techniek moet hebben. Gattuso is een kuitenbijter, een schoffelaar, een sloper pur sang. Een voetballer waar je liever mee samenspeelt dan dat hij tegen over je staat. Waar iedereen spreekt over de miljoenen die aan de ‘mooie’ voetballers uitgegeven worden, zijn het juist de bikkelaars die de aandacht verdienen.

65497794

Natuurlijk is het schitterend om te zien wanneer Kaka de complete verdediging van Juventus voor paal zet, maar wat daar negen van de tien keer aan vooraf zal gaan is een harde werker die de bal verovert en zo zijn teamgenoten in stelling brengt. Niet alleen een centrale middenvelder kan natuurlijk een echte bikkelaar zijn. ‘Mister Duracell’ staat bij Liverpool vaak rechtshalf of in de aanval, maar wanneer Dirk Kuijt de bal verliest dan is hij vastbesloten om die bal weer te veroveren. Een lieverdje is ook Kuijt niet, je krijgt niet voor niets de bijnaam ‘Dirk the Digger’. Gattuso en Kuijt zijn verschillende types op het veld, maar één ding hebben ze gemeen. Dat is dat ze een paar longen extra hebben en niet kapot te krijgen zijn.

42691549

Het zal echter nooit gaan voorkomen dat er voor een echte stofzuiger €50 miljoen wordt betaald. Gattuso en Kuijt zijn slechts twee voorbeelden van de vele bikkelaars die wereldwijd op de velden rondlopen. Hun waarde in het veld is extreem, een team zonder een stofzuiger is niet compleet. Altijd is er een speler die zonder gezeik het vuile werk opknapt, maar hoeveel supporters lopen er met de naam Gattuso op hun Milan-shirt? Nog geen tiende van de hoeveelheid die Kaka dragen. Het voetbal wordt niet meer op één gezet bij clubeigenaren. De inkomsten uit merchandising zijn belangrijker, terwijl Real Madrid juist een type Gattuso nodig heeft. Een granieten schoffelaar, niet stuk te krijgen. Een speler die je meetrekt de afgrond in. Niet een aanvallende speler die moet huilen bij een schoenafdruk van Boulahrouz op zijn bovenbeen.

About Mario