De Champions League-voorbeschouwing

In deze rubriek vind je zoals je van ons gewend bent een voorbeschouwing op het Champions League-voetbal. Simon, verstokt Barcelona-supporter, discussieert mee over de verwachtingen van de avond. Dit gebeurt met af en toe een grapje, maar ook hier en daar een serieuze noot. Lees mee en laat je eigen voorspellingen weten!

champions_league

Deze dinsdag zijn er wederom twee duels te noteren in de Champions League. De eerste, en volgens ons meest interessante, is het duel tussen Arsenal en FC Porto. Het tweede duel is tussen het Bayern van Louis van Gaal en het Fiorentina van Cesare Prandelli.

De eerste ontmoeting van de avond gaat tussen Arsenal en FC Porto. De vorige keer domineerde Lukasz Fabianski de hoogtepunten met twee kolderieke blunders, waardoor het 1-2 voor Porto werd. Is dit genoeg voor de Portugezen?

“Ik vrees ervoor. Porto lijkt dit seizoen defensief een stuk minder sterk dan voorbije jaren, dit werd vorige week nog duidelijk door een zware 3-0 nederlaag bij Sporting.”

Jij verwacht dat Arsenal zonder de geblesseerde spelmaker Fabregas alsnog genoeg heeft aan dat ene uitdoelpunt?

“Het zal natuurlijk een stuk moeilijker worden zonder hun draaischijf, maar Arsenal heeft het talent en de ervaring om een situatie als deze gewoon af te maken.”

Over talent gesproken, wat vind jij van Arsenal-spits Niclas Bendtner? Velen vinden hem te traag voor de snelle combinaties van de Londenaren..

“Ik sluit me aan bij die mening. Pas op, het is absoluut geen slechte voetballer. Het lijkt me een prima targetspits voor een subtopper of middenmotor in de Premier League, zoals Everton of Fulham. Maar zoals je zegt, hij mist een beetje de flair en de snelheid die je doorheen de selectie van Arsenal tegenkomt. Ook technisch is hij één van de mindere goden binnen het elftal en dat merk je vooral wanneer er vloeiende eentijdscombinaties op de mat gelegd worden. Daarin stopt het spel vaak bij hem.”

Wie is een spits die volgens jou wel perfect in dat systeem past (en dan niet Van Persie noemen, die zit er al) ?

“Dan zoek je vooral een spits met een uitstekende techniek die erg wendbaar is, een type zoals David Villa bijvoorbeeld. Hij wordt vaak gelinkt aan ManUtd of Liverpool, maar in mijn opzicht zou het de perfecte spits voor Arsenal zijn. Het flitsende aanvallende voetbal, dat is precies zijn stijl, en met spelers zoals Arshavin en Fabregas in steun zou hij voor een karrevracht aan doelpunten zorgen.”

En iemand als Edin Dzeko (Wolfsburg)?

“Tsja, waarom niet. Als een Adebayor succesvol kan zijn binnen het systeem van Wenger, dan zie ik niet in waarom Dzeko daar niet in zou slagen. Al denk ik dat hij technisch wel iets minder is dan eerstgenoemde, toch is hij voor zijn lengte erg snel en beweeglijk, en laat hij een veel betere indruk op mij na dan Bendtner.”

Over naar Porto. Waar moeten we op letten bij deze ploeg? Is het de individuele klasse van een potentiële topper?

“(lacht) Je bedoelt Hulk?”

Valt het zo op?

“Jawel. Is toch de speler met het grootste potentieel binnen het elftal van Porto als je het mij vraagt.”

Maar kunnen we wat verwachten van hem, nu hij zoveel reguliere speeltijd mist door die schorsing in de Portugese competitie?

“Dat is nog maar zeer de vraag. Breekt zijn gebrek aan matchritme hem op in een zwaar duel tegen een Engelse topclub, of is hij net topfit en gebrand op een topprestatie, nu hij zich in de competitie niet kan laten zien.. Ik hoop, en denk, op het 2de. Hulk zal er zin in hebben morgen.”

Dan het tweede duel op het programma. Louis van Gaal tegen Cesare Prandelli. Twee eigenzinnige coaches, alom gerespecteerd. Wie is de betere?

“Van Gaal heeft een erelijst die veel indrukwekkender oogt dan die van zijn collega én hij heeft meer ervaring in het coachen van grote wedstrijden. Hij zou dus het logische antwoord op je vraag zijn. Om eerlijk te zijn ken ik de trainer Prandelli echter niet zo heel goed, maar als je een team als Fiorentina voorbij Liverpool en Lyon naar de knockoutfase van de Champions League leidt, dan ben je geen prutser.”

Geeft de Italiaanse geslepenheid dan de doorslag?

“Dachten we dat ook niet allemaal toen Bayern richting Juventus trok enkele maanden geleden? Ik zou graag zeggen van wel, maar de tijd dat de Italiaanse teams hun tegenstanders in Europa konden afbluffen zijn helaas voorbij.”

En Robben zal allicht de verdediging op een hoopje spelen..

“Als hij één van zn goeie dagen heeft, dan is die kans zeer reëel ja. Aan de beenhouwers achterin bij Fiorentina om daar een stokje voor te steken.”

Bal bij de zijlijn en zagen maar!

“Allicht. Zo verhinder je dat typetjes als Robben denken dat ze er zomaar doorheen mogen lopen.”

Zul je zien dat Arjen er dan weer drie maanden uit ligt.

“Daar is heus geen keiharde tackle voor nodig, integendeel.”

Denk jij ook dat die broek van hem een soort harnas is? Ik bedoel, sinds dat hij die belachelijke pyjama aanheeft, heeft hij nauwelijks speeltijd gemist.

“Oh, daar was ik zelfs nog niet eens van op de hoogte?”

Nou, bij deze dan. Te koop bij de betere textielwinkel.

“Bedankt voor de tip!”

Maar het blijft wel een topper hè, onze Arjen. Neerlands hoop in bange dagen, zeker met het oog op het WK 2010. Hij moet nu haast wel een heel eindtoernooi meemaken, en ik hoop van harte dat hij een constant niveau haalt. Aan Dirk Kuyt op rechts zullen we niet veel hebben namelijk.

Tot slot, je voorspellingen?

“Arsenal – Porto 2-0

Fiorentina – Bayern 1-1”

Wat is jouw voorspelling? Laat het hieronder weten!

About Gino van Montfort

Gino is hoofdredacteur en mede-oprichter van Catenaccio. Hij is al van kinds af aan voor Feyenoord, maar laat in zijn artikelen vooral een merkwaardige interesse zien in clubs, spelers en verhalen uit Zuid-Amerika. Oh, en nu Feyenoord het wat minder doet, hoor je hem vooral over zijn andere grote liefde: Real Madrid. Volg Gino op Twitter | Meer artikelen van Gino