De Boer vervalt in beginnersfouten

Het bericht dat Mounir El Hamdaoui voorlopig is teruggezet naar het tweede elftal werd vandaag met blijdschap ontvangen door vele Ajaxfans. De houding van de aanvaller had de afgelopen weken veel irritatie opgeroepen bij de supporters. Dat werd nog eens versterkt door zijn langdurige griep, de vurige wens om een transfer te maken en een gemiste strafschop tegen Roda JC. Het krediet dat de Marokkaan nog had bij zijn fans, was nu totaal op.

De Boer lijkt zijn spits helemaal zat te zijn

De Boer lijkt zijn spits helemaal zat te zijn

De situatie bereikte zijn kookpunt, toen El Hamdaoui boos reageerde op de mededeling dat hij in de tweede helft tegen RKC niet meer op hoefde te draven. De aanvalsleider reageerde verbolgen en Frank de Boer besloot vervolgens de aanvaller terug te zetten naar het tweede elftal. Niemand is groter dan de club en zeker El Hamdaoui niet, was de gedachtegang van de kersverse Ajaxtrainer. De spits verklaarde inmiddels de redenen van zijn hoofdtrainer onzinnig te vinden.

Toch vervalt De Boer met zijn principiële gedrag in beginnersfouten. El Hamdaoui is namelijk een zeer getalenteerde aanvaller, die een garantie is voor doelpunten. Daarnaast is hij een potentiële goudmijn voor de Amsterdammers en is hij met zijn unieke talenten in staat Ajax punten te bezorgen. Alle reden dus om de spits met fluwelen handschoenen aan te pakken.

Nota bene de grootste leermeester van De Boer, Louis van Gaal, maakte met de aanvaller hetzelfde mee in zijn tijd bij AZ. In hun eerste jaar kwakkelde El Hamdaoui, net als in zijn eerste jaar bij Ajax, veelvuldig met blessures en was hij vooral de onbegrepen genius. De toenmalige hoofdtrainer zocht dan ook veelvuldig de confrontatie met zijn spits en uitte openlijk zijn kritiek. Pas een jaar later begreep Van Gaal dat El Hamdaoui een trotse jongen was, die een speciale behandeling verdient van zowel de trainer als zijn ploeggenoten. Van Gaal besloot hem een eerlijke kans te geven en de spits betaalde hem terug met de topscorerstitel en een kampioenschap.

“We hebben ervoor gezorgd dat zijn medespelers El Hamdaoui zijn gaan accepteren zoals hij is”, verklaarde Van Gaal destijds. “Die jongen heeft een aantal negatieve aspecten, maar hij bezit ook bepaalde kwaliteiten die de teamprestatie op een hoger niveau brengen. De kunst is om zo iemand zijn gang te laten gaan, terwijl anderen accepteren dat hij is wie hij is.”

Het is een belangrijke les die beginneling De Boer nog niet heeft geleerd. Iedere speler moet mee in een bepaald proces, maar geef daarbij wel enkele jongens een persoonlijke behandeling. Dan helpt het niet als je zo’n jongen bij je eerste wedstrijd op de bank zet en dat via de pers laat uitlekken. Ook het terugzetten van de spits naar het tweede elftal zal niet helpen in dat proces. Een eindeloos vertrouwen zal de aanvaller echter eindeloos terugbetalen, met belangrijke doelpunten en beslissende acties.

De strijd is voor De Boer echter nog niet gestreden. Een verzoenend gesprek tussen de trainer en de spits, waarbij beiden hun ergernissen naar elkaar uitspreken, kan alle kou uit de lucht halen. Beide kemphanen hebben elkaar nodig voor succes en het zou niet verkeerd zijn dat een keer naar elkaar toe uit te spreken.

Als De Boer de verbanning van El Hamdaoui voortzet, vervalt de trainer echter in beginnersfouten. Hij schakelt niet alleen een van zijn belangrijkste wapens in de beslissende fase van het seizoen eigenhandig uit, maar zorgt ook voor onnodige onrust binnen de club. De mensen in de bestuurskamer zijn namelijk ongetwijfeld niet blij met de verbanning van hun topaankoop naar het tweede elftal en ook de media zullen gretig inspringen op de kwestie, wat de prestaties op het veld waarschijnlijk niet zal verbeteren.


Van Gaal verdedigt zijn spelers altijd naar de buitenwereld toe.

Sowieso is het verstandig als een trainer naar de buitenwereld zijn spelers zoveel mogelijk probeert te beschermen. Iedere inmenging van buiten kan namelijk een groepsproces verstoren. Juist die bescherming naar de media toe, is altijd een sterk punt van Louis van Gaal geweest. Zeker in zijn periode bij Ajax. Ook een toptrainer als José Mourinho, niet toevallig ook een leerling van de Bayern-trainer, valt naar buiten toe zelden zijn eigen spelers af.

Het grootste risico zit hem echter in het feit dat El Hamdaoui een potentiële splijtzwam is in de selectie van Ajax. De spits wil gewaardeerd worden en als hij dat vertrouwen niet voelt, wordt hij een hele irritante jongen in de groep. Met zijn verbanning loopt De Boer het risico dat hij de sfeer in de Ajaxkleedkamer definitief verziekt heeft en er een kamp voor en tegen El Hamdaoui ontstaat. Ook die onrust in de kleedkamer zal zowel het veldspel als het groepsproces absoluut niet ten goede komen.

Niets of niemand gaat bij De Boer boven het groepsproces

Niets of niemand gaat bij De Boer boven het groepsproces

Wanneer De Boer nog wat van zijn seizoen wil maken, kan hij dus maar beter een belletje plegen naar zijn leermeester. Om vervolgens zijn prima donna liefdevol te omarmen en de kritiek op zijn spel intern te houden. Met een openlijk moddergevecht in de media schiet namelijk helemaal niemand iets op.

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter