De Boer doet het net zo slecht als Jol

Vlak nadat Ajax de titel binnensleepte, een half jaar geleden, toonden we aan dat Frank de Boer het 28% beter had gedaan dan Martin Jol in de eerste seizoenshelft. Inmiddels is Ajax echter weer terug bij af. Dat komt vooral door de dramatische verdediging.

Typerend voor hoe Van der Wiel in het veld staat. Suffe blik in de ogen, oorkleppen op.

Toen de onervaren Frank de Boer afgelopen seizoen de kampioenschaal omhoog hield bereikte hij iets dat niemand voor mogelijk had gehouden. Een onoverbrugbare achterstand goedmaken ondanks het vertrek van Luis Suárez en Urby Emanuelson en de muiterij van topscorer Mounir El Hamdaoui. De complimenten voor de coach vloeiden rijkelijk en dat was dan ook terecht.

Een half jaar later moeten we constateren dat Ajax voetballend terug bij af is en de bestuurlijke chaos er alleen maar groter op geworden is. Frank de Boer heeft het zichtbaar zwaar. Hij probeert zich niets aan te trekken van de bestuurlijke crisis en probeert zich afzijdig te houden van de randzaken. Hij is echter ook zichtbaar bezorgd. Wekelijks laat hij weten nog ontevreden te zijn over de prestaties en het spel van zijn ploeg. Een teken van een coach die het niet onder controle heeft.

Binnen zijn ploeg blijft het maar rommelen. Veel blessures, een keeper die vaak onzeker is en het ontbreken van een aanspeelpunt voorin. Ajax kreeg klap na klap te verduren, met als hoogtepunt (of dieptepunt zo u wilt) de 0-3 tegen Real Madrid in combinatie met de 1-7 van Lyon in Zagreb. Het heeft er voor gezorgd dat Ajax weer op hetzelfde niveau is beland als onder Martin Jol, een jaar geleden. Het spel is niet veel beter en zelfs de prestaties zijn gelijkwaardig.

Toen Martin Jol werd ontslagen had hij precies de helft van de competitie achter de rug. Net als De Boer nu was hij uitgeschakeld voor de Champions League in een groep met Real Madrid. Jol had 32 punten gehaald in de competitie. De Boer heeft er nu 33 uit net zoveel wedstrijden. Het doelsaldo onder Jol was +19, De Boer doet het nu iets beter met +23.

Het doelsaldo in de twee seizoenshelften die Ajax speelde onder leiding van Frank de Boer is exact gelijk gebleven (+23 dus). Alleen de verdeling van die doelpunten is totaal anders. Ondanks de blessures van spitsen is de ploeg veel productiever. Ze scoorden 46 keer, dat is tien keer meer dan in de tweede seizoenshelft van het afgelopen seizoen.

Hoe komt het dan dat Ajax dit niet om kan zetten in overwinningen? Het antwoord is heel simpel. De verdediging van Ajax is niet op orde. Vandaag hield Ajax voor het eerst dit seizoen de nul in de ArenA. In Ajax’ eindspurt van vorig jaar incasseerden ze maar 13 doelpunten. Wat toen de kracht was van het team, is nu haar zwakte. Ze krijgen nu bijna twee keer zoveel tegendoelpunten als toen! Gemiddeld is dat meer dan één doelpunt extra tegen per twee wedstrijden… Geen wonder dat Ajax veel gelijkspeelt en veel minder wint. De hele top drie (AZ, PSV en Twente) hebben aanzienlijk minder tegen gekregen dan Ajax. Zelfs Vitesse (zesde) incasseerde zeven treffers minder.

Als Frank de Boer nog mee wil kunnen doen om de landstitel dan is het zaak om de organisatie van zijn ploeg op orde te krijgen. Misschien moet hij zelfs eens experimenteren of de verdediging beter staat met Jasper Cillessen als doelman. Of ligt het misschien aan de verdediging, waarin Van der Wiel wekelijks staat de schutteren en Daley Blind als noodoplossing wordt gebruikt. Of moet de oorzaak gezocht worden in het middenveld, waar Theo Janssen en Christian Eriksen niet aan verdedigen denken?

Wetenschappelijk onderzoek toonde al aan dat het vervangen van de coach over het algemeen op korte termijn punten oplevert, maar dat er op de lange termijn geen structurele verbetering waar te nemen is. Als Frank de Boer het tegendeel wil bewijzen moet hij dat nu laten zien.

About Thomas Boeschoten

Thomas is uitgever van Catenaccio. Volg Thomas op Twitter | Meer artikelen van Thomas