De blonde pijl is 85 jaar

Alfredo Di Stefano is 85 jaar geworden. Ter ere van die begenadigde leeftijd, werd in Madrid een feest voor hem georganiseerd, waar onder andere Emilio Butragueño en Florentino Perez van Real Madrid acte de présènce gaven. Het is een mooi moment om stil te staan bij de geweldige voetballer, en trainer, die de blonde pijl, ‘la saeta rubia’ is geweest.

Di Stefano in 1947

Di Stefano in 1947

Di Stefano zal door menig oudere voetballiefhebber herinnerd worden om zijn complete speelstijl als aanvaller. Hij had een ongeëvenaard loopvermogen, subliem inzicht en was fysiek sterker dan collegaspitsen. Lofzangen over zijn voetbalkwaliteiten zijn dan ook niet van de lucht. Pelé vond hem in 2009 de beste ooit. Eusébio noemde hem de meest complete voetballer allertijden.

Ook is er natuurlijk de controversiële transfer naar Real Madrid. Iedereen buiten de fans van die club is ervan overtuigd dat generaal Franco een dikke vinger in de pap heeft gehad bij deze overstap. Door die invloed is niet Barcelona, maar Real Madrid de eerste echte topclub ter wereld geworden.

Tegelijkertijd is Di Stefano de grootste voetballer die nooit een WK speelde. In 1950, toen hij 24 jaar was, weigerde Argentinië om mee te doen. Vier jaar later, in 1954, deed Argentinië niet mee. Bovendien was Di Stefano niet toegestaan om te spelen, want hij had in de tussentijd niet alleen voor zijn Argentijnse team gespeeld, maar ook voor dat van Colombia. Dat mocht niet volgens de FIFA. In 1958 wist zijn nieuwe thuisland, Spanje, zich niet te plaatsen voor het WK. Toen Di Stefano dat team vier jaar later eindelijk naar het WK loodsde, raakte hij vlak voor het toernooi geblesseerd. Hierdoor kon hij wederom niet deelnemen, en hij stopte direct na dit toernooi met interlandvoetbal.

Zijn successen als manager zijn bijna even groot als zijn prestaties als speler. Met Boca Juniors, River Plate, Valencia en Real Madrid won hij prijzen, en bij Valencia haalde hij zelfs een Europacup II binnen.

Tegenwoordig is Di Stefano erevoorzitter van Real Madrid. Hij is die rare opa die je altijd bij presentaties van nieuwe spelers ziet zitten. Op een krukje, met zijn vertrouwde wandelstok in de aanslag. Hij oogt tegenwoordig vaak verbaasd, alsof alles wat er om hem heen gebeurt een paar keer sneller gaat dan hij kan bevatten. Het is hem aan te zien dat de hartaanval die hij in 2005 had, zijn sporen na heeft gelaten. Maar hij is er nog, en hij heeft nog altijd een duidelijke visie op het voetbal. Zo vond Di Stefano dat Real zich niet aan moet passen in de speelstijl, maar juist uit moet gaan van haar eigen kracht. Dat soort voetbal, die dominantie, heeft Di Stefano mede opgezet.

Meer nog dan deze woorden, geef je deze legende pas echt gerechtigheid met beelden.

Gefeliciteerd Don Alfredo. Hopelijk zijn je nog vele jaren gegund.

Bewegende beelden van Alfredo Di Stefano

About Gino van Montfort

Gino is hoofdredacteur en mede-oprichter van Catenaccio. Hij is al van kinds af aan voor Feyenoord, maar laat in zijn artikelen vooral een merkwaardige interesse zien in clubs, spelers en verhalen uit Zuid-Amerika. Oh, en nu Feyenoord het wat minder doet, hoor je hem vooral over zijn andere grote liefde: Real Madrid. Volg Gino op Twitter | Meer artikelen van Gino