De beste voetbalartikelen van 2015

Het afgelopen jaar is er weer veel moois geschreven over voetbal. Wij hebben op een rij gezet wat volgens ons de leukste stukken van het jaar waren, en waarom. Veel leesplezier!  

guardiola

Tactiek

Weinig trainers spreken zo tot de verbeelding als Pep Guardiola. De coach van Bayern München experimenteerde ook dit jaar weer met tactiek en dat maakte een aantal fraaie analyses mogelijk. Dit stuk van Adin Osmanbasic vonden wij het beste.

Ook deze stukken over Guardiola zijn de moeite waard:
Negen redenen waarom Guardiola de beste trainer ter wereld is. (Red Bulletin)
Thiago oder nichts! (The Guardian)

Vitesse speelt onder trainer Peter Bosz misschien wel het leukste voetbal van Nederland. Hoe doet hij dat? Uitleg in het Duits en het Nederlands.

Deze Duitstalige artikelen over tactiek vonden wij ook erg cool:
Wat is gegenpressing? (Spielverlagerung)
Een profiel van de trainer Johan Cruijff. (Spielverlagerung)

Data

Het jaar 2015 stond in het teken van veel discussies over het gebruik van data in het voetbal. Dit artikel van Michiel de Hoog was daar in Nederland (onbedoeld) de aanleiding voor. Hij legt uit hoe de Deense kampioen FC Midtjylland en het Engelse Brentford FC statistieken radicaal onderdeel maken van het beleid (al werd dat misschien wel een beetje overdreven).

In The Guardian verschenen nog twee vette stukken over Midtjylland/Brentford: clubeigenaar Matthew Benham haat de term Moneyball en hoewel er nog veel fout gaat bij de beide clubs, moeten we het kind niet met het badwater weggooien.

Hoe krijgen statistieken een plek binnen andere clubs? Een kijkje achter de schermen bij Liverpool, Leicester en Arsenal.  

Leuk al dat gelul over statistiek, maar wat kunnen we er eigenlijk mee? Nou, bijvoorbeeld beoordelen of goede prestaties van een team veroorzaakt worden door kunde of door geluk. Deze zomer schreef het Engelse Statsbomb een genuanceerd stuk over Swansea City, waarin gesteld werd dat manager Gary Monk waarschijnlijk aardig wat mazzel had gehad. Swansea verlengde desondanks zijn contract (en ontsloeg hem een paar maanden later).

Deze artikelen over statistiek moet je ook even meepakken:
Hoe Arsenal-manager Arsène Wenger data gebruikt. (The Times)
Expected Goals. Hoe werkt dat eigenlijk? (Cartilage Free Captain)
Waarom Martin Ødegaard waarschijnlijk geen Youtube-sensatie is. (Opta Pro)

odegaard

Mensen

Wat is er mooier dan karakters uit de sport echt leren kennen? Thore Haugstad schreef een geweldige long read waarin hij laat zien hoe Tottenham-coach Mauricio Pochettino als speler zijn kenmerkende filosofie ontwikkelde. In These Football Times wordt geanalyseerd hoe zich dat uit in de wedstrijden van Spurs.

Wat maakt Sergio Busquets nu eigenlijk zo goed? The Guardian had een zeldzaam interview met de mysterieuze middenvelder.

Het opzienbare verhaal van Mathieu Flamini, middenvelder bij Arsenal, die er een bijzondere hobby op na houdt. (Daily Mail)

8by8 blikt terug op de loopbaan van de vertrekkende Steven Gerrard.  

Ook leuk!

Het geboortemaandeffect is al decennia lang een probleem in voetbalopleidingen. Samen met Steve Lawrence bracht Michiel de Hoog dit onderwerp op De Correspondent opnieuw onder de aandacht.

Tot slot:
Het geheim van het transferbeleid van Leicester City. (Daily Mail)
De financiën van Manchester City onder de loep. (The Swiss Ramble)

We zullen vast een hoop over het hoofd hebben gezien, dus deel gerust de beste tips in de comments!

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter