De beste (en slechtste) keepers van de Premier League

Onlangs vergeleken we de prestaties van Michel Vorm en Tim Krul, die beide aan een geweldig seizoen in de Premier League bezig zijn. De Engelse pers is laaiend enthousiast over de twee nieuwkomers, maar hoe verhouden ze zich eigenlijk tot de rest van hun collega’s? We zochten het uit. In dit artikel presenteren we een vergelijking tussen de keepers van alle Premier League-teams gebaseerd op statistieken.

Schietschijven

Allereerst moeten we vaststellen dat niet alle keepers het even gemakkelijk hebben. Sommigen krijgen aanzienlijk meer schoten te verwerken dan anderen. Petr Cech van Chelsea hoeft bijvoorbeeld maar weinig in te grijpen – in ieder geval als het om schoten op zijn doel gaat – terwijl David De Gea van Manchester United bijna dubbel zo vaak moet redden. We kunnen dus stellen dat David de Gea het tijdens een gemiddelde wedstrijd beduidend drukker heeft dan Cech. De verdediging van Manchester United laat blijkbaar heel veel schoten toe en bevindt zich in dat opzicht onder de slechtsten van de Premier League.

Als vanzelfsprekend maakt een keeper die meer schoten te verwerken krijgt ook meer reddingen. Toch zijn sommige keepers daarin aanzienlijk succesvoller dan anderen. Paul Robinson maakte bijvoorbeeld maar 0,3 reddingen per wedstrijd meer dan Tim Howard, ondanks dat hij aanzienlijk meer schoten te verwerken kreeg (1,3 meer).

Kwaliteitsverschil

Er zijn twee belangrijke factoren die het verschil tussen Howard en Robinson zouden kunnen verklaren. De eerste is de moeilijkheidsgraad van de schoten. Misschien zijn de schoten die Howard moet verwerken gewoon makkelijk te redden. De tweede is de kwaliteit van de keeper. Misschien is Robinson gewoon minder goed dan Howard.

Om het kwaliteitsverschil tussen keepers nader te onderzoeken is het percentage berekend van schoten die een keeper niet redt: het percentage schoten doorgelaten (%SD). Daarmee kunnen keepers eerlijker vergeleken worden.

De bovenstaande figuur laat zien dat er – uiteraard – grote verschillen zijn in het aantal tegendoelpunten dat keepers te verwerken krijgen. Howard en Cech krijgen relatief weinig tegendoelpunten, ondanks hun beroerde %SD. Dat komt uiteraard doordat de verdediging die ze voor zich hebben weinig schoten toelaat. David de Gea krijgt bijna twee keer zoveel schoten te verwerken, maar heeft toch minder tegendoelpunten. Met andere woorden: een schot op doel bij Cech of Howard vliegt er gemiddeld veel vaker in dan bij De Gea. De Gea heeft dus een veel minder slecht %SD.

Uitblinkers 

Liverpool heeft haar verdediging dit seizoen uitstekend op orde. Reina krijgt weinig schoten te verwerken en mocht dat toch gebeuren dan laat hij slechts een kwart door. Het heeft er voor gezorgd dat Liverpool de minste tegendoelpunten kreeg van de competitie.

Het tegenovergestelde van Reina is Paul Robinson, de doelman van hekkensluiter Blackburn. Hij laat bijna de helft van de schoten die hij op zich af ziet komen door. Wayne Hennessey had het aanzienlijk drukker dan Robinson, maar redde een veel groter deel.

Na Robinson is Szczesny van Arsenal de keeper die het grootste percentage van de schoten doorlaat. Dit komt grotendeels door de 8-2 afstraffing van tegen Manchester United. Omdat de Gunners over het algemeen weinig schoten toelaten, is het aantal tegendoelpunten van Szczesny ondanks zijn matige %SD licht bovengemiddeld.

Michel Vorm en Tim Krul

Van alle keepers in de Premier League heeft Michel Vorm de meeste clean sheets van allemaal. In de helft van zijn wedstrijden hield hij de nul. Dat is echt een topprestatie. Toch is het aantal clean sheets niet iets waar een keeper op beoordeeld zou moeten worden. Het aantal clean sheets houdt namelijk geen rekening met de omstandigheden waarin een keeper zijn werk moet doen. Daarnaast betekent veel clean sheets niet per se weinig tegendoelpunten. Reina kreeg bijvoorbeeld veel minder doelpunten tegen dan Vorm, omdat Swansea zodra ze een doelpunt incasseren, ook meteen redelijk veel doelpunten incasseren.

Als we naar het %SD kijken, moeten we concluderen dat Vorm op dit moment tot de best presterende doelmannen van de Premier League behoort. Tim Krul doet het zeker ook niet slecht, maar heeft wel een minder goed %SD.

Stats ontleend aan EPLIndex.com. Alle keepers in dit artikel hebben de meerderheid van de wedstrijden voor hun club gespeeld in de eerste seizoenshelft van de Premier League. Gemiddeld is dat 14,4 wedstrijden. Sunderland-keeper Simon Mignolet heeft het kleinste aantal wedstrijden onder de lat gestaan (10, 863 speelminuten). Tim Krul, Michel Vorm, Paul Robinson, Ben Foster, Wayne Hennessey en Ali Al-Habsi speelden de volle 16 wedstrijden: 1440 minuten.

Data is verzameld op 18 december 2011. Wedstrijden na deze datum zijn dus niet ingesloten. 

About Thomas Boeschoten

Thomas is uitgever van Catenaccio. Volg Thomas op Twitter | Meer artikelen van Thomas