De beste 1 april-grap kwam van Maradona

Comfortabel had Diego Armando Maradona zich in een luxe stoel van het vliegtuig richting Bolivia genesteld. Hij maakte zich weinig zorgen voorafgaand aan het duel in Bolivia en ik kan me zo voorstellen dat hij half in slaap viel,  dromend over de wat moeizame kwalificatie voor het WK2010. Dit zou een goede gelegenheid zijn om te laten zien dat zijn ploeg overtuigend kan winnen. De vorige keer wonnen zijn sterren immers comfortabel met 3-0. Eitje toch?

 

Al snel bleek dat Bolivia zich niet zo makkelijk gewonnen gaf. De ploeg kwam met 1-0 voor tot afgrijzen van Maradona, maar hij zal geen vermoeden hebben gehad van het drama dat volgde. Het werd nog 1-1 en de weg naar de overwinning leek vanzelfsprekend, ware het niet dat Bolivia uit liep een legendarische 6-1 overwinning, en dat was verre van onterecht. Het verdedigen van de Argentijnen was niet om aan te zien. Maradona had medelijden met de supporters. De blamage had hem pijn gedaan, in het hart geraakt.

Maradona weigerde de hoogte (3600 meter boven zeeniveau) waarop het duel gespeeld werd als verklaring te zien voor de oorwassing. Toch blijkt dat Bolivia wel degelijk voordeel heeft aan de wedstrijden op deze hoogte.  Ze wonnen er van Paraguay (momenteel koploper in de kwalificatiepoule) en Peru en speelden gelijk tegen Uruguay (uit 5-0 verlies). In uitwedstrijden verloren ze tot dusverre alles, uitgezonderd de opvallende 0-0 tegen Brazilië.

Een jaar eerder had Maradona nog meegedaan in een protestwedstrijd tegen FIFA’s verbod op wedstrijden op dergelijke hoogtes. In La Paz, het stadion in de hoofdstad Bolivia haar thuiswedstrijden speelt. De thuisspelende ploeg heeft volgens de FIFA een ongeoorloofd voordeel. Maradona vond dat niet erg: “Je hebt het recht te spelen waar je geboren bent. Dat kan niet door God worden beslist en al helemaal niet door Sepp Blatter.” In de benefietwedstrijd scoorde hij een hattrick.

Het lijkt wel alsof Maradona een jaar geleden al begon met de voorbereidingen op deze briljante 1 april grap. Ik zie al helemaal voor me hoe hij in het vliegtuig terug naar Buenos Aires zit, gniffelend om hoe hij de hele wereld in de maling heeft genomen. Helaas was het geen grap. “Er is niets meer te zeggen. Ze hebben ons verslagen met goed spel. Ze speelden een geweldige wedstrijd en uit elke aanval schoten ze bij ons op goal. Ze speelden allemaal uitstekend, van de keeper tot de laatste invaller.” aldus de verslagen bondscoach.

About Thomas Boeschoten

Thomas is uitgever van Catenaccio. Volg Thomas op Twitter | Meer artikelen van Thomas