De Belgische competitie krimpt

jupiler_pro_league_logoOver twee maanden weten we wie de laatste kampioen van de Belgische Jupiler Pro League is met achttien kanshebbers. Volgend jaar spelen er slechts zestien ploegen op het hoogste niveau, ondanks dat we weten dat de sterkste competities in Europa 18 of 20 ploegen hebben. De inkrimping van de Belgische Jupiler Pro League is onderdeel van een pakket aan veranderingen in de Belgische hoogste klasse komend seizoen. De Belgen willen ook een play-off systeem gaan invoeren. Het draait allemaal om geld.

Anderlecht was de grootste voorstander van het idee “zestien clubs en play-offs”. Hun theorie is als volgt; meer wedstrijden van het niveau Anderlecht-Brugge, Standard-Genk, Brugge-Standard, etcetera zal ervoor zorgen dat de ploegen beter worden. Met betere ploegen zouden ze dan ook sterker staan in Europa. Daarnaast speelt geld een centrale rol.

Nu kan ik nu blind of onwetend zijn, maar bestaan de sterkste competities niet allemaal uit achttien en zelfs meestal uit twintig ploegen? De Engelse Premier League levert op jaarlijkse basis vier volwaardige kandidaten om de Champions League te winnen. Ze zijn met twintig clubs met een vaste top vier, maar daaronder ligt alles open. Op het moment van schrijven is het verschil tussen nummer achttien en twaalf slechts vijf punten. Ook bovenaan is, door onverwacht verlies van Manchester United, alles weer spannend.

De Spaanse Primera Division en de Italiaanse Serie A volgt qua kwaliteit de Premier League op de voet, beide ook met twintig ploegen in het spel. Dus waarom krimpen we onze eigen ploegenaantal in? Moeten we dan voorbeeld nemen aan Schotland? Enkele jaren terug hoorden we van Europese stunt(je)s van Celtic of Rangers, maar die tijd lijkt ook voorbij. Daarnaast is Anderlecht-Standard nu een wedstrijd waar de fans een heel jaar naar uitkijken. Als ze straks drie of zelfs vier keer tegen elkaar spelen, verliest zo’n match toch een beetje zijn waarde.

Nee, een inkrimping betekent niet automatische betere Europese resultaten, sterkere clubs of boeiendere competitie. We krijgen minder ploegen maar met meer wedstrijden op het programma. Veel clubs klagen nu al dat hun spelers oververmoeid zijn, wat gaat dat geven als ze binnenkort misschien zelfs midweekwedstrijden op het menu krijgen?

Mannen in pakken met stropdassen beslissen over toekomst JPL

Mannen in pakken met stropdassen beslissen over toekomst JPL

Maar waar het hier eigenlijk allemaal om draait bij de inkrimping is geld. Met minder teams in de JPL hopen de Belgische clubs bij Belgacom (huidig eigenaar van de tv-rechten) meer geld af te dwingen, en omdat er dan minder clubs zijn om het bedrag onder te verdelen, krijgt iedereen een groter stuk. Rijker wil daarnaast ook niet altijd zeggen dat je beter, sterker bent. Hoe een ploeg omgaat met geld is zeker zo belangrijk als de hoeveelheid geld op hun rekening.

Daarnaast dreigt er een kloof te ontstaan tussen JPL en EXQI League (de Belgische tweede divisie). Voor elke provomodus zal het moeilijk zijn om te overleven tussen al de clubs die sterker zijn (laten we dat hopen) en vooral rijker zijn dan hen.

Nu al stoot een nog niet hervormde competitie op kritiek. De beslissing is veel te snel genomen en slechts na het horen van enkele stemmen (vooral de voordelige). Niemand heeft er bij stilgestaan wat spelers, trainers of supporters eigenlijk willen.

Al bij al blijft het afwachten wat er zal gebeuren met onze JPL. Maar het staat vast, er zijn andere en betere oplossingen om ons voetbalniveau te verhogen.

About Glenn