De beangstigende overeenkomsten tussen Benzema en Anelka bij Real Madrid

Nicolas Anelka kwam tien jaar geleden naar Real Madrid. Ondanks zijn talent mislukte de 20-jarige jammerlijk bij de Koninklijke omdat hij zich nooit kon aanpassen aan de club. Hetzelfde dreigt nu te gebeuren met miljoenenaankoop en wonderkind Karim Benzema.

benzema-anelka_diaporama

Benzema en Anelka, de mannen van 35 miljoen euro

Naar verluidt voelt Benzema zich nog steeds niet thuis bij zijn nieuwe club en heeft hij moeite zich te mengen in de spelersgroep. Net als Anelka in 1999. Het boek Dure spitsen scoren niet van Kuper & Szymanski beschrijft de toenmalige situatie van Anelka als volgt:

‘‘Ik sta alleen tegenover de rest van het team’. Onthulde hij midden in het seizoen. … Bovendien had Anelka van andere zwarte Franstalige spelers gehoord dat de rest van de ploeg hem de bal niet wilde geven.”

Het schijnt dat Benzema nog steeds in een hotel woont, een slecht teken voor een speler die al maanden bij zijn nieuwe club zit. Benzema heeft waarschijnlijk nog steeds last van een taalbarrière, net als Anelka in die tijd.

De prestaties van Benzema zijn dan ook veelzeggend: hij scoorde scoorde pas vier keer in dertien duels. Dat is geen beste score voor een centrumspits als je het vergelijkt met bijvoorbeeld Huntelaar (acht goals in zes duels, toen hij eenmaal het vertrouwen en de speeltijd kreeg), die te licht werd bevonden voor Madrid. Nicolas Anelka scoorde zijn eerste doelpunt voor Madrid pas na een half jaar.

benzema_

Benzema vol zelfvertrouwen bij Lyon

Een trieste gewaarwording, maar echt vreemd is het niet dat Benzema een moeizame start doormaakt. De jonge Fransman komt van de relatieve geborgenheid van de provincieclub Lyon. Hij doorliep alle jeugdelftallen van de club en moet zich er als een vis in het water hebben gevoeld. Bij een club als Lyon heerst rust, vertrouwen en is er tijd voor een nieuw talent om zich te ontwikkelen en boven zich uit te stijgen. Anelka kende een soortgelijke situatie bij de relatieve geborgenheid van Arsenal en Arsène Wenger.

Dat is bij Madrid wel anders! Allereerst wordt de jongeling uit zijn vertrouwde omgeving gehaald. Vervolgens plakt zijn transfer het onvermijdelijke bordje “35 miljoen” op zijn neus, omgerekend hetzelfde bedrag dat Madrid destijds betaalde voor Nicolas Anelka. Net als Anelka belandt Benzema in een vreemde, grote stad waar de druk gigantisch is.

anelka

Anelka was nooit gelukking in Madrid

De grote fout die Real Madrid destijds maakte is dat ze Anelka niet hielpen zich aan te passen aan zijn nieuwe situatie, opnieuw Kuper & Szymanski:

“Op zijn eerste werkdag meldde de verlegen onhandige 20-jarige (die bovendien geen Spaans sprak) zich bij Real, waar niemand naar hem omkeek. In de kleedkamer was geen kastje voor hem gereserveerd. Een aantal keer die eerste ochtend legde hij zijn spullen in een kastje dat ongebruikt leek, tot er weer een andere speler binnenkwam die zei dat het van hem was. … niemand van de club nam de moeite om hem te introduceren. Anelka vertelde later dat de club hem slechts een ding had meegegeven: ‘pas goed op jezelf’.”

Benzema is een fantastisch talent, laat daar geen misverstand over bestaan. Niet voor niets wilde bijna elke topclub in Europa hem wel hebben. Ook over het talent van Anelka bestond destijds weinig twijfel, maar de geschiedenis is bekend. Real Madrid moet kostte wat het kost voorkomen dat de geschiedenis zich herhaalt, nu het nog kan.

Na de miljoenen die ze betaalden zouden ze ook een klein beetje geld uitmoeten trekken voor een relocatie consultant, iemand die Benzema op professionele maar toch persoonlijke manier helpt zich te settelen in Madrid. Of misschien kunnen ze Zidane, de Franse legende die net als Benzema van Algerijnse afkomst is, wel porren om het Benzema naar zijn gemak te maken. Het kan het verschil zijn tussen een miskoop en een topaankoop, zoals Kuper en Szymanski aantoonden in hun eerder genoemde boek Dure spitsen scoren niet.

Het zou niet voor het eerst zijn dat Madrid een Franse voetballer voor 35 miljoen euro haalt, om die vervolgens volledig aan z’n lot over te laten. Het vraagt een hoop doorzettings- en aanpassingsvermogen om op eigen kracht te kunnen slagen bij Madrid, of je nou 3,5 of 35 miljoen hebt gekost. Real, help hem een handje!

benzema1

Vrolijk bij zijn presentatie

Nog even de beangstigende overeenkomsten op een rij, beiden:

– zijn Fransman
– kwamen van een club met meer geborgenheid
– en minder druk dan in Madrid
– hebben voldoende talent
– kosten omgerekend 35 miljoen euro
– hebben last van een taalbarrière
– hebben moeite zich te mengen in de spelersgroep
– kennen een moeizame start
– en scoren (relatief) weinig

About Thomas Boeschoten

Thomas is uitgever van Catenaccio. Volg Thomas op Twitter | Meer artikelen van Thomas