De anonieme aftocht van Timmy Simons

Ik heb te doen met Timmy Simons. Alleen die naam al, wie noemt zijn kind nou Timmy? Het is zo’n beetje hetzelfde als Jantje, Pietje of Klaasje. Z’n ouders zullen wel niet van hem gehouden hebben. Net als het PSV-publiek, het Belgische en het overige Nederlandse publiek eigenlijk nooit van hem gehouden heeft.

simons-timmy-groot1

Ziet iemand Simons op de achtergrond verdwijnen?

Simons is de ultieme grijze muis. Met zijn zachte, Belgische accent wordt ‘ie sowieso al minder serieus genomen en zijn uitstraling legt hem ook bepaald geen windeieren. Om over zijn voetbalspel, want daar gaat het uiteindelijk toch om, maar te zwijgen. Simons is de meester van ‘het tikkie breed’ en raakt in de war op het moment dat hij het vijandelijke doelgebied nadert. De lieve Belg scoort dan ook nooit, op een verdwaalde penalty na dan.

Je vraagt je af, wat is dan de kwaliteit van deze Belgisch international? Er wordt veel gesproken over zijn leidinggevende capaciteiten, de rust die hij brengt in de kleedkamer en op het veld, zijn routine en tot slot zijn scorend vermogen vanuit de penalty’s.

Langzaamaan wordt Simons naar de achtergrond verwezen. Bij PSV is de Amsterdamse bravoure terug van André Ooijer, die de Belgische bescheidenheid van Simons met gemak overklast. Daarnaast is trainer Fred Rutten duidelijk niet gecharmeerd van de non-voetballer Simons, die volgens hem voor alles staat waar hij niet van houdt. Langzame handelingssnelheid, geen aanvallende intenties, geen voetballer.

artukel44

Reputatie is minder belangrijk in Nederlan

Eenzelfde scenario overkwam Roy Makaay overigens bij Feyenoord. Al ruim voor zijn aanstelling was bekend dat Mario Been graag bewegende spelers ziet in de voorhoede, die veelvuldig van positie kunnen wisselen. Het Nederlands Elftal-systeem mogen we het inmiddels wel noemen. Een statige spits als Makaay kun je daar simpelweg niet in kwijt en dus verdween de oud-Europees topscorer rap naar de bank.

Het zijn spelers met een naam, die hun waarde steeds meer beginnen te verliezen. Reputaties gelden in het Nederlandse voetbal bijna niet, want voordat je het weet hoor je er niet meer bij. Van aanvoerder tot bankzitter in twee wedstrijden, Simons kan erover meepraten. Het meest lullige is dat het bijna niemand is opgevallen. Alleen Voetbal International besteede er kort aandacht aan, maar al snel lagen er alweer boeiender gespreksonderwerpen op tafel. Timmy Simons verlaat het Nederlandse voetbal door de achterdeur…….

About Dave