De achilleshiel van het voetbal

Het is diep in blessuretijd tijdens de halve finale van de Champions League tussen Chelsea en Barcelona. Iniesta heeft een halve minuut geleden Barcelona op gelijke hoogte gebracht, door net van buiten de zestien meter de bal perfect in de rechterbovenhoek te knallen. Toch Barcelona! Toch weer Barcelona! Nee wacht, het is nog niet over … Chelsea krijgt nog een laatste corner. Je voelt de spanning stijgen. Terwijl Frank Lampard de bal klaar legt komt zelfs doelman Cech mee naar voren. Lampard brengt de bal voor het doel, een verdediger van Barcelona kopt weg maar pardoes komt de bal voor de voeten van Michael Ballack die op de rand van het strafschopgebied staat. Ballack haalt vol uit en de bal ketst af tegen de bovenarm van een Barcelona speler. Hé, dat is een penalty! Scheids, dat is een penalty!!! Ballack rent ziedend van woede en frustratie de scheidsrechter achterna. Als een kip zonder kop en met zijn armen wiekend als een molen die de controle compleet kwijt is, probeert hij de scheidsrechter duidelijk te maken dat dit toch écht een penalty is. Maar de Noorse leidsman Tom Henning Ovrebo wil nergens van weten ..

ballack
Woedende spelers

Enkele seconden later fluit dezelfde Ovrebo af en is Barcelona geplaatst voor de finale van de Champions League. Chelsea blijft verslagen achter, dit kan toch niet?! Wij hadden minstens twee penalty’s moeten hebben! Want ja, ook nog eerder in de wedstrijd was een moment dat er toch sprake was van een duidelijke handsbal in het strafschop gebied van Barcelona. Even voor het in gaan van de spelerstunnel kan Chelsea-spits Didier Drogba zijn woede niet meer onder controle houden. Hij draait zich naar de tv-camera’s en zegt meerdere malen dat de scheidsrechter een ‘a fuckking disgrace’ was. Dit is natuurlijk niet erg slim gehandeld van meneer Drogba. Want ook al is hij de controle over zijn emoties kwijt, hij blijft een voorbeeldfunctie hebben naar alle fans, waaronder kinderen, die thuis of in het stadion de wedstrijd volgen. Aan de andere kant is Drogba een mens, mensen maken fouten, mensen verliezen soms hun emotie. Als je het vanuit dat perspectief bekijkt zou je hem zijn fout niet kwalijk kunnen nemen. Toch zou hij beter moeten weten. En dat weet hij ook. Drogba verschuldigde zich de volgende dag openlijk voor zijn uitspraken en gedrag op het veld. Of hij alsnog een boete of schorsing krijgt is nog onduidelijk.

De arbitrage

opstootje
Terug naar de scheidsrechter. Deze beste man heeft in feite ook een aantal fouten begaan tijdens de wedstrijd. Hij heeft, zoals al eerder aangegeven, Chelsea tot twee maal toe weerhouden van een strafschop. En helemaal in het eerste geval (handsbal Pique) was dit een 100% penalty. De verdediger van Barcelona gaf dit na de wedstrijd zelfs openlijk toe. Ook werd er een hele discutabele rode kaart uitgedeeld aan verdediger Eric Abidal van Barcelona. Het lijken kleine fouten, menselijke fouten, maar deze fouten kunnen een wedstrijd een totaal ander beeld geven. Het kan het verschil maken als dag en nacht. Zou een scheidsrechter gestraft moeten worden als hij een enorme foute beslissing maakt? Spelers, zoals waarschijnlijk nu Didier Drogba, worden vaak wel gestraft als ze in het heetst van de strijd hun emoties niet onder controle houden. En zich fysiek, of in dit geval verbaal vergrijpen. Maar zowel de speler als de scheidsrechter is toch een mens? Ze mogen toch beiden fouten maken? Waarom wordt de één dan gestraft, en de ander niet? Een scheidsrechter moet een beslissing maken in luttele seconden. Maar een speler moet soms zomaar aanzien hoe hem en zijn team een kans op grote prijs of volgende ronde wordt ontnomen. Moet zo’n speler dan maar rustig blijven? En alles waar je hele carrière al van droomt en elke dag voor traint gewoon opgeven?

De Fans

Hoewel het vaak de speler wordt gezien als degene die zich heeft ‘misdragen’. Gaan de fans vaak nog een stapje verder. Zo kreeg scheidsrechter Ovrebo verscheidene doodsbedreigingen (!) na de wedstrijd Chelsea – Barcelona. En moest hij onder politiebegeleiding het stadion verlaten, en is hij de volgende dag, wederom onder beveiliging letterlijk het land uitgesmokkeld. Dit alles om hem beschermen tegen de losgeslagen Chelsea fans die deze man van zijn leven willen beroven. Dit is ook niet de eerste keer dat dit gebeurt. Scheidsrechterlijke dwalingen zijn er steeds meer, en deze menselijke fouten hebben veel impact op de voetbalwereld. De gevolgen hiervan kunnen veel los maken. Zowel bij de spelers als bij de fans. En hoewel beide waarschijnlijk de censuur overschrijden kan ik hun frustratie wel begrijpen. Ze staan machteloos en moeten maar toekijken hoe hun club benadeeld wordt. Alleen degene die een scheidsrechter met de dood bedreigen, die moeten zelf worden aangepakt. Frustratie is één, dat mag, maar iemands leven willen afpakken gaat véél en véél te ver.

Een mogelijke oplossing

camera
Foute beslissingen van de scheidsrechter, gedupeerde verliezers en onterechte winaars, voorbeelden te over. Hoe dit op te lossen? Want één ding lijkt zeker, door het oplossen van arbitrale dwalingen haal je veel woede en ophef uit het voetbal. Deze mooie sport zou in één oogopslag stukken eerlijker worden. Één al langer voorgesteld idee is het gebruiken van technische hulpmiddelen tijdens een wedstrijd. Gebruik videobeelden waneer een arbiter twijfelt. Door de technologische mogelijkheden van deze tijd is het geen enkel probleem om binnen één seconde al een perfecte replay in oogschouw te kunnen nemen. Hoewel dit een fantastisch idee lijkt zijn er ook tegenstanders, grote tegenstanders. De FIFA wil hier namelijk niets van weten. En zolang dit zo zal blijven zullen scheidsrechter ongestraft foute beslissingen kunnen nemen, en spelers wel gestraft worden door het te geëmotioneerd reageren na een dergelijke beslissing. Niet alleen dit voorstel, maar ook andere ideeën zijn weggewuifd door de FIFA. Waarom? Willen zij soms geen eerlijk sport hebben? Ik zelf ben en blijf groot voorstander van het introduceren van deze middelen in het hedendaagse voetbal. Ik ben er van overtuigd dat het iedereen ten goede zou komen. Nu zijn we helaas nog niet zover, en zowel scheidsrechter Tom Henning Ovrebo als Didier Drogba zullen de komende tijd nog flink wat moeite hebben met het inslapen…

About Sebas