Dat kan toch niet, Rik!

Het seizoen is nog niet beslist, maar alle Nederlandse clubs zijn al volop bezig met de voorbereidingen op het nieuwe seizoen. De begroting wordt opgemaakt, contracten worden aangepast, en versterkingen worden gezocht. Ondanks de bestuurlijke crisis is dit bij Ajax niet anders. Sterker nog, aftredend algemeen directeur Rik van den Boog liet vandaag aan NU Sport weten dat Ajax op elke transfer voorbereid is. Dat was echter niet het meest opzienbarende dat hij de verslaggevers liet weten.

datkantochnietrik

Laten we even terug gaan in de tijd. We zouden wel een decennium kunnen belichten, maar om het punt te maken kunnen hoeven we niet zo diep te graven. Wat is één van de grootste kritieken op de Ajax-organisatie in de laatste jaren geweest? Wat is Martin Jol nou zo ongelooflijk kwalijk genomen? Juist, het transferbeleid. Het klakkeloos overnemen van elk advies dat Jol gaf over het aantrekken van spelers. Jol kende nog wel een goede middenvelder, en prompt kwam Tainio. De trainer uit Scheveningen kende ook nog wel een sterke spits en dus werd Mido gepresenteerd. Nog voor Van den Boog bij Ajax kwam wilde Van Basten een vechter op het middenvelder en kreeg hij Sno. San Marco wilde ook het kampioenschap kopen, dus kwam Sulejmani. We weten allemaal hoe het met hen is afgelopen.

Rik van den Boog lijkt dus niet geleerd te hebben van zijn verleden en die van zijn voorgangers. Gevraagd over een mogelijke transfer van Sigthórsson zegt hij doodleuk: “Frank heeft aangegeven dat hij hoog op zijn lijstje staat en zijn lijstje is ons lijstje.” Lees het nog eens. “Zijn lijstje is ons lijstje.” In andere woorden, Frank de Boer bepaalt wie er gehaald wordt. Natuurlijk, het is de verloren zoon. Frank de Boer gaat Ajax redden, ook al hebben we daar in slechts twee à drie wedstrijden bewijs voor gezien. Maar had Marco van Basten niet ook een Ajax-hart? Was Jol niet de gelouterde trainer die de boel weer structureel op de rails zou krijgen? En wat te denken van Danny Blind? Wat maakt het, in al die jaren ervaring, dat Frank de Boer nu de volgende trainer is die het aankoopbeleid mag bepalen?

Is er dan niemand die denkt aan het inmiddels duizenden malen geuite “de trainer is maar een passant”? Misschien wel. Misschien weet Van den Boog dat ook wel. Misschien zijn er positieve scoutingreports, worden de ideeën van De Boer breed gedragen na zorgvuldige evaluatie, en past het allemaal binnen het beleid. Misschien is het maar een ongelukkige uitspraak die Van den Boog uit de mond glipte. Maar dan zouden we toch op zijn minst moeten zeggen:  pas óók in die laatste weken in Godsnaam op je woorden, Rik!

About Kevin