Daar is ‘em! Gerd … euh Thomas Müller!

Bij samenvattingen van wedstrijden van Bayern München hoor je amper iets van miljoenenaankoop Gomez of van die andere Duitse international Klose. Van Toni horen we dan weer dat hij de reserves beu is. Voorin kiest Van Gaal voor de gratis ex-HSV’er Olic en ene Müller. Maar wie is hij toch, die Thomas Müller? Is hij een eendagsvlieg of gewoon de opvolger van de legendarische Gerd?

gerd-thomas

Amper twintig is de spits en nu al hot in Duitsland. De jongeling speelt sinds zijn tiende voor de jeugd van Bayern München. Van opleiding is hij een aanvallende middenvelder, maar hij trekt evengoed zijn streng op de flanken of voorin. En het is daar waar Van Gaal hem gebruikt. Gelanceerd werd hij door Klinsmann. Onder hem debuteerde hij voor het A-elftal, tegen de subtopper HSV. Hij viel vorig seizoen drie keer in, en een keer in de achtste finale van de Champions League. Een ongelofelijke ontmoeting met Sporting want het werd uiteindelijk over twee wedstrijden gezien 12-1 voor de Rekordmeister. En wie legde die 12-1 vast? Juist, een onbekende Thomas Müller met een intikkertje.

Sinds deze zomer wordt Müller steeds vaker betrokken bij het A-elftal. Van Gaal liet hem zelfs spelen in de Audi Cup tegen de Italiaanse grootmacht AC Milan. Na amper elf minuten spelen werd de score geopend. Balverlies op het middenveld van Milan, Bayern countert via meerdere stations en wie staat daar ongedekt tussen drie verdedigers? Müller. Uitstekend positiespel van de jonge Duitser. Het zou uiteindelijk 4-1 worden, eindstand vastgelegd door opnieuw Müller. De spits treft daardoor ook “schuld” bij de eerste aanvaring van Van Gaal met Duitse pers. De vraag was waarom Luca Toni niet speelde en Thomas Müller wél. De uitspraak “Journalist sein is auch ein Fach, dass musst er doch wissen. Unglaublich” werd die dag geboren.

van-gaal

Meer recent kreeg de jonge Duitser opnieuw zijn kansen. Dortmund had al gedurende lange tijd thuis niet meer verloren, tot Van Gaal en zijn manschappen kwamen. De 1-4 is gemaakt zoals een echte goaltjesdief dat doet. Op de goede plaats staan wanneer de bal in de kluts is, aanpakken en droog binnenknallen. De 1-5 is er eentje om in te kaderen. Hakje van Olic als assist en de heerlijke loeier vanop afstand van .. jawel Müller.

Ook Europees en recenter dan Sporting scoort “der neuer Bomber”. In Haifa opende Van Buyten de score maar Müller zorgde voor de zekerheid. Eerst met een schot van buiten de zestien en daarna komt hij heel knap door de defensie gelopen om een voorzet binnen te tikken. De dinsdag erop, in de DFB Pokal tegen Oberhausen, stond hij weer in de basis, én scoorde hij weer voor Bayern. In de competitie daarentegen staat hij nu al twee wedstrijden droog, tegen Nürnberg en HSV. Hij gaf wel Olic de assist voor de openingstreffer tegen Nürnberg (2-1).

Maar wat is die Müller nu waard? Volgens Gerd ‘Der Bomber’ Müller, huidig assistent trainer in Bayern, staat Thomas aan het begin van een erg mooie carrière. Hij heeft niets anders dan lof over voor zijn poulain; snelheid, doelgerichtheid, het uit het niets kunnen scoren, … allemaal kwaliteiten die van hem op termijn een topspits maken. En zo denk ik er ook over. Als je ziet hoe vlot Thomas de overstap maakt van de reserves naar het A-elftal, dan heb je talent. Vooral de manieren waarop hij scoort, geven voor mij de doorslag. Geen fantasietjes en prulletjes, neen, deutsche Gründlichkeit. Aanpaken, trappen en goal. Inlopen, voorzet tegen de netten tikken. Staan waar je hoort te staan als spits. Lijkt o zo simpel, maar is o zo moelijk en o zo efficiënt.

About Glenn