Cruijff moet een voorbeeld nemen aan Mister PSV

Het rommelt al maanden bij Ajax, niet in de laatste plaats door de bemoeienis van Johan Cruijff. Met zijn goedbedoelde adviezen en columns zorgt hij voor meer onrust dan oplossingen. Hij zou een voorbeeld moeten nemen aan Willy van der Kuijlen alias Mister PSV.

Skiete Willy

Willy en Johan zijn beide legendarische voetballers, maar tegelijkertijd tegenpolen. Cruijff was de grootste Nederlandse voetballer ooit, maar Willy van der Kuijlen de eredivisietopscorer allertijden. Cruijff zwierf over de wereld en speelde zelfs in Amerika en bij Feyenoord. Skiete Willy bleef 18 seizoenen bij PSV, met een adembenemend moyenne van 308 goals in 528 wedstrijden. Een ongekend hoog gemiddelde, maar in het Nederlands elftal was hij veel minder belangrijk. Dat had alles te maken met Johan Cruijff.

Johan Cruijff beleefde zijn topjaren bij Oranje in 1974, het WK waarvoor Willy van der Kuijlen en Jan van Beveren niet waren opgeroepen. Voorafgaand aan het WK had Van Beveren ruzie met de schoonvader van Johan, tevens sponsor van het nationale elftal. De ruzie bereikte zijn hoogtepunt voor de wedstrijd tegen Polen. Jan van Beveren en Skiete Willy werden opgeroepen. Bij aankomst in Polen kwamen Neeskens en Cruijff met hun vrouwen aan, waarna Willy van der Kuijlen een opmerking maakte: ”Zo, de koningen van Spanje zijn gearriveerd.”

De ruzie had ongetwijfeld meer voeten in aarde. De uitkomst was in ieder geval dat Cruijff ervoor zorgde dat Van Beveren en zijn maatje van PSV, Willy van der Kuijlen, nooit meer een echte interlandcarrière hadden. De interlandcarrière van Skiete Willy, de topscorer van de Eredivisie allertijden, was verpest. Koestert Van der Kuijlen dan geen wrok? 37 jaar later heeft Willy van der Kuijlen nog steeds geen kwaad woord over voor zijn tegenpool van Ajax. Hij verklaarde alleen dat Johan Cruijff een grotere voetballer was, en dat hij nooit zou gaan natrappen.

Waar de Telegraaf elke maandag een opiniestuk van Johan publiceert, komt Willy bijna nooit in de media. Hij is scout voor PSV, en heeft hij inmiddels vele rollen binnen de club gehad. Mister PSV blijft echter altijd op de achtergrond, maar inmiddels heeft hij wel een standbeeld bij PSV verdiend en is hij tevens ‘lid van verdienste’. In de tussentijd eiste Johan Cruijff nog meer aandacht op dan vroeger, door onder andere regelmatig naar de media te stappen als adviseur van Barcelona en Ajax.

Cruijff maakt mensen met de grond gelijk maakt door zijn mening overal maar te publiceren. Hij zorgt voor onrust in de organisatie van Ajax. Zijn mening heeft ontslagen tot gevolg. Johan Cruijff kan niet zonder de media. Waar hij zijn verjaardag viert met 100 mensen, viert Willy zijn verjaardag met zijn kleinkinderen. Deze Mister Ajax kan nog veel leren van Skiete Willy. Willy van der Kuijlen, een voetballer om je vingers bij af te likken, en een bescheidenheid waar Johan Cruijff nooit van gehoord had. Een bescheidenheid die de legende Cruijff ook zou sieren.

About Ilias

Ilias is schrijver voor Catenaccio en laat zich vooral typeren door een jaloersmakend jeugdig enthousiasme. Verder is hij fan van PSV.