Cruciale tijd in Madrid

Real Madrid speelde op zaterdagavond met 0-0 gelijk bij Sporting Gijón. Het oogde zoals vaker dit seizoen inspiratieloos. Nu was dat deze avond deels te danken aan blessures die bijna de complete voorhoede lamlegden, maar een team met zoveel individuele klasse en zoveel sterspelers zou tegen een dwerg als Gijón toch geen punten moeten laten liggen. Het probleem is echter dat die individuele klasse nog niet echt de doorslag geeft bij Real.

manuel20pellegrini20_getty

Kaká heeft duidelijk moeite met het spel van zijn nieuwe werkgever. Dit is een fenomeen dat wel meer spelers hebben die in een compleet nieuwe spelwijze moeten opereren, Zidane had het bijvoorbeeld ook na zijn overgang van Juventus. Lukt er dan wel eens wat, dan zit het niet altijd mee, want Kaká krijgt heel wat schoppen te verduren.
Zaterdagavond was er wel één momentje dat voldoende geweest zou zijn voor de drie punten, maar de steekbal van Kaká op Raúl werd afgefloten omdat de verstuurder van de bal hands zou hebben gemaakt bij zijn aanname. Herhalingen wezen echter uit dat dit niet het geval was.

Wat betreft de andere miljoenenaankopen kunnen we kort zijn. Xabi Alonso haalt absoluut nog niet zijn niveau zoals hij dat bij Liverpool deed, Benzema worstelt vooral met het feit dat er (net als vorig seizoen) geen diepe spits is bij Real Madrid, Arbeloa heeft last van een slepende blessure en ook Cristiano Ronaldo zit voorlopig nog in de lappenmand. De enige die redelijk buiten schot van dit alles is gebleven, is Raul Albiol. Deze centrale verdediger bewijst een degelijke schakel te kunnen zijn, maar laten we eerlijk zijn, hij kan het ook niet helpen dat Marcelo en Sergio Ramos hopeloos tekort komen voor de verdedigende aspecten van het spel. Dan is er nog één aankoop, Esteban Granero, die zijn geld wel waard was. Voor die vier miljoen euro mag dat ook wel.

Zijn er dan nog wel positieve noten te noemen bij de Koninklijke? Jazeker, wat dachten we van de Nederlanders? Royston Drenthe heeft zijn kenmerkende drive weer gevonden en kan een zeer nuttige katalysator worden, voor als het even niet loopt bij Real. Rafael van der Vaart heeft zijn rol als reserve keurig opgepakt, is niet gaan mokken maar werkt zich een slag in de rondte om het respect te krijgen van de trainer. Zo moet je met tegenslagen omgaan, en het doet mij dan ook deugd om te zien dat hij de laatste paar wedstrijden een goede, gedreven indruk achterlaat. Nee, aan de Nederlanders heeft het niet gelegen de afgelopen weken.

Nog steeds ziet het er bij Real op papier heel mooi uit, een droomelftal. Binnen het veld is hier nog niks van te zien, maar ik ben ervan overtuigd dat dit vanzelf wel gaat komen. Tijd is de cruciale factor bij dit Real Madrid. Natuurlijk is er de Champions League-finale in het eigen stadion, en moet de titel eigenlijk gewonnen worden, maar een realistischer doel lijkt me om een spelfilosofie te ontwikkelen waar de huidige spelersgroep zich prettig bij voelt.

Met onwennige spelers in een systeem dat ze niet lijkt te liggen, zul je moeten vertrouwen op individuele kwaliteit, en ook die kwaliteit geeft wel eens niet thuis. Ik hoop dan ook dat trainer Manuel Pellegrini de komende tijd gaat kijken naar alternatieven op de huidige speelwijze. Doet hij dit niet, dan kan hij zijn beste tijd wel eens gehad hebben, want tijd is een schaars goed in de Spaanse hoofdstad.

About Gino van Montfort

Gino is hoofdredacteur en mede-oprichter van Catenaccio. Hij is al van kinds af aan voor Feyenoord, maar laat in zijn artikelen vooral een merkwaardige interesse zien in clubs, spelers en verhalen uit Zuid-Amerika. Oh, en nu Feyenoord het wat minder doet, hoor je hem vooral over zijn andere grote liefde: Real Madrid. Volg Gino op Twitter | Meer artikelen van Gino