Cristiano Ronaldo belooft nieuw tijdperk

In Madrid is iets vreemds aan de hand. Eén van ’s werelds grootste stadions, het Estadio Santiago Bernabéu, zat gisteren vol met 80.000 fans. Niet vanwege een voetbalwedstrijd, niet vanwege een popconcert. Ook niet vanwege de EO jongerendag, al leek het daar wel op. Dit keer zonder God – maar met diens plaatsvervanger Cristiano Ronaldo.

Ronaldo groet het publiek

Ronaldo groet het publiek

Nog voordat deze Cristiano Ronaldo, voetballer van beroep, een bal raakt wordt hij luidkeels toegejuicht door een uitzinnig publiek. Cristiano Ronaldo is de naam van niet zomaar een nieuwe speler van Real Madrid – hij is veel meer dan dat. Zijn komst is in alle opzichten de ultieme belofte aan de fans.

Cristiano Ronaldo is in de eerste plaats de belofte van Ramón Calderon. De voormalig voorzitter van Real Madrid zou hem en Kaká direct na zijn verkiezing aantrekken, maar dat bleek te hoog gegrepen. Het publiek moest het doen met een groepje Nederlanders. Diens opvolger én voorganger Florentino Pérez zet alle Nederlanders in de uitverkoop – en haalde Cristiano Ronaldo én Kaká. Beter kan hij de belofte voor een nieuw tijdperk niet inluiden.

800cristianoflorentinoMaargoed, mensen juichen niet voor de beloftes van Florentino Pérez. Ze juichen voor de onuitgesproken beloftes die Ronaldo in zich draagt. Ronaldo staat voor het winnen van prijzen, zowel individueel als met zijn team. Hij staat voor technische hoogstandjes. Hij belooft een zekere Koninklijke arrogantie, verhevenheid, zoals die Madrid zo goed past.
Die arrogantie en verhevenheid had hij al bij zijn vorige club, Manchester United.

De vorige Gálactico die van United naar Madrid vertrok was ook al zo’n sterk merk: David Beckham. Hij had ook de looks en uitstraling een popster. Ook hem werd verweten meer met zijn uiterlijk en andere bijzaken bezig te zijn dan met voetbal. En ook Beckham had een glamour-vriendinnetje – Spice Girl Victoria, waar Ronaldo openlijk flirt met Paris Hilton. David Beckham wist, uiteindelijk, voetballend geen potten te breken.

paris-hilton-has-big-plans-for-cristiano-ronaldo-2Ronaldo is een speler die je haat als hij tegen je is – en waar je van houdt als hij jouw clubkleuren verdedigt. Toch kreeg ik even jeuk toen ik las hoe die arrogantie aanleiding was voor het molesteren van een fan en haar auto. De Daily Mail en de Telegraaf molken het incident uit en wat de exacte toedracht is blijft twijfelachtig, maar het spreekt niet in Ronaldo’s voordeel. Het is voldoende reden om de jonge Portugees weer wat aandacht te geven in de kranten.

Het zal weinig betekenen voor de fans. Die zijn gewoon blij met hun nieuwe, peperdure held. Alleen al uit het recordbedrag dat Real Madrid neertelde spreekt een geweldige belofte, een belofte die alvast bijdraagt aan de status van speler en club. Uiteindelijk is Cristiano Ronaldo vooral de belofte van de “beste speler ter wereld” die uitkomt voor wat belooft de beste club ter wereld te worden.

Voor de liefhebbers: een uitgebreid video-verslag van de presentatie, waarin hij overigens in de laatste seconden van de video de bal knullig van zijn voet laat springen.

About Thomas Boeschoten

Thomas is uitgever van Catenaccio. Volg Thomas op Twitter | Meer artikelen van Thomas