Coëfficiënten en rankings? Weg ermee!

Onlangs maakte de FIFA bekend dat bij de play-offs rondom de kwalificatie voor het WK geloot zal worden via een systeem op basis van de FIFA-ranking. Het systeem bepaalt welke teams elkaar kunnen loten. De vier beste landen komen in pot A en de vier mindere komen in pot B. Dit zorgt er dus voor dat de traditioneel “mindere” landen, die keihard moesten knokken om de play-off’s te halen, een tegenstander kunnen krijgen van het kaliber Portugal of Frankrijk.

wk2010

Het is geen eerlijk systeem, want ploegen als Bosnië, Slovenië en Ierland hebben net zo veel recht op een WK deelname als de toplanden die het af hebben laten weten. Landen als Frankrijk en Portugal spelen al de gehele kwalificatie dramatisch voetbal en worden als klap op de vuurpijl er nog voor beloond ook! Hoe krom is dat? Wat is er mis mee als Portugal en Frankrijk het onderling moeten uitvechten? Ze hebben het aan zich zelf te danken dat ze in deze positie zijn gekomen en nu houdt de FIFA hen nog de hand boven het hoofd ook.

Natuurlijk moet ik ook toegeven dat landen als Portugal en Frankrijk aantrekkelijker zijn voor een WK, maar een Ierland of een Bosnië dat er hard voor gestreden heeft is net zo interessant. Ik zie dan ook veel liever de vechtlust en passie van elf Ieren, dan elf ongemotiveerde en arrogante Fransen. Ik kan me het WK van 2006 nog herinneren. Landen als Togo en Trinidad hadden eigenlijk niets te zoeken op dat WK, maar via fanatieke supporters en belachelijk veel passie, spelen deze ploegen wel de leukste wedstrijden om naar te kijken. Dat ze beide dan al na één ronde naar huis moeten, prima, wij hebben van ze genoten. Die landen zijn in extase na kwalificatie voor het WK!

Overigens is de FIFA niet de enige die zich hier aan vuil maakt. De UEFA kan er namelijk ook wat van. Beschermde statussen bij lotingen voor ploegen uit Engeland, Italië en Spanje tegenover niet-beschermde statussen voor B, C en D ploegen. Nog geen maand geleden heb ik me groen en geel zitten ergeren aan de lotingen van de Champions League en Europa League. Pot één tot en met acht en daarnaast nog eens een keer pot A tot en met H. Bij elke ploeg die er geloot werd, werden er al direct mogelijkheden en onmogelijkheden berekend door een computer. Ploeg A kan niet bij ploeg B en als ploeg C in die poule zit, dan zit ploeg D sowieso in die poule. Moet alles berekend zijn? Waar komt toch die drang vandaan om alles tot in detail in controle te moeten hebben?

1_fans_dpa

Helaas zal dit nooit bij de UEFA en FIFA door dringen. Beide organisaties zijn bezeten van de mogelijke euro’s en zullen het geld, altijd boven de passie verkiezen. Laten we de meeweging van de coëfficiëntenlijst afschaffen. Iedere ploeg in de wereld moet gelijk behandeld worden. Ook in de Champions- en Europa League. Of het nou Real Madrid is met een begroting van vijfhonderd miljoen of een kleine volksclub uit Macedonië. Je moet immers van iedereen kunnen winnen als je de beste wilt zijn.

About Len