Clubliefde bestaat niet in Nederland

Even een quizvraagje: welke vijf spelers in de Eredivisie speelden sinds de vorige eeuw onafgebroken bij dezelfde club? Stiekem schrik ik ervan dat ik deze quizvraag stel. Bij Manchester United alleen al zijn er namelijk vier spelers die er de vorige eeuw ook speelden. Dat is even schrikken natuurlijk. Wij denken namelijk nog altijd dat wij nog clubliefde kennen. Die Engelse clubs die kopen zomaar een elftal bij elkaar, maar wij kennen nog beleid en clubliefde. Als je echter naar de feiten kijkt moet je een andere conclusie krijgen. In tegenstelling tot Engeland kent Nederland geen clubliefde meer.

Giggs speelt al jaren voor Manchester.

Giggs speelt al jaren voor Manchester.

Even het antwoord geven op de quizvraag van zojuist. De juiste antwoorden zijn: Etienne Shew-Atjon (FC Utrecht, 1998), Alje Schut (FC Utrecht, 1999), Rob Penders (NAC Breda, 1999), Marnix Smit (1999, Heracles Almelo) en René Bot (1998, De Graafschap). U zegt Sander Boschker? Die vulde toch echt een jaartje zijn zakken als derde keeper bij Ajax. Zelfs hij, een echte jongen van FC Twente, vond het nodig een keer zijn zakken te vullen. De laatste echte clubman stopte aan het eind van het vorige seizoen. Ger Senden stopte na zeventien seizoenen Roda JC met het betaalde voetbal. Met zijn vertrek is er een nieuw tijdperk aangebroken, het tijdperk van de clubhoppers.

Er zijn ook clubs die het qua spelersbeleid erg bond maken. Bij Vitesse zitten de langstzittende spelers er pas sinds 2005. Die zijn dus pas bezig aan hun vierde seizoen. Vitesse is lang niet de enige club die het bond maakt, want er zijn acht clubs waarvan de langst zittende speler(s) er zit sinds 2004. De supporters kijken het met argusogen aan. Zij willen dat hun helden jarenlang blijven. Zij willen dat hun helden hun club in het hart hebben. Maar het gaat alleen nog maar om geld tegenwoordig. Zelfs jeugdspelers verlaten hun droomclub voor een avontuur in het buitenland. Het is een trieste conclusie, maar het is waar.

Senden is eeuwig verbonden aan Roda JC

Senden is eeuwig verbonden aan Roda JC

Wat opvalt is dat vooral de volksclubs hun spelers lang weten vast te houden. Zo heeft FC Utrecht na het instituut Jean Paul de Jong, nu al twee nieuwe instituten rondlopen. Ook NAC, Heracles en De Graafschap hebben een speler die al jarenlang rondloopt. Maar andere volksclubs zoals Feyenoord en ADO hebben geen instituten meer rondlopen. Dat doet vreselijk pijn en ik denk met pijn in mijn hart terug aan iconen zoals Fred Grim, Jan Heintze, Jan Vreman, Paul Bosvelt, Ger Senden en Christian Gyan. Wetend dat deze tijden nooit meer terug zullen keren. De tijd van clubliefde in Nederland is echt voorbij. Dat is zeer spijtig als ik iconen als Raul, Ryan Giggs, Fransesco Totti en Steven Gerrard zie rondlopen. Ja, clubliefde bestaat nog, maar niet in Nederland.

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter