Club Brugge met een vleugje Ajax; ideaal recept voor ontslag.

Adrie Koster

Benodigheden voor één seizoen; Club Brugge en Adrie Koster.
Bereiding; Koster volgt in België zijn visie die berust op vijf pijlers namelijk dominant spel, opbouw van achteruit, pressing, initiatief nemen en balbezit.
Opdiensuggestie; Naar eigen voorkeur kruiden met ontevreden supporters.

Dat wil Adrie Koster volgend seizoen in Brugge zien. Brugge zal gekruid worden met een vleugje Ajax. Een uitspraak waarbij ik als Belg onmiddellijk denk aan “4-3-3”, en daardoor ook al medelijden heb met Sonck. Als topschutter van België verhuist naar Ajax, waar hij in een 4-3-3 terecht kwam. Met Ibrahimovic onbetwist voorin in de punt was er voor hem alleen plaats op de rechtsbuiten, zonder al te veel succes. Sonck hoort gewoon thuis in een tweespitsensysteem, wat hij ook bewees met Ajax in Europa. Met zes doelpunten in de Champions League (o.a. tegen zijn huidge werkgever Brugge) was hij Europees topschutter voor de Amsterdammers dat jaar. Nu zal hij weer in die 4-3-3 gedwongen worden waarvoor hij, net als spitsbroeders Akpala en Dahmane, niet gemaakt is.

Kosters eerste analyse van het Brugse spel is al meteen een correcte; Club speelt met een lange bal. Maar dat is al jaren zo, zo boekte Club zijn succes. De 0-1 in Milan in 2003, dat was een lange bal, prachtig afgewerkt met de buitenkant van de rechter van Mendoza. Club kan je beter niet laten voetballen. Degryse wou dit eerder ook al doen, door als technisch directeur meer techniek in de ploeg te brengen met onder andere de aankoop van Dufer en Victor. Sindsdien is het bergaf aan het gaan met Brugge, mede door het feit dat zowat elke technische aankoop mislukte in Brugge.

Dominant voetbal spelen door zelf initiatief te nemen en balbezit te hebben. Erg naïef als Koster denkt dat dit in Brugge en in onze Jupiler Pro League zal werken. De laatste jaren slaagt geen enkele Belgische club er in om dat soort voetbal in de meerderheid van zijn wedstrijd te brengen. Hier gaat zelfs Anderlecht in een 4-6-0 spelen in Luik en gaat Standard op de laatste en beslissende speeldag tegen Gent achteruit hangen en counteren. Die twee kernen zijn kwalitatief sterker, dus waarom zou het dan plots in Brugge wel lukken. Spelers zoals Clement en Geraerts hebben de kwaliteiten niet om het voetbal dat Koster wil te brengen, andere zoals Dahmane en Vargas hebben te weinig efficiëntie in hun spel om resultaat in Brugge te garanderen.

Om toch een poging te doen tot dat soort voetbal, zal Kosters transferbeleid zich richten op de centrale as van de defensie. Terecht want de hele defensie was dit jaar ongewoon zwak. De namen van de spelers in kwestie noemen is zinloos want, op Alcaraz na, was geen enkele speler achterin van het niveau dat in Brugge verwacht wordt. Maar dat Koster vooral in Nederland zijn nieuwe spelers zoekt, dat is dan weer minder begrijpelijk. Recente passages van de Nederlanders in België waren geen groot succes. Engelaar kon niet om met het fysieke voetbal van de de Jupiler Pro League, maar schitterde wel in Nederland bij Twente. Hetzelfde geldt voor Theo Janssen. Kruiswijk gaf zijn kapiteinsband in Groningen op voor een verblijf bij Anderlecht, waar hij momenteel de bank warm houdt.

Het Brugge van Sollied en mijn verwachting/suggestie van dat van Koster

Het Brugge van Sollied en mijn voorstel voor dat van Koster

Maar, er is toch nog een sprankeltje hoop voor de Amsterdamse 4-3-3. De recentste successen van Brugge werden gehaald met een 4-3-3. Alleen was het niet in de speelstijl die Koster of Degryse voor ogen heeft. De laatste titels en prijzen werden niet gehaald met technisch voetbal, zelfs de titels uit het verleden niet. Brugge heeft het al altijd van zijn fysieke spel moeten hebben. De laatste titel,in seizoen 04/05, was gefundeerd op fysieke powerplay met een vleugje creativiteit, en niet andersom. Loopvermogen, uithouding, wilskracht, doorzettingsvermogen, kracht, duels winnen, dat is Brugge voor mij. Laat het technische voetbal maar in Brussel gespeeld worden.

About Glenn